Update articol:

Radu Cojoc, Goldring: Anul 2023 trebuie să spargă bariera scenariilor pesimiste și să relanseze valul listărilor

Intrăm în 2023 cu aceeași incertitudine care a caracterizat 2022, apreciază Radu Cojoc – Broker, SSIF Goldring. El ne-a spus: “Inflația este încă la cote ridicate, iar băncile centrale nu dau încă semnale de încetinire a majorărilor de rate ale dobânzii. Ne așteptăm ca în prima parte a acestui an să mai vedem câteva creșteri de dobândă, iar după atingerea vârfului aceasta să fie menținută la un nivel ridicat până când oficialii băncilor vor fi convinși că inflația a fost temperată.

Se va vedea cu siguranță și un impact asupra rezultatelor financiare ale companiilor. Va fi de urmărit dacă acestea vor fi, sau nu, în trend cu așteptările pieței, care a încorporat în prețurile de tranzacționare efectele contextului actual.

Astfel, în ansamblu, imaginea economică și investițională a anului 2023 impune existența a două posibile scenarii care afectează, mai mult sau mai puțin, economia mondială și în mod indirect celelalte economii cu care interacționează.

Primul scenariu presupune urmarea cursului actual al economiei, ceea ce determină alimentarea continuă a inflației și creșterea continuă a dobânzilor. Acest scenariu ar putea pune populația în fața unei posibile recesiuni.

Dacă ne gândim că anul 2022 a însemnat, din punctul de vedere al inflației, atingerea vârfului, atunci în 2023 am asista la stoparea creșterii dobânzilor (al doilea scenariu). În timp ce majoritatea guvernelor au alocat deja sume importante pentru a atenua posibilele consecințe ale inflației ridicate prin plafonarea prețurilor la energie, reduceri de taxe și subvenții, OECD a declarat că, din cauza costurilor ridicate, acest sprijin va trebui să fie mai bine direcționat în viitor, pentru a fi resimțite într-o mai mică măsură posibilele efecte negative generate.

Un eveniment foarte important pentru BVB va fi reprezentat de listarea Hidroelectrica. Știm că recent acționarii Fondului Proprietatea au votat în favoarea vânzării acțiunilor Hidroelectrica, reprezentând până la 19,94% din capitalul social al celei din urmă, doar la Bursa locală. Totodată, a fost aprobată și distribuirea sumei obținute din vânzarea participației ca dividend special către acționarii Fondului. Evaluarea la momentul listării rămâne încă o necunoscută, aceasta fiind modificată aproape cu o frecvență lunară în ultima perioadă”.

Legat de așteptările în privinta listarilor de companii private, brokerul ne-a transmis: ”După o evoluție dinamică, fără precedent, a pieței de capital în anul 2021, urmată de un an plin de incertitudini în 2022, întrebarea justificată din mintea tuturor este dacă mai există companii cu potențial, care să satisfacă așteptările tot mai ridicate ale investitorilor. Noi spunem că există. Unele dintre ele se pregătesc să facă pasul spre bursă alături de Goldring, însă toate acestea la momentul potrivit.

Anul 2023 trebuie să spargă bariera scenariilor pesimiste și să relanseze valul listărilor.

Noi ne dormim să ne aducem contribuția în ceea ce privește promovarea pieței de capital, iar anul acesta și statul ne va fi un ajutor de nădejde, ținând cont de „Schemă de minimis pentru ajutarea firmelor din România în procesul de listare la bursă”.

Astfel, sperăm ca interesul companiilor pentru finanțarea prin emisiunea de acțiuni sau obligațiuni să crească vertiginos odată cu oferirea acestui sprijin financiar important. ”

Legat de evolutia dividendelor acordate de companiile listate, in 2023, Radu Cojoc spune: “Dacă în mai 2022 randamentul mediu brut al companiilor din indicele BET al BVB era de 6%, cu datele pe care le avem disponibile până în acest moment, estimăm pentru anul 2022 un randament de 7,6%. Astfel, am putea avea în față un an 2023 bun, cel puțin din punctul de vedere al dividendelor, acest randament fiind pus pe seama rezultatelor peste așteptări realizate de companiile din energie. Colegii noștri de la analiză au pregătit un raport cu estimări ale dividendelor pe care vă încurajez să îl parcurgeți. Conform acestuia, patru din cei șase emitenți cu randament de peste 10% sunt companii din sectorul energetic.

Nu putem ignora nici sistemul bancar, care ar putea veni cu propuneri interesante de dividende, cu randamente de peste 5%, respectiv 10%.”

In opinia sa, anul 2022 pe burse ar putea fi caracterizat prin cuvântul incertitudine: “O incertitudine cauzată de lupta împotriva inflației, amplificată de efectele conflictului din Ucraina. Aceste evenimente au afectat companiile prin creșterea costurilor creditării, din cauza dobânzilor și a prețurilor energiei ridicate, în principal datorită războiului și restricțiilor impuse Rusiei. Cu toate acestea, dacă analizăm evoluția celor mai mari burse, observăm că piața din România a reușit să reziste bine într-un an dificil. Anul 2022 a fost unul greu, cu multe provocări pentru investitori. Astfel, indicele BET-TR, ajutat de poziționarea oportunistă a pieței de capital românești în acest context economic, dar și a randamentelor atractive ale dividendelor, a încheiat anul cu o depreciere de 1,85%, în timp ce piețele dezvoltate au prezentat scăderi de două cifre pe principalii indici. Astfel, putem susține că dividendele de la BVB reprezintă un element diferențiator important în comparație cu alte piețe europene și internaționale.

Conflictul din Ucraina și criza energetică provocată de acesta au condus la o creștere semnificativă a prețurilor energiei, care a fost una dintre principalele cauze ale presiunilor inflaționiste din acest an. Am văzut în rapoartele financiare cum companiile din sectorul energetic au fost cele mai avantajate de aceste crize, înregistrând  creșteri de 3 cifre ale afacerilor și ale profiturilor. Guvernul a luat măsuri precum plafonarea prețurilor și introducerea unor noi taxe, dar a permis totuși companiilor să obțină profituri impresionante.

Lupta băncilor centrale împotriva inflației a fost probabil subiectul principal urmărit de burse, de obicei, rapoartele cu date macroeconomice și ședințele FED având un impact semnificativ asupra evoluției piețelor. Băncile centrale au majorat ratele dobânzilor într-un ritm fără precedent, în încercarea de a tempera inflația, dar aceste schimbări au destabilizat piețele de acțiuni și obligațiuni, fiind necesare reevaluări ale tuturor claselor de active, în condițiile unei rate fără risc ridicate. “

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (28/07/2025)

Proces de oferta publica de cumparare in cadrul programului de rascumparare

MUNICIPIUL BACAU (BAC26) (28/07/2025)

Plata cupon curent, rambursare rata principal 63 & calcul rata dobanda pentru cuponul urmator

MUNICIPIUL BACAU (BAC26A) (28/07/2025)

Plata cupon curent, rambursare rata principal 63 & calcul rata dobanda pentru cuponul urmator

MUNICIPIUL BACAU (BAC26B) (28/07/2025)

Plata cupon curent, rambursare rata principal 63 & calcul rata dobanda pentru cuponul urmator

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (28/07/2025)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 21.07.2025-25.07.2025