Update articol:
Summit important la Istanbul

Putin, Erdogan, Macron şi Merkel: Conflictul din Siria nu poate fi rezolvat prin soluție militară, ci printr-un proces politic negociat

Sursa foto Kremlin Sursa foto Kremlin

Președintele Republicii Turcia Recep Tayyip Erdoğan, Președintele Republicii Franceze Emmanuel Macron, președintele Federației Ruse Vladimir Putin și cancelarul Republicii Federale Germania Angela Merkel s-au întrunit la Istanbul, pe 27 octombrie 2018, pentru un summit privind situația din Siria, exprimandu-și  îngrijorarea comună cu privire la riscurile și amenințările care decurg din acest  conflict pentru securitatea și stabilitatea la nivel regional și global. Aceștia au cerut  menţinerea armistiţiului pentru încetarea focului în jurul ultimului mare bastion al rebelilor din Idlib – Siria. În declaraţia finală, cei patru lideri au cerut de asemenea înfiinţarea până la sfârşitul anului a unui Comitet constituţional care să elaboreze o nouă constituţie siriană.

Cei patru lideri au adoptat o declarație comună privind soluționarea situației din Siria, care reflectă starea de spirit pentru continuarea cooperării, a declarat președintele rus Vladimir Putin. “Declarația comună adoptată reflectă starea de spirit a Rusiei, Turciei, Germaniei și Franței de a extinde cooperarea în scopul normalizării situației în Siria, lansarea unui dialog inter-sirian eficient și realizarea reformelor și transformărilor necesare în stat”, a declarat Vladimir Putin în cadrul unei conferințe de presă care a urmat summitului.

Liderii și-au reafirmat angajamentul ferm față de suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Republicii Arabe Siriene, precum și cu privire la scopurile și principiile Cartei Națiunilor Unite. Aceștia au subliniat convingerea lor fermă că nu ar putea exista o soluție militară pentru conflictul aflat în desfășurare și că acesta  ar putea fi rezolvat doar printr-un proces politic negociat în conformitate cu Rezoluția 2254 a Consiliului de Securitate al ONU.  Șefii celor patru state au subliniat importanța unei coordonări sporite pentru toate inițiativele internaționale care urmăresc să contribuie la o soluție credibilă și durabilă a conflictului sirian. De asemenea, s-a mai reafirmat hotărârea de a lupta împotriva terorismului în Siria pentru a elimina  DAESH/ISIL, Frontul Al-Nusra și toate celelalte grupuri sau entități asociate cu Al Qaeda sau DAESH/ISIL și alte grupuri teroriste.

Vladimir Putin a spus că Turcia ar trebui să asigure, cât mai curând posibil, retragerea opoziției din zona demilitarizată din Idlib. “Ne așteptăm ca partea turcă să finalizeze în curând retragerea opoziției din zona demilitarizată, armele grele și formațiunile militare”, a spus Putin.

Președintele Rusiei și liderul Turciei, Tayyip Erdogan, i-au informat cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron despre punerea în aplicare a acordului pe Idlibul sirian. “Nu ar trebui să permitem ca bandiţii care au acumulat experienţă să-și continue activitățile criminale, să creeze celule latente în țările noastre, să recruteze militanţi, să predice ideologii extremiste și teroare. În acest sens, împreună cu domnul Erdogan, n-am informat pe colegii noștri europeni cu privire la progresele realizate în implementarea acordurilor ruso-turce privind Idlib”, a spus Putin.

”Ne aşteptăm ca Rusia să exercite o presiune foarte clară asupra regimului sirian, care îi datorează supravieţuirea” pentru a garanta o ”încetare a focului stabilă şi durabilă la Idleb”, a declarat Macron în cadrul unei conferinţe de presă după summit.

Președintele turc Tayyip Erdogan a spus“Scopul nostru a fost să asigurăm o încetare a focului și am avut ocazia să discutăm o soluționare politică. Criza din Siria a devenit o problemă internațională. Am confirmat părerea noastră că problema siriană nu poate fi rezolvată prin mijloace militare. Toată lumea trebuie să se lupte pentru a pune capăt acestei tragedii în Siria, cred că am dat un impuls concret la acest summit și îndemn alte țări să sprijine aceste eforturi”.

*’ ‘Poziţie coordonată la nivel european” cu privire la posibile sancţiuni împotriva Arabiei Saudite după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel au convenit sâmbătă, la Istanbul, că vor avea o ”poziţie coordonată la nivel european” cu privire la posibile sancţiuni împotriva Arabiei Saudite după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, a anunţat Palatul Elysee, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În cadrul unei întâlniri chiar înainte de începerea summitului de la Istanbul privind Siria, liderii francez şi german au încercat să ajungă la o poziţie comună, după ce Emmanuel Macron a calificat vineri drept o “demagogie” ideea de a se suspenda livrările de arme către Arabia Saudită ca sancţiune în urma asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi. Cancelarul german Angela Merkel a anunţat luni că ţara sa încetează livrările de arme către Arabia Saudită şi a cerut o ”poziţie europeană” comună în cazul Khashoggi.

Cei doi lideri au avut un schimb de replici pe această temă, a explicat preşedinţia franceză, şi au dat asigurări că în legătură cu “o poziţie viitoare, ei nu vor anunţa nimic fără să se coordoneze mai întâi la nivel european”.

Macron “a explicat din nou de ce el consideră că nu există o legătură directă între asasinarea lui Khashoggi şi vânzarea de arme către Riad”, a precizat preşedinţia franceză. Angela Merkel “i-a răspuns că întrebarea care se pune este cine vinde arme şi cărei ţări”, a precizat sursa citată.

Jamal Khashoggi, rezident american şi editorialist al Washington Post, a dispărut în ziua de 2 octombrie după ce a intrat în clădirea consulatului saudit din Istanbul pentru a obţine unele documente necesare pentru căsătoria sa cu Hatice Cengiz. Timp de câteva săptămâni, Arabia Saudită a negat că ar cunoaşte ce s-a întâmplat cu Khashoggi, susţinând iniţial că acesta a părăsit consulatul. Ulterior, Riadul a declarat că jurnalistul a murit în urma unei altercaţii în incintă. Apoi, ministrul de externe saudit, Adel al-Jubeir, a calificat moartea lui Khashoggi drept o ”uriaşă şi gravă eroare”.

BVB | Știri BVB

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (24/05/2024)

Schimbari in conducerea societatii

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (INFINITY) (24/05/2024)

Demersuri vanzare pachet de actiuni detinut la Constructii Feroviare Craiova

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (24/05/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (24/05/2024)

Document informare - alocare actiuni gratuite

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O) (24/05/2024)

Raport tranzactii cu parti afiliate Hidroelectrica - Transelectrica