Update articol:

Rachete balistice interceptate deasupra Abu Dhabi; Departamentul de Stat al SUA emite alertă

Abu Dhabi Imagine de Makalu de la Pixabay

Emiratele Arabe Unite au interceptat două rachete balistice deasupra capitalei sa Abu Dhabi luni dimineața devreme, a informat agenția de stat WAM. „Ministerul Apărării a anunțat luni că forțele sale de apărare aeriană au interceptat și distrus două rachete balistice care vizează Emiratele Arabe Unite, care au fost trase de miliția teroristă Houthi”, a spus agenția.

Ministerul a confirmat că nu au existat victime în urma atacului și că „fragmente de rachete balistice au căzut în diferite zone” din jurul Abu Dhabi.

Departamentul de Stat al SUA a emis o alertă de securitate la scurt timp după tentativa de atac, avertizând americanii din zonă să ia măsuri de precauție.

„Au existat rapoarte despre un posibil atac cu rachetă și activități de apărare antirachetă asupra Abu Dhabi în această dimineață devreme. Ambasada le reamintește tuturor cetățenilor americani din Emiratele Arabe Unite să mențină un nivel ridicat de conștientizare în materie de securitate”, se arată în alertă.

Lansarea țintită a rachetei are loc la doar o săptămână după un atac mortal asupra Abu Dhabi, revendicat de Houthi, care a folosit ceea ce oficialii EAU spun că sunt drone și rachete. Acestea au lovit un depozit de combustibil al companiei petroliere de stat ADNOC și un șantier de lângă aeroportul internațional Abu Dhabi, ucigând trei persoane.

„Miliția Houthi din Yemen și-a revendicat responsabilitatea pentru atacul din 17 ianuarie asupra Abu Dhabi și și-a declarat intenția de a ataca țările vecine, inclusiv Emiratele Arabe Unite, folosind rachete și sisteme aeriene fără pilot (drone)”, a spus alerta Departamentului de Stat.

Houthii, o mișcare rebelă yemenită susținută de Iran, sunt din 2015 în război cu o coaliție condusă de Arabia Saudită care include Emiratele Arabe Unite. Conflictul sângeros și prelungit, care a împins zeci de mii de yemeniți în foamete, a fost declanșat cu ofensiva de bombardament condusă de Arabia Saudită, care a început în martie 2015, după ce militanții Houthi au preluat guvernul din Yemen.

Utilizarea dronelor – chiar și comercială – a fost interzisă în Emiratele Arabe Unite, iar Ministerul Apărării a declarat luni că este „pe deplin pregătit să facă față oricăror amenințări” și că „va lua toate măsurile necesare pentru a proteja Emiratele Arabe Unite de orice atac”.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (06/06/2023)

Hidroelectrica anunta intentia de listare pe Bursa de Valori Bucuresti

PREFAB SA (PREH) (06/06/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (06/06/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 29.05.2023 - 02.06.2023