Cuvântul pentru anul 2025 cred că va fi schimbare, a spus Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București, la Gala Financial Intelligence 2024.
Domnia sa a transmis: “Am extras câteva lucruri dintr-un articol din Financial Times, un articol despre Europa și viitorul ei, un interviu cu Stephan Sejourne, care este responsabil de politica industrială a Europei, care spune, o să încerc să nu traduc: „I fundamentally believe that Europe has everything to gain from being opened to the world”. Acesta este crezul lui, crede într-o economie deschisă, dar continuă: „but when China says made in China or the US says America first, we might say made in Europe or Europe first”. Și mai spune că teama lui cea mai mare e că Europa ar putea deveni victimă colaterală a Global Trade War.
Cred că ce ne așteaptă, și nu e vorba doar despre anul care vine, este o lume care se va schimba, o lume care va fi diferită de ceea ce am trăit probabil în ultimii 10-20 de ani.”
Radu Hanga a vorbit și despre evoluția BVB: “Uitându-ne la 2024, indicele BET are o creștere de 11% de la începutul anului, indicele BET Total Return, care include și dividendele, are aproape 20% creștere, performanța indicelui principal este semnificativ peste inflație, chiar dacă inflația a fost relativ semnificativă, 4,5% ultima cifră.
Capitalizarea bursei, piața reglementată plus piața Aero, 360 miliarde de lei, 73 de milioane de euro, din care aproape 250 miliarde lei este capitalizarea companiilor românești listate la bursă. Lichiditatea, chiar dacă nu este la nivelul de anul trecut, pentru că anul trecut am avut Hidroelectrica, totuși dacă normalizăm, vedem un trend de creștere pe termen lung. Am mai avut o listare semnificativă din domeniul energiei, Premier Energy, 140 de milioane de euro, 3 listări pe piața Aero și patru tranșe de titluri de stat prin care statul român a ridicat, s-a finanțat cu aproape 14 miliarde lei în 2024.
Peste toate acestea, cred că lucrul cel mai important pe care îl vedem , și la asta contribuiți și voi și vă mulțumim tare mult pentru suport, este creșterea numărului de investitori. Dacă la sfârșitul anului 2020 aveam 53.000 de conturi deschise la bursă, la sfârșitul trimestrului 3 ajungem la aproape 215 mii și cum ne place nouă să spunem, ne uităm la bursă nu doar ca la o platformă de finanțare, ne uităm la bursă ca la o scenă. Este o scenă pe care se urcă companiile care se listează. Bursa le ajută să comunice cu clienții lor, cu investitorii lor.
Știm că valoarea oricărei scene e dată de audiență. Doamnelor, felicitări pentru audiența pe care ați adunat-o aici! (n.n. la Gala Financial Intelligence)
Valoarea bursei, la rândul ei, este dată de numărul de investitori, pentru că aceasta este audiența bursei și, de aceea, credem că ceea ce construim împreună, creșterea bazei acesteia pe care noi o atingem și companiile românești care se listează la bursă o ating, constituie un element de suport pentru ceea ce se va întâmpla în continuare. Iar piața de capital va fi necesară”.