Update articol:

Rachete lansate de mişcarea Hamas asupra Israelului şi raiduri aeriene israeliene în Fâşia Gaza (vezi reacţia Israel)

https://pixabay.com/
  • Netanyahu: Hamas a trecut o ”linie roşie”; Israelul va răspunde ”cu forţă”

Militanţii palestinieni din Fâşia Gaza au lansat luni rachete către sudul Israelului şi zona Ierusalimului, punându-şi în practică ameninţările conform cărora vor pedepsi Israelul pentru confruntările violente dintre palestinieni şi poliţiştii israelieni la Ierusalim, transmite Reuters.

Potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, nouă palestinieni, printre care şi trei copii, au fost ucişi în urma raidurilor aeriene efectuate de armata israeliană după atacurile palestiniene cu rachete, proiectile de acest fel fiind lansate şi duminică.

Deocamdată nu sunt relatări despre eventuale victime în urma rachetelor trase asupra Israelului, al căror număr ar fi de circa 30, potrivit presei israeliene, citată de Agerpres . O sursă media locală a relatat că o casă din zona înaltă a Ierusalimului a fost lovită. Potrivit armatei israeliene, o rachetă antitanc trasă dinspre Fâşia Gaza a lovit un vehicul civil, rănind un cetăţean israelian.

  • Incendiu în incinta Esplanadei Moscheilor din Ierusalim

Un incendiu, vizibil de la peste doi kilometri, a izbucnit luni seara în incinta Esplanadei Moscheilor din Ierusalim, al treilea cel mai sfânt loc al Islamului unde se aflau mii de credincioşi pentru rugăciunea de seară, relatează AFP.

Cauza acestui incendiu nu este cunoscută deocamdată. Anterior, ciocnirile dintre protestatarii palestinieni şi poliţia israeliană s-au soldat cu peste 300 de răniţi pe Esplanada Moscheilor, numită Muntele Templului de către evrei.

  • Netanyahu: Hamas a trecut o ”linie roşie”; Israelul va răspunde ”cu forţă”

Mişcarea islamistă Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a trecut o ”linie roşie” după ce a lansat rachete luni seara asupra Israelului, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a promis un răspuns puternic din partea statului evreu, relatează AFP.

 

“Organizaţiile teroriste din Gaza au trecut o linie roşie în seara ‘Zilei Ierusalimului, lansând rachete până în zona Ierusalimului”, a spus premierul Netanyahu.

”Israelul va reacţiona cu forţă (…), oricine atacă va plăti un preţ mare. Vă spun, cetăţeni ai Israelului, conflictul actual ar putea dura ceva timp”, a adăugat el.

  • Armata israeliană suspendă un exerciţiu major pentru a se concentra asupra unei posibile escaladări a violenţei

Armata israeliană a anunţat luni că suspendă pentru o zi un exerciţiu major pentru a-şi concentra eforturile asupra pregătirii pentru o posibilă escaladare a violenţei, pe fondul confruntărilor cu palestinienii la Ierusalim soldate cu zeci de răniţi, informează Reuters şi France Presse.

Forţele armate israeliene au început duminică cel mai mare exerciţiu din ultimii 30 de ani denumit’ ‘Carele de foc”.

Dar, în urma unei evaluări a situaţiei, şeful statului major, generalul-locotenent Aviv Kohavi, a decis să suspende exerciţiul pentru ziua următoare şi a instruit forţele “să se concentreze asupra tuturor eforturilor de pregătire pentru scenarii de escaladare”, se arată într-un comunicat militar.

 

În Gaza, un purtător de cuvânt al grupării militante Hamas a declarat că conducerea unui comandament comun al mişcărilor armate în enclava palestiniană a dat Israelului “un ultimatum până la ora 18.00 (15.00 GMT)” să-şi retragă forţele de securitate din complexul moscheii al-Aqsa din Ierusalim şi cartierul Şeic Jarrah al oraşului.

Sute de palestinieni s-au ciocnit cu poliţia israeliană la al-Aqsa mai devreme în timpul zilei şi mai multe familii palestiniene se confruntă cu expulzarea din case în Şeic Jarrah revendicate de colonişti evrei după un lung proces legal ce a alimentat tensiunile în Ierusalim. Purtătorul de cuvânt al Hamas nu a spus cum vor acţiona grupurile armate dacă Israelul nu va satisface cererea.

 

Israelul şi-a consolidat forţele de asemenea în Cisiordania ocupată şi în jurul Fâşiei Gaza, de unde militanţi palestinieni au tras mai multe rachete spre sudul Israelului începând de duminică, pentru a preveni orice extindere a tulburărilor din Ierusalimul de Est.

Zeci de persoane au fost rănite luni dimineaţă în confruntările dintre palestinieni şi poliţişti israelieni pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim, aminteşte AFP.

Situaţia din Ierusalimul de Est va face luni obiectul unei sesiuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, potrivit unor diplomaţi israelieni, citaţi de publicaţia Times of Israel.

Situaţia din Ierusalimul de Est s-a agravat la finalul săptămânii trecute, 600 de palestinieni fiind răniţi în ciocnirile violente cu forţele de ordine israeliene începând de vineri seară, în apropierea Porţii Damascului, una dintre intrările în Oraşul Vechi, şi în zona Esplanadei Moscheilor.

Tensiunile s-au manifestat de la începutul Ramadanului, luna sfântă de post şi rugăciune a musulmanilor. Numeroşi palestinieni sunt furioşi întrucât poliţia israeliană a restricţionat accesul în unele zone din Oraşul Vechi.