Promateris va începe producția de materie primă pe bază de amidon de porumb, adresată producției de ambalaje biodegradabile și compostabile. Odată cu lansarea acestei linii de business, Promateris va fi prima companie din Europa de Est care produce materie prima pe baza de amidon de porumb dezvoltând o serie de rețete și proceduri proprii, potrivit reprezentanţilor companiei.
Astfel, pe lângă potențialele tranzacții de M&A de pe piața europeană, Promateris urmează să investească în continuare în dezvoltarea de noi produse cu valoare adăugată crescută, ce au la baza activitățile de R&D din cadrul companiei.
Promateris raportează o cifră de afaceri de 172.4 milioane de lei în 2022
Promateris (BVB: PPL), grup industrial român și lider în Europa Centrală și de Est în producția de ambalaje cu amprenta redusă de carbon, raportează o cifră de afaceri de 172,4 milioane de lei în 2022. EBITDA pentru 2022 ajunge la 18,7 milioane de lei, cu o marja EBITDA de 11%.
Grupul Promateris continuă consolidarea poziției de lider pe piață producției de ambalaje cu amprenta redusă de carbon, prin investiții în creșterea capacității de producție, dar și prin dezvoltarea portofoliului de produse. Anul 2022 a fost cu siguranță unul marcat de provocări complexe, cum ar fi creșterile accelerate ale costurilor materiilor prime, ale energiei, forței de muncă sau ale costurilor de finanțare. De asemenea, datorită întârzierilor existente pe lanțul de aprovizionare, o parte din investițiile programate pentru operaționalizare în 2022 au fost reprogramate pentru 2023. Acestea vor avea un impact pozitiv semnificativ în EBITDA începând cu semestrul ÎI 2023. Ne propunem să continuăm investițiile și avem planuri de dezvoltare regionale în privința ambalajelor compostabile, dar în același timp analizăm și alte tipuri de proiecte cu componentă verde“, spune Tudor Georgescu, CEO Promateris.
Proiecte de dezvoltare din granturi nerambursabile
- Proiectul Decarbonizarea economiei locale prin realizarea de produse bio-based – în anul 2021, Promateris a început investițiile în dezvoltarea unei noi divizii, Bio Compounds, care are că scop producția de materie prima provenită din surse parțial regenerabile, destinată realizării de ambalaje biodegradabile și compostabile. Promateris își consolidează, astfel,poziția de lider regional, construind cea mai mare capacitate integrată de producție bio-based din Europa Centrală și de Est. Proiectul de investiții are o valoare de peste 1.65 milioane de euro. Promateris a câștigat un grant în valoare de 744.000 de euro, în cadrul procesului competitiv lansat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia,prin mecanismele financiare SEE și Norvegian Grants 2014-2021, în cadrul programului “Creșterea IMM-urilor din România.”
- Proiectul Green Energy for Bio-based & Compostable Packaging Production– în anul 2022 Promateris a câștigat un grant de 597.000 de euro, care reprezintă co-finantatarea prin granturile acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, în cadrul programului “Energy programme în România”. Valoarea proiectului este de aprox. 1.000.000 de euro și este primul pas al companiei Promateris în tranziția către utilizarea de energie regenerabilă în procesul de producție. Capacitatea instalată prin acest proiect va deservi aproximativ 19% din consumul de electricitate al companiei. Proiectul va fi finalizat până la sfârșitul primului semestru din 2023.
Promateris (BVB: PPL) este o companie listată pe Piață Principala a Bursei de Valori București. Promateris este specializată în producția de ambalaje de ultima generație, realizate din materiale regenerabile, biodegradabile și compostabile. În fabrică din Buftea, compania produce alternative durabile la plasticul de unică folosință, precum o gama largă de pungi pentru retail (pungi maieu, pungi pentru legume și fructe, saci menajeri, mănuși), dar și produse destinate segmentului agricol (folii de mulcire). Promateris operează trei linii de business: Bio-based și compostabile, în cadrul căreia sunt produse ambalaje realizate din resurse regenerabile, cu accent pe decarbonizare; Bioplastic recycling prin care reciclează deșeurile reziduale pentru a fi reintroduse în procesul de producție; Compound-uri tehnice, prin care sunt dezvoltate și fabricate granule destinate producției de cabluri electrice.