Update articol:

Putin cere armatei ucrainene să preia puterea la Kiev şi să înlăture “clica de toxicomani şi de neonazişti”, referindu-se la preşedintele Volodimir Zelenski şi anturajul său

Vladimir Putin Sursa foto: en.kremlin.ru

Preşedintele rus Vladimir Putin le-a cerut vineri militarilor ucraineni “să preia puterea” la Kiev şi să-l înlăture pe preşedintele Volodimir Zelenski şi anturajul său, pe care i-a calificat drept “neonazişti şi drogaţi”, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

“Fac încă o dată apel la personalul militar şi la forţele armate ale Ucrainei: nu le permiteţi neonaziştilor (…) să vă folosească copiii, soţiile şi bătrânii ca scuturi umane”, a spus Putin la o reuniune a Consiliului rus de securitate transmisă la televiziune.

“Luaţi puterea în mâinile voastre. Mi se pare că va fi mai uşor să negociem între mine şi voi”, a mai transmis Putin armatei ucrainene, precizând că nu luptă în Ucraina cu unităţi ale armatei, ci cu formaţiuni naţionaliste care se comportă “ca nişte terorişti” utilizând civili “ca scuturi umane”.

Putin i-a calificat de asemenea pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi pe miniştrii săi drept “clică de toxicomani şi de neonazişti, care s-a instalat la Kiev şi a luat ostatic tot poporul ucrainean”.

Putin a adăugat că militarii ruşi în Ucraina acţionează “curajos, profesionist şi eroic”.

Moscova califică autorităţile ucrainene drept “neonaziste” sau “juntă”, din 2014 şi după declanşarea războiului din estul rusofon al Ucrainei între separatişti şi forţele de la Kiev, deşi Volodimir Zelenski are origini evreieşti.

Acuzaţiile de “drogat” fac trimitere la cele lansate de criticii lui Zelenski în timpul alegerilor prezidenţiale din 2019, în urma cărora acesta a fost ales confortabil.

Rusia reproşează Ucrainei că a integrat în rândul forţelor sale armate unităţi apropiate de extrema dreaptă şi a menţionat “denazificarea” Ucrainei drept unul dintre obiectivele invaziei sale.

Putin a acuzat vineri aceste unităţi că acţionează “ca nişte terorişti’.

Ucraina a comparat la rândul ei acţiunile Rusiei cu cele ale “Germaniei naziste” în timpul celui de al doilea război mondial.

BVB | Știri BVB