Update articol:

Radu Crăciun, APAPR: Legea plății pensiilor private, “blocată într-un sertar“

*Practica este ca beneficiarii să aibă mai multe variante de plată a pensiei
*Fondurile de pensii vor putea investi în private equity, fonduri de imobiliare și PPP

Legea care stabilește cum se vor plăti pensiile private obligatorii, acumulate la Pilonul II, nu a fost dată, nici până acum, la 11 de la înființarea sistemului, fiind “blocată într-un sertar“, după cum a spus, astăzi, Radu Crăciun, președintele APAPR (Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România).

“Am avut, acum câțiva ani, o colaborare cu Ministerul Muncii și Autoritatea de Supraveghere Financiară, pentru apariția acestei legi. Ea a rămas blocată undeva într-un sertar. Nu mă întrebați în care. Așteptăm ca ea să fie readusă în discuţie, eventual actualizată”, spune Radu Crăciun.

El a precizat ca este legitimă întrebarea cum se vor plăti aceste pensii, însă admite că sumele acumulate până acum nu sunt suficiente pentru a susţine o pensie viageră.

Radu Crăciun a trecut în revistă câteva variante care ar putea fi luate în calcul pentru plata pensiilor private, spunând că, în alte țări, practica este să se ofere mai multe optiuni de plată către contribuabili.

O varianta este ca pensia privată să fie virată către companii specializate în plata acestor anuități, care pot fi chiar administratori din sistem. Radu Craciun explica: “Cei care vor dori pensii viagere pot opta să își mute banii la o astfel de companie, care, în funcție de suma acumulată, le pot face o ofertă, pe baza calculelor actuariale – acea companie își poate lua riscul să plătească o sumă lunară, indiferent de cât de mult trăiește contribuabilul, dar și dacă acesta moare mai devreme de terminarea banilor acumulati, păstrează diferenta si o foloseste pentru plata catre cei care trăiesc mai mult.”

O alta varianta este sa se plateasca toata suma, la momentul pensionarii, iar o alta – o pensie lunară pentru un număr limitat de ani, spre exemplu 20 de ani. Presedintele APAPR a spus: “Dacă beneficiarul trăiește mai puțin, diferența o primesc moștenitorii, dar dacă trăiește mai mult, robinetul se opreste la 20 de ani, si trebuie să se descurce mai departe.”

Administratorii fondurilor de pensii private au făcut deja plăți în valoare totală de 467 mil. RON (98 mil. EUR) către 70.000 de beneficiari (participanți și moștenitori), potrivit datelor publicate de ASF (Pilonul II + Pilonul III).

  • Infrastructura nu e pe primul loc la intenţii de investiţii

Diversificarea investițiilor fondurilor de pensii este una dintre prioritățile pentru 2020, după cum a menționat Radu Crăciun. El a spus că fondurile de pensii Pilon II pot investi în trei noi clase de active – private equity (firme nelistate – în limita a 10% din active), fonduri care au investiții în imobiliare (în limita a 3% din active) si parteneriat public-privat (în limita a 15% din active).

Investiţiile în infrastructura rutieră nu sunt pe primul loc în intenţiile fondului privat de pensii BCR Pensii, deoarece România nu are poveşti de succes în ceea ce priveşte parteneriatele public-private, astfel încât compania e circumspectă faţă de investiţiile în acest domeniu, a declarat Radu Crăciun, care este și directorul BCR Pensii.

El a subliniat că fiecare administrator de pensii e liber să stabilească în ce domenii investeşte, dar BCR Pensii are pe primul loc pe lista de priorităţi zona de private equity, care permite investiţii în IT.
“Am văzut un titlu recent că vom avea autostrăzi că investesc fondurile de pensii private. Cred că trebuie să ne limităm un pic aşteptările. Sigur, e decizia fiecărui administrator să stabilească în ce investeşte, eu nu pot să vorbesc în numele tuturor, dar pot să vorbesc ca fost director de Investiţii şi actual director al BCR Pensii: faptul că dintre cele trei clase de active, dacă mă întrebaţi pe mine, cu siguranţă infrastructura nu intră pe primul loc. Cred că pe primul loc ar intra probabil investiţiile de tip private equity, pentru că ne dau posibilitatea să avem expunere la sectoare pe care nu le găsim pe bursă şi exemplul imediat este zona de IT şi sunt şi alte zone în care e interesant să avem investiţii”, a afirmat Radu Crăciun.
O altă zonă de interes de investiţii prezentată de directorul BCR Pensii este reprezentată de imobiliare.

“O altă categorie care ar fi probabil pe radar ar fi zona de imobiliare, şi aici să nu vă gândiţi imediat că ne transformăm în speculanţi, până la urmă să ai o clădire – apropo, noi nu putem investi direct în imobiliare, ci doar prin fonduri – cu chirii pe termen lung este o soluţie excepţională pentru un fond de pensii, care e interesat să aibă venituri constante pe termen lung, şi chiriile ar putea să le furnizeze. În Vest, fondurile de pensii private sunt investitori naturali în tipul acesta de imobiliare, şi multe fonduri de pensii private au investit inclusiv în România”, a declarat Radu Crăciun.

În ceea ce priveşte investiţiile din infrastructură, directorul BCR Pensii a precizat că obligaţiunile de finanţare a infrastructurii ar fi în topul acestui tip de investiţii.

“Sigur apoi vin investiţiile în infrastructură, şi aici aş putea face o ierarhie, probabil că în primul rând ar fi obligaţiunile de finanţare a infrastructurii, unde avem iarăşi venituri constante obţinute prin dobânzi şi aşa mai departe, avem un termen clar de plată a principalului şi de abia apoi eventual companii de proiect. Dar şi aici probabil că ar fi interesant mai degrabă să vedem un vehicul specializat în investiţii în infrastructură în care eu ca fond de pensii privat să pot să plasez nişte bani, unde să existe nişte administratori profesionişti care să-mi dea confortul că banii participanţilor mei nu sunt pierduţi şi sunt investiţi în proiecte viabile. Trebuie să recunoaştem că din păcate România nu are poveşti de succes în ceea ce priveşte parteneriatele public-private, ori acest lucru ne dă dreptul să fim circumspecţi şi precauţi în acest domeniu”, a precizat Radu Crăciun.

Prezentare APAPR Radu Craciun

Prezentare ISRA Monica Alexandru

APAPR: 30% dintre participanții la Pilonul II de pensii private au acumulat peste 10.000 de lei în contul personal

BVBStiri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (03/07/2020)

Finalizarea programului de rascumparare a actiunilor proprii

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (03/07/2020)

Convocare AGEA pentru data de 21 august 2020

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (03/07/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 29.06-03.07.2020