Update articol:

Rădulescu (Asociaţia Fermierilor): Bancherii din România sunt nişte cămătari şi îmi asum ceea ce spun

Bancherii din România, pe care eu îi consider cămătari, s-au învăţat cu ideea că aici se poate orice, dar nu va mai fi aşa, a declarat, marţi, preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România (AFR), Adrian Rădulescu, la un forum de specialitate, potrivit agerpres. 

„Legat de dublul standard, noi, agricultorii, avem o problemă, dar cu dublul preţ… Un utilaj pe care îl cumpărăm pe fonduri europene e mult mai scump faţă de un utilaj dacă l-am cumpăra din surse proprii. De asemenea, costurile bancare sunt foarte mari, şi poate să se supere pe mine oricine. Ne doare faptul că aceşti bancheri, pe care în România îi consider cămătari – şi îmi asum ceea ce spun – oferă aici un cost de 5, 6, 8, chiar cu zece euro, faţă de 0,5 – 1 euro. Cei din sistemul bancar s-au învăţat cu ideea că aici se poate orice. Nu se mai poate orice! Primul lucru pe care mi-l doresc este să se întoarcă cea mai mare parte dintre români acasă. În România, acum se poate câştiga chiar mai bine în agricultură decât oriunde în agricultura europeană. Trebuie să înţelegem că România este o ţară de mare perspectivă, dar pentru asta trebuie să funcţioneze anumite lucruri. Din păcate, politic, ştim să ne certăm, dar nu ştim că construim. Avem nevoie de infrastructură. Noi suntem, probabil, singurii care plătesc impozit pe subvenţia europeană, deşi am auzit voci care au în plan să se renunţe la acest impozit. Din păcate, programele noastre le-au făcut alţii. Agricultorii au demonstrat că pot să fie pe primul loc, dar trebuie să-şi facă singuri programele”, a menţionat Rădulescu.

Şeful AFR a subliniat că România nu ar fi ajuns la nivelul actual în domeniul agricol fără ajutorul Uniunii Europene şi nici fără ajutorul fermierilor străini.

„Din păcate, noi, cei din Europa de Est, şi nu mă refer neapărat la România, avem probleme pe care noi le-am creat noi şi nu am ştiut să ne impunem, la fel şi cei care ne-au reprezentat la Bruxelles: să fie alături de agricultorii români. Toţi agricultorii români suntem fără culoare politică, chiar dacă avem anumite simpatii. Toţi sunteţi obligaţi, care sunteţi la Bruxelles, să lucraţi pentru noi, pentru români. Când e vorba să aperi interesul ţării tale, nu votezi împotriva ei, iar când văd asta mă doare. În acest an suntem pe podium la producţia la cereale şi în special la porumb, iar perspectiva noastră este să nu coborâm de acolo, ci să urcăm. Fără ajutorul Uniunii Europene nu am fi ajuns astăzi aici. De asemenea, fără fermierii din diferite ţări ale Uniunii Europene, care au înţeles că România este o provocare, că în România se poate face o agricultură performantă, că România este o ţară de mare viitor. Ei s-au instalat aici şi, împreună cu noi, ne-au demonstrat că pot să facă mai mult”, a spus Adrian Rădulescu.