Update articol:

Radu Oprea: Industria auto din UE este cu ochii pe rezultatele negocierilor cu SUA privind taxele vamale

Ştefan-Radu Oprea/ Sursa Facebook

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea, a afirmat, luni, la Craiova, în cadrul Forumul Industriei Auto 2019, că reprezentanţii industriei auto din UE aşteaptă rezultatul negocierilor cu SUA privind taxele vamale pentru automobilele importate.

“Ştiţi foarte bine provocările la nivelul Organizaţiei Mondiale a Comerţului, dar mai mult decât atât, cred că urmare a dialogului pe care l-am avut împreună, sunteţi şi dvs. cu ochii pe rezultatele pe care noi, în calitate de preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, dorim să le avem atunci când vorbim despre mandatele pe care trebuie să le dăm comisarului nostru cu SUA. Cele 90 de zile trec şi preşedintele Trump trebuie să-şi exprime opţiunea dacă va veni cu taxe vamale în zona auto sau nu. Cred că dialogul continuu, dialogul angajat este soluţia pe care UE o poate avea în această conjunctură”, a spus Radu Oprea.

Oprea a subliniat că o altă provocare pentru industria auto din UE este dată de Brexit. “Am avut aceste discuţii cu Ford, cu Dacia, dar şi cu toţi ceilalţi reprezentanţi ai industriei de componente auto din România şi urmărim împreună toate evoluţiile şi ne pregătim pentru toate scenariile posibile, astfel încât impactul pe care acest eveniment îl va avea asupra industriei auto să fie cât mai mic, mai ales că avem o comunitate importantă de români în Marea Britanie, dar şi locurile de muncă pe care dvs. le creaţi în România”, a afirmat ministrul pentru mediul de afaceri, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, printre răspunsurile cu care actualul Guvern a venit către acest sector se află şi schema de ajutor de stat pentru care reprezentanţii industriei auto, dar şi alţi peste 100 de reprezentanţi ai capitalului românesc şi străin prezent în România, au solicitat diminuarea pragului de investiţii de la 10 milioane la un milion de euro, cu un proces continuu de depunere a proiectelor şi cu simplificarea şi reducerea timpului până la începerea investiţiilor.

Radu Oprea a mai spus că opt din primele 10 companii care exportă azi în România sunt din domeniul auto – Renault Dacia, Ford şi Star Assembly fiind pe primele trei locuri – şi le-a cerut reprezentanţilor acestei industrii să integreze mai bine IMM-urile din România în lanţul lor de producţie în vederea reducerii costurilor şi creşterii eficienţei şi să folosească avantajele pe care industria IT din România le pot aduce ca valoare adăugată pentru produsele din acest sectorul auto.

Forumul Industriei Auto 2019 este un eveniment organizat de Ministerul Economiei în cadrul Preşedinţiei române la Consiliul UE. 

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (04/12/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (04/12/2020)

Hotarari AGA O & E din 04.12.2020

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (04/12/2020)

Litigiu dosar nr. 5179/2/2019

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (04/12/2020)

Structura actionariat la data de 30 noiembrie 2020