Update articol:
RIGC 2023

Radu Oprea: Avantajul competitiv al economiei româneşti poate fi energia verde, captarea şi stocarea carbonului

Radu Oprea

Energia verde, captarea şi stocarea carbonului pot fi acel avantaj competitiv pentru economia românească şi ne pot reînvăţa să fim lideri, a declarat, marţi, la RIGC 2023, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea.

“România va avea marea oportunitatea de a avea energie verde. Faptul că oricare investitor – capital românesc, capital străin – se va regăsi în România cu o sursă de aprovizionare ‘verde’ va reprezenta un imens potenţial şi lucrul acesta l-am verificat ultima dată la Forumul economic de la Berlin, unde companiile germane au fost extraordinar de interesate de această viziune. Şi-au dat seama că potenţialul trebuie şi poate să fie în România. Legat de captarea şi stocarea carbonului, ca inginer de petrol şi gaze, vă pot spune că este o tehnologie sigură şi lucrul acesta este foarte important. Avem sonde care, astăzi, nu mai sunt funcţionale şi care reprezintă locul ideal pentru această nouă tehnologie de captare şi de stocare a carbonului. Pe de o parte energia verde şi pe cealaltă parte captarea şi stocarea carbonului pot să fie acel avantaj competitiv pentru economia românească, care să facă din noi acel lucru pe care mi-l doresc foarte mult: să reînvăţăm sau să învăţăm să fim lideri. Putem fi lideri regionali prin investiţiile pe care le facem în energie, în noile foraje care se întâmplă în Marea Neagră, în noile investiţii în energie nucleară, noile investiţii în energii regenerabile, fie că vorbim despre offshore, fie că vorbim despre celelalte surse cu potenţial”, a susţinut Oprea.

Potrivit ministrului, citat de Agerpres, România trebuie să se concentreze pe găsirea soluţiilor pe care le poate finanţa,

“Vă mărturisesc că suntem, astăzi, în discuţii aprofundate cu Nuclearelectrica, cu ceilalţi jucători în piaţă, astfel încât în momentul în care vorbim despre noile tehnologii, despre reactoarele mici, modulare, să putem produce în România şi să lăsăm amprentă în economia românească a mai multor produse, pentru că oportunitatea e iarăşi evidentă. Suntem singurii care avem tehnologie vest şi, dacă ne uităm la toate ţările din jurul nostru, vedem că ele au tehnologie est. Mai fac o singură precizare, pentru că este şi industria cimentului şi ceilalţi care au nevoie de captarea şi stocarea carbonului, dar şi producătorii de petrol şi gaze: a fost un subiect mult discutat la Bruxelles despre felul în care împărţim în mod echitabil acest efort. A fost una dintre deciziile la care am cumpănit foarte mult. Cred că cea mai bună decizie pe care am luat-o împreună cu industria este aceea de a ne concentra împreună în România pe găsirea soluţiilor pe care să le putem finanţa, de captare a carbonului. Eu îmi doresc ca aceste proiecte să fie finanţate aici, în România, pentru industria care astăzi este localizată în România”, a adăugat şeful de la Economie.

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), sub înaltul patronaj al Ministerului Energiei, organizează în perioada 7 – 8 noiembrie cea de-a VI-a ediţie a evenimentului Romanian International Gas Conference – RIGC 2023, cu tema “Redefinirea securităţii aprovizionării. Potenţialul noilor tehnologii pentru o tranziţie energetică durabilă”.

BVB | Știri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (22/01/2025)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2024

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (INFINITY) (22/01/2025)

Incetare activitate Administrator de Risc