Update articol:

Protest al angajaților ARSVOM, după ce ministrul Transporturilor a anunțat că va desființa agenția

Salariații Agenţiei Române pentru Salvarea Vieţilor Omeneşti pe Mare (ARSVOM) protestează în Portul Constanța în această dimineaţă, după ce ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunţat ieri că Agenţia va fi desfiinţată, iar  atribuţiile acesteia urmând să fie preluate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Liderul de sindicat ARSVOM a precizat că instituţia trebuie rămână civilă şi nu poate trece în cadrul ISU. Acesta a declarat, pentru News.ro, că a cerut un dialog cu premierul Florin Cîţu pentru a-i explica această situaţie:  “Am cerut în acest moment un dialog social cu domnul prim-ministru, că domnul prim-ministru probabil şi-o fi dat un acord de principiul, neştiind implicaţiile acestei decizii. Iar domnul Drulă a făcut-o probabil la supărare sau la interese de grup. Această entitate trebuie să funcţioneze ca zonă civilă , ca să putem interveni şi în apele bulgăreşti, şi în apele ucrainiene. Este acordul de la Ankara în care suntem prinşi ca minister şi ca entitate civilă.  Dacă va trece la pompieri, va trece probabil sub o formă civilă, ca să poată interveni. Vă dau un exemplu, la cazul cu cei trei pescari dispăruţi, au fost căutaţi de nava noastră 14-16 ore, s-a dus şi în apele bulgăreşti, iar navele militare, ale Gărzii de Coastă sau ale ISU nu au avut acces în apele bulgăreşti”.

Duminică, Cătălin Drulă a salutat recenta acţiune a procurorilor în cazul ARSVOM şi a subliniat că la respectiva instituţie s-a derulat un control pornit la cererea sa.

“În martie s-a scufundat un vas ucrainean, iar vasul ARSVOM nu a prea putut ieşi din port pentru că era vreme rea, iar barca pe care ei au dat milioane de euro nu poate funcţiona pe vreme rea. Am trimis un corp de control acolo, control încheiat, care a ridicat o serie largă de probleme pe zona de achiziţii. Anunţ că această agenţie va fi desfiinţată, am discutat şi cu premierul României şi şi-a dat acordul, iar atribuţiile sale vor fi preluate de IGSU, pentru că, de fapt, nici nu-şi prea avea rostul, iar prin felul în care au acţionat – şi vedem şi aceste acuzaţii, este un dosar în curs care va trebui finalizat – arată că sunt suspiciuni mari de integritate, de competenţă grave şi vom desfiinţa această agenţie”, a explicat Cătălin Drulă într-o conferinţă de presă.

Ministrul Transporturilor a adăugat că a trimis corpul de control şi la Administraţia Fluvială a Dunării de Jos, Portul Galaţi sau Autoritatea Navală Română, pentru că şi acolo sunt suspiciuni.

“Acolo am luat deja măsuri de schimbare a conducerilor, am adus profesionişti la fel ca la Portul Constanţa, în consiliile de administraţie. Este un proces amplu de numire a profesioniştilor, de organizare de proceduri pentru mandate stabile pe patru ani, ca să nu mai stea la mâna politicului şi face parte din efortul de profesionalizare pe care îl facem”, a detaliat Cătălin Drulă.

Directorul ARSVOM, Daniel Manole, a fost revocat din funcţie, joi, după ce a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de luare de mită.

BVB | Știri BVB