Update articol:
PROIECT SPECIAL - 30 de ani de la redeschiderea BVB

Radu Hanga: Povestea Bursei este strâns legată de povestea României moderne și face parte din evoluția țării noastre

  • *Tranzacțiile din 1995 au însumat 250.000 lei, iar în 2024, au fost peste 2,6 milioane de tranzacții, în valoare cumulată de 37 miliarde de lei, ceea ce reprezintă un maxim istoric
  • În ultimii zece ani, la Bursa de Valori București, au fost peste 240 de listări, în valoare de aproape 17 miliarde de euro
  • Politicile fiscale, cu eventuale modificări de taxe, impozite sau stimulente pentru investitori și companii ar putea influența dinamica pieței de capital
  • Piața de capital va continua să joace un rol esențial în finanțarea economiei, așa cum a făcut și până acum
  • Ne dorim să sprijinim companiile antreprenoriale locale care se confruntă cu provocările succesiunii, oferind atât resurse financiare, cât și soluții strategice pentru această tranziție
  • Cu ocazia acestei aniversări, îi invit pe investitori să rămână parte activă din viitorul Bursei de Valori București

Anul 2025 marchează 30 de ani de la redeschiderea Bursei de Valori București (BVB).

Instituția bursei de valori a fost restabilită în anul 1995, iar pe 20 noiembrie au fost realizate primele tranzacții. În prima ședință au fost realizate 45 de tranzacții, cu volum total de 905 acțiuni care au aparținut unui număr de 6 companii listate.

Financial Intelligence celebrează 30 de ani de la redeschiderea BVB, printr-o serie de acțiuni dedicate. Ne propunem ca, pe parcursul anului, să aducem în fața publicului interviuri cu personalități care au contribuit la dezvoltarea pieței de noastre de capital, companii care au făcut istorie pe Bursa de Valori București, materiale despre transformările universului investițional în toata această perioadă.

Deschidem seria de materiale dedicate celor 30 de ani de la redeschiderea BVB  cu un interviu în EXCLUSIVITATE cu domnul Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

 ***

Care considerați că sunt realizările BVB în cei 30 de ani de la redeschidere? 

Radu Hanga: Începând cu anul 1989, România a trecut printr-o perioadă de schimbări mari în structura sa politică și economică. Tranziția de la economia centralizată la una de piață a fost lungă și dificilă. Deși a fost un drum greu, această perioadă a deschis drumul pentru companiile private și ne-a condus catre o economie mai eficientă.

În primii ani ai acestei tranziții, mai exact în noiembrie 1995, Bursa de Valori București a fost relansată, după o perioadă lungă de inactivitate care a început la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Dacă privim înapoi, putem spune că povestea Bursei este strâns legată de povestea României moderne și face parte din evoluția țării noastre. Aceasta arată cum am reușit, ca națiune, să ne mobilizăm pentru dezvoltare.

Dacă ne uităm la începuturile Bursei, în noiembrie 1995, vom vedea că la acea vreme economia României era mult mai mică: PIB-ul era de doar 27,4 miliarde de euro, iar salariul mediu era de aproximativ 25 de lei (252.217 lei vechi). De atunci, PIB-ul a crescut de aproape 13 ori, iar salariul mediu a crescut de mai bine de 200 de ori, ajungând la 5.228 lei în septembrie 2024.

Când a fost reînființată Bursa în 1995, totul a început de la zero. În primul an de activitate, doar 9 companii erau listate și tranzacțiile au însumat 250.000 de lei. Capitalizarea lor era de aproape 26 milioane lei. În prezent, la BVB sunt peste 400 de companii (346 pe Piața Reglementată și pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare și 66 de emitenți de obligațiuni). Companiile listate aveau la finalul anului 2024 o capitalizare de  363 miliarde de lei.

Bursa de Valori București a avut o evoluție semnificativă în ultimele trei decenii, marcând mai multe realizări importante care au contribuit la dezvoltarea pieței de capital din România și la integrarea acesteia în sistemul financiar global. Dintre acestea, aș menționa doar 10, deși numărul lor este mult mai mare.

  1. Reînființarea și relansarea Bursei (1995) a marcat un pas esențial pentru reconstrucția economiei de piață din România post-comunistă. În primul an, pe bursă se tranzacționau doar 9 companii, iar numărul și valoarea tranzacțiilor erau modeste.
  2. Fuziunea cu bursa electronică Rasdaq și consolidarea pieței (2005 și 2015) au fost momente cruciale pentru dezvoltarea pieței de capital din România. Prin acest proces, numărul de emitenți de la BVB a crescut considerabil, în anul 2005, deși statutul pieței Rasdaq era incert. Lucrurile s-au clarificat abia în 2015, când piața Rasdaq a fost închisă, iar piața AeRO a început să funcționeze. Acest pas a eliminat dubla structură a pieței și a aliniat standardele BVB la cele internaționale.
  3. Promovarea la statutul de Piață Emergentă (anunțată în 2019 și devenită efectivă în 2020) este, poate, cea mai importantă realizare recentă. BVB a fost promovată de furnizorul global de indici FTSE Russell la statutul de Piață Emergentă, ceea ce a reprezentat o recunoaștere internațională a progresului pieței românești de capital, atrăgând mai mulți investitori instituționali străini. De la acel moment, reprezentativitatea României în indicii FTSE Russell a crescut de la 3 la 11 companii listate în prezent: Banca Transilvania, Electrica, Hidroelectrica, MedLife, Nuclearelectrica, OMV Petrom, One United Properties, Teraplast, Bursa de Valori București, Purcari Wineries și Transport Trade Services.
  4. Creșterea numărului de companii listate consemnată în ultimele trei decenii, prin listarea unor companii importante românești sau care au operațiuni în România. Companii precum OMV Petrom, Banca Transilvania, Electrica și Hidroelectrica au devenit unele dintre cele mai tranzacționate acțiuni. Listările recente, inclusiv debuturile unor companii antreprenoriale din tehnologie și energie verde, reflectă diversificarea pieței.
  5. Dezvoltarea pieței de obligațiuni a oferit investitorilor noi oportunități pentru plasarea capitalului și BVB a devenit un hub pentru emisiunile de obligațiuni corporative, municipale și guvernamentale. Această evoluție a permis companiilor românești și Statului să acceseze capital pentru proiecte mari, contribuind, astfel, la dezvoltarea economică.
  6. Programele de educație financiară create de BVB, precum „Fluent în Finanțe” (destinat investitorilor) și „Guvernanța Corporativă care Creează Valoare” (destinat membrilor în Consiliile de Administrație ale companiilor), au contribuit la creșterea gradului de conștientizare și participare la piața de capital.

În cazul „Fluent în Finanțe”, care este și cel mai amplu program de educație financiară derulat de BVB, am văzut primele rezultate abia la aproape cinci ani de la lansarea programului. Astfel, începând cu anul 2020, când debuta pandemia și prețurile erau în scădere, numărul de investitori de retail a început să crească continuu. Astfel, de la circa 54.000 de investitori la finalul lui 2019, numărul a crescut la 226.000, la finalul anului 2024.

În cazul „Guvernanța Corporativă care Creează Valoare”, am ajuns la a opta serie și construim, împreună cu partenerul nostru Envisia, o comunitate de specialiști care contribuie la creșterea companiilor locale și le ghidează pe drumul spre bursă.

  1. Creșterea lichidității pieței a fost dintotdeauna în centrul atenției noastre și acest obiectiv a implicat derularea mai multor proiecte în paralel, pentru a atrage mai mulți emitenți și investitori, cărora să le oferim un mediu sigur și de încredere în care să poată pune capitalul în mișcare, prin diverse instrumente. După cum spuneam, tranzacțiile din 1995 au însumat 250.000 lei, iar în 2024, au fost peste 2,6 milioane de tranzacții, în valoare cumulată de 37 miliarde de lei, ceea ce reprezintă un maxim istoric.
  2. În cei 30 de ani, BVB a adoptat reglementări care se conformează cu normele Uniunii Europene, inclusiv implementarea MIFID II, care a crescut transparența și protecția investitorilor. Adoptarea tehnologiilor avansate încă de la relansarea BVB a fost, de asemenea, un pas major, având în vedere rolul ridicat pe care tehnologia îl are în întreaga arhitectură a piețelor de capital. În ceea ce privește interacțiunea investitorilor individuali cu piața, merită menționate câteva îmbunătățiri importante care au avut loc datorită digitalizării serviciilor. Spre deosebire de primii ani ai Bursei, când ordinele de tranzacționare erau preluate manual, acum investitorii pot plasa ordine direct de pe calculator sau telefon, prin aplicațiile mobile oferite de bănci sau brokeri.

De asemenea, în prezent poți participa la adunările generale ale acționarilor (AGA) online și chiar să comunici cu reprezentanții companiei, prin intermediul platformei eVote, fără a fi nevoie să mergi până în locul unde are loc AGA.

  1. Crearea indicilor reprezentativi, precum BET și BET-TR, ne-a permis să oferim investitorilor un barometru al pieței și, totodată, a fost un real ajutor în lansarea ETF-urilor care urmăresc piața locală și prin care investitorii pot lua expunere indirectă pe companiile din indicele BET.
  2. Susținerea economiei românești prin asigurarea finanțării este cea mai importantă realizare. În ultimii zece ani, la Bursa de Valori București, au fost peste 240 de listări, în valoare de aproape 17 miliarde de euro. Ultimii cinci ani (2020 – 2024) au fost cei mai dinamici, având în vedere că au fost peste 210 de runde de finanțare, în valoare cumulată de peste 15 miliarde de euro. În anul 2023, a avut loc listarea companiei Hidroelectrica, care a intrat la tranzacționare după încheierea cu succes a celui mai mare IPO realizat la Bursa de Valori București, în valoare de 1,9 miliarde de euro.

Totodată, ultimii ani au fost și cei mai plini de provocări, pornind de la pandemie, continuând cu inflația în creștere accelerată, scumpirea banilor, precum și această tensiune care se acumulează în anii electorali. În tot acest timp, piața de capital și-a îndeplinit și își îndeplinește cu succes rolul de pilon pentru finanțarea economiei românești.

Aceste realizări au transformat Bursa de Valori București într-o instituție modernă și relevantă în peisajul financiar global.

Cu toate acestea, BVB are încă provocări, precum accelerarea creșterii lichidității, atragerea mai multor emitenți și investitori de retail și instituționali.

Un alt proiect important început de BVB în 2019 este, desigur, Contrapartea Centrală, unde ne propunem să lansăm piața de derivate alături de parteneri din domeniul energetic și financiar. Pot spune că acest proiect, chiar dacă nu este cel mai important proiect al BVB, a fost și rămâne cea mai mare provocare pentru noi datorită resurselor (financiare și umane) pe care le-am investit acolo.

Puteți evidenția principalele transformări prin care a trecut BVB în cei 30 de ani? 

Radu Hanga: În ultimii 30 de ani, BVB a cunoscut o evoluție constantă și s-a dezvoltat sub toate aspectele care o compun, de la numărul investitorilor și al emitenților până la capitalizare.

După cum am spus, o cifră notabilă înregistrată recent, mai exact la sfârșitul anului trecut, este maximul istoric de tranzacții, peste 2,6 milioane de tranzacții, cu 32% mai mult ca în 2023. De asemenea, numărul investitorilor de retail este în continuă creștere, ceea ce indică din nou un interest tot mai crescut al românilor pentru piața de capital.

Totodată, listările de titluri de stat FIDELIS la bursă au înregistrat creșteri semnificative și continuă să prezinte interes pentru români. În ultimii 5 ani, au avut loc 84 de listări FIDELIS, în valoare totală de aproximativ 8,3 miliarde de euro.

Dacă ne uităm strict la emitentul BVB, putem spune că în toată această perioadă a trecut prin transformări semnificative. Din anul 2005, BVB a devenit societate pe acțiuni, iar în 2010 s-a listat pe propria piață. În plus, BVB a continuat să evolueze și s-a orientat constant spre viitor, sugerând acest lucru inclusiv la nivel de identitate vizuală. În 2021, compania a trecut printr-un proces de rebranding, adoptând un logo modern și sloganul ”Viitorul e al celor care investesc în el”. Începând de anul trecut, BVB s-a mutat și în ”casă nouă”, iar sediul actual al BVB, în incinta America House, urmează orientarea modernă a identității vizuale. De asemenea, în ultimii cinci ani, am observat un interes în creștere pentru acțiunile BVB, numărul acționarilor BVB crescând cu peste 280%, de la  aproape 1.800 la peste 6.900, cu un maxim de peste 7.000, în septembrie 2024. În ceea ce privește evoluția prețului, putem remarca o creștere de peste 180% în intervalul 2021 – 2023, cu un maxim intraday de 73 lei/acțiune, în octombrie 2023. Corecția care a urmat, anul trecut, de 38%, putem spune ca a fost una naturală după creșterea accelerată și ceea ce este îmbucurător este că numărul de acționari a continuat să crească.

Care considerați că au fost cele mai importante momente în cei 30 de ani de la redeschidere? 

Radu Hanga: Este greu să facem o ierarhizare a celor mai importante evenimente, având în vedere că foarte multe persoane și procese au contribuit la ridicarea pieței de capital la nivelul de  acum. Probabil că ar trebui scrisă o carte pentru a putea cuprinde toate aceste momente.

Pe lângă realizările amintite anterior, care sunt și etape importante în istoria pieței de capital din România, aș mai menționa o serie de evenimente precum listarea unor companii importante precum Hidroelectrica, Electrica, Transelectrica OMV Petrom, Erste, Purcari Wineries sau TeraPlast, companii antreprenoriale dar și companii în care acționar majoritar este Statul Român, alături de reluarea emisiunilor de titluri de stat Fidelis.

De asemenea, un impact important în dezvoltarea pieței l-a avut Fondul Proprietatea (FP), având ca administrator unic începând din aprilie 2016 organizația globală Franklin Templeton. În anul 2011 Fondul s-a listat pe Piața Reglementată a bursei. Datorită viziunii aduse de Franklin Templeton pe piața de business din România, am trăit momentul istoric al listării Hidroelectrica în anul 2023, la momentul respectiv cea mai mare ofertă din Europa şi a patra cea mai mare din lume luând în calcul IPO-urile realizate în anul 2023.

Poate că unul dintre cele mai importante momente din ultimii 30 de ani l-a reprezentat aderarea României la UE, care a implicat o derulare impresionantă de forțe, de schimbări și alinierea legislației și a întregii arhitecturi a pieței de capital la nivelul Uniunii Europene, facilitând integrarea pieței locale în sistemul financiar european.

Chiar dacă au existat și perioade mai dificile, în general, BVB a reușit să depășească obstacolele și să crească în complexitate, fiind astăzi un actor important în peisajul piețelor financiare din Europa Centrală și de Est. La nivelul capitalizării suntem a treia cea mai importantă piață din regiune, după Polonia și Austria, cu o capitalizare de circa 74 miliarde de euro. Am observat că avem o imagine foarte bună în afara României, mai ales după succesul IPO-ului Hidroelectrica, care s-a derulat într-o perioadă foarte tensionată, atât din punct de vedere economic, cât și geopolitic la nivel global.

Promovarea pieței de capital românești la statutul de Piață Emergentă de către furnizorul global de indici FTSE Russell a pus România pe radarul investitorilor instituționali, iar promovarea la acest statut și de către MSCI ar întări imaginea pieței noastre de capital pe scena globală.

Care sunt principalii factori care considerați că vor influența activitatea BVB în acest an? 

Radu Hanga: Anul acesta, activitatea BVB va depinde de echilibrul dintre factorii pozitivi, precum listările noi și creșterea numărului de investitori, și provocările generate de contextul macroeconomic global și regional și situația geopolitică la nivel internațional. Privind contextul regional, observăm că atenuarea tensiunilor din Ucraina ar putea reprezenta un factor de sprijin pentru evoluția piețelor, inclusiv a celei de la București. 2025 este un an cu potențial de creștere, dar și cu potențiale riscuri care necesită o atenție sporită a investitorilor.

De asemenea, deciziile băncilor centrale, inclusiv BNR, privind dobânzile și măsurile de combatere a inflației, precum și costurile de finanțare ale statelor vor avea un impact semnificativ asupra lichidității și apetitului pentru investiții. Politicile fiscale, cu eventuale modificări de taxe, impozite sau stimulente pentru investitori și companii ar putea influența dinamica pieței de capital.

Un element pozitiv este reprezentat de intrarea deplină a României în spațiul Schengen, care va aduce beneficii economice importante pentru România, inclusiv creșterea comerțului, sectoarelor chimic, siderurgic și al materialelor de construcții, turismului și atractivității pentru investitori. La Bursa de Valori București sunt listate companii din toate domeniile importante ale economiei și, în timp, vom vedea efectele aderării la Schengen și în evoluția business-ului acestor companii. În primul rând, pentru transportatori și exportatori, eliminarea controalelor de frontieră va reduce timpii de așteptare și costurile asociate transportului de marfă, ceea ce va îmbunătăți eficiența comerțului internațional al României.

La nivel global, observăm tot mai frecvent discuții despre polarizare și despre o economie globală din ce în ce mai fragmentată și localizată. Războiul comercial dintre SUA și China este un exemplu clar al acestei tendințe, iar Europa va trebui să-și definească și să-și afirme locul pe scena economică globală, pentru a evita să fie prinsă la mijloc. Este de așteptat ca această temă să capete o importanță tot mai mare în viitor și vedem că această poziție începe să fie adoptată și de decidenții politici la nivel european.

Pe plan local, percepția generală este că românii își doresc continuarea politicilor care sprijină integrarea României în familia europeană, fără a pierde, însă, respectul pentru valorile și tradițiile locale. În ultimii ani, am constatat o îmbunătățire a nivelului de trai în România. Se investește atât din partea mediului de afaceri, cât și a statului. Situația creată de alegerile prezidențiale invalidate la finalul anului trecut pare să fi fost deja depășită și este important ca economia să își mențină ritmul de creștere, în contextul în care se observă deja semnale de încetinire economică în anumite sectoare, atât pe plan intern, cât și internațional.

În ceea ce ne privește, piața de capital va continua să joace un rol esențial în finanțarea economiei, așa cum a făcut și până acum. Am demonstrat că prin intermediul bursei pot fi mobilizate resurse financiare semnificative, direcționate atât către companii private, cât și de stat, dar și direct către stat prin Ministerul Finanțelor. Avem strategia națională privind dezvoltarea pieței de capital, pentru perioada 2023 – 2026, proiect început în anul 2020 cu implicarea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în parteneriat cu Ministerul Finanțelor (MF), consultanța fiind asigurată de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), strategie care vizează stabilirea unui set de măsuri de reglementare care să asigure un cadru coerent pentru dezvoltarea pieţei de capital locale.

Chiar și în acest mediu plin de incertitudini din ultimii ani, piața din România a reușit să-și consolideze profilul internațional. Sunt convins că, pe măsură ce ne apropiem de obiectivul de promovare la statutul de Piață Emergentă și de către MSCI, imaginea României pe scena globală va continua să se îmbunătățească.

Ce măsuri vedeți pentru impulsionarea lichidității? 

Radu Hanga: Vom continua proiectele noastre care au dovedit că produc rezultate și mă aștept să  vedem un trend de creștere al numărului de companii locale care vin spre bursă odată ce situația macroeconomică se va mai așeza și tensiunile geopolitice se vor mai estompa.

Dacă privim evoluția pe termen mai lung, putem vedea că piața și-a îndeplinit cu succes rolul primordial, de finanțare a economiei, cu peste 200 de listări și peste 15 miliarde de euro atrași de la investitori.

BVB Arena este unul dintre proiectele prin care vrem să familiarizăm cât mai mult antreprenorii cu piața de capital și am văzut rezultate palpabile în această direcție, peste 20 de companii venind la bursă cu acțiuni sau obligațiuni, în valoare cumulată de aproape 240 milioane de euro.

Pe măsură ce numărul investitorilor a crescut, am observat o cerere tot mai mare pentru surse ușor accesibile de informare și rapoarte de analiză. Pentru a răspunde acestei nevoi, am lansat platforma BVB Research Hub, unde până acum au fost publicate 390 de rapoarte realizate de analiștii unora dintre cei mai importanți intermediari de pe Bursa de Valori București. De obicei, aceste rapoarte sunt disponibile contra cost pentru clienți, ceea ce ar presupune un cost suplimentar pentru investitorii care vor să le citească. Ne-am asumat să creăm www.bvbresearch.ro și, împreună cu partenerii noștri, să susținem financiar acest program, astfel încât investitorii să aibă acces gratuit la aceste rapoarte.

Un alt factor important în creșterea lichidității pieței îl reprezintă mass-media, deoarece jurnaliștii joacă un rol esențial în simplificarea informațiilor despre piață și companii, care de multe ori sunt prezentate într-un limbaj mai tehnic.

Cum vedeți dezvoltarea BVB în următorii 30 de ani? 

Radu Hanga: După cum spuneam mai devreme, la nivel global, observăm tot mai frecvent discuții despre polarizare și despre o economie globală din ce în ce mai fragmentată și localizată. Clar este că vom vedea schimbări complexe, iar România va trebui să se adapteze în acest peisaj.

Dezvoltarea Bursei de Valori București în următoarele decade depinde de mai mulți factori economici și politici. O să menționez câteva direcții de evoluție.

Una dintre ele este creșterea capitalizării prin listarea companiilor mari private și de stat. Acum, suntem într-o perioadă în care multe dintre companiile mari care au luat naștere în primii ani de economie de piață au ajuns la momentul primei succesiuni, la momentul transferului managementului de la prima la a doua generație de antreprenori. Noi ne dorim să sprijinim companiile antreprenoriale locale care se confruntă cu provocările succesiunii, oferind atât resurse financiare, cât și soluții strategice pentru această tranziție.

Atragerea spre bursă a celor mai importante companii locale din sectoare inovative, precum domeniul IT, energie regenerabilă sau tehnologie, vor contribui la diversificarea paletei de companii listate și oferă investitorilor oportunități cât mai diversificate de investiții. În acest moment, piața de capital este considerată o piață emergentă și există potențial ca în orizontul următorilor 30 de ani să putem vedea BVB promovată la nivelul de piață dezvoltată. Această evoluție s-ar traduce prin prezența mai multor investitori instituționali pe bursă, ceea ce ar crește considerabil lichiditatea.

Colaborarea cu bursele din regiune, în cadrul FESE (Federation of Euro Stock Exchanges) și al FEAS (Federation of Euro-Asian Capital Markets) poate aduce beneficii pieței noastre de capital, printr-un schimb de know-how și preluarea unor proiecte de succes de la colegi.

Nu putem ignora, totodată, condițiile care oferă stabilitate economică. Dezvoltarea depinde și de creșterea economică a României, de stabilitatea fiscală și de politicile publice care încurajează investițiile, dar și de contextul regional și global.

Ce mesaj aveti pentru investitori, la acest moment aniversar? 

Radu Hanga: Doresc să le mulțumesc tuturor investitorilor care ne-au fost alături pe acest drum, de-a lungul anilor, fie că sunt persoane fizice sau instituții, locale sau internaționale, precum și mass-media. Sprijinul, încrederea și implicarea de care au dat dovadă fiecare în parte au transformat BVB într-un pilon important al economiei românești.

Cu ocazia acestei aniversări, îi invit pe investitori să rămână parte activă din viitorul Bursei de Valori București – un viitor al creșterii și al prosperității – și să aibă încredere în ascensiunea pieței de capital din România si a companiilor locale, deoarece această ascensiune este deja dovedită de rezultatele ultimilor ani.

Așa cum spune și motto-ul nostru, ”Viitorul este al celor care investesc în el”, vom continua să investim în dezvoltarea pieței de capital din România pentru că ne dorim să sprijinim companiile locale, pentru că avem această datorie față de colegii noștri care au muncit la înființarea Bursei, la dezvoltarea ei.

La final, împreună cu investitorii și cu companiile listare la bursă, vreau să le mulțumim colegilor mei, membrii echipei BVB, cei care contribuie la tot ceea ce este astăzi piața locală de capital. Așa cum spunem noi, ”Celebrăm trecutul, investind în viitor”!

BVB | Știri BVB

PREBET SA AIUD (PREB) (21/03/2025)

Convocare AGA O & E 29/30.04.2025

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/03/2025)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 09(10).04.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (21/03/2025)

Semnarea unui contract de tip PPA (Power Purchase Agreement)