Update articol:

Raiffeisen Bank finanțează 83 de startup-uri românești cu peste 3 milioane de euro, în total

  • În cea de-a doua ediție a programului factory by Raiffeisen Bank, 83 de startup-uri românești vor primi finanțări în valoare totală de peste 3 milioane de euro;
  • ”Față de prima ediție, numărul proiectelor câștigătoare, dar și valoarea totală a finanțărilor s-au triplat;”
  • ”74% dintre antreprenori au aplicat pentru finanțări care le vor permite să investească în dezvoltarea afacerii lor, în timp ce 26% urmăresc creșterea capitalului de lucru.”

Programul factory by Raiffeisen Bank și-a desemnat câștigătorii ediției a două dintre cele 315 de proiecte depuse și după 127 de interviuri cu antreprenori. Comparativ cu ediția precedentă, „fabrica de antreprenori” Raiffeisen Bank a atras anul acesta de trei ori mai mulți participanți creativi și dornici de a-și construi propriul business. Din 315 proiecte înscrise, 83% provin din mediul urban, iar 17% din mediul rural. Cele mai multe proiecte căștigătoare sunt din regiunea București-Ilfov și județele Cluj, Galați, Ialomița și Iași. Cele 83 de startup-uri finanțate în acest an activează în domeniul serviciilor (39%), al producției (35%), IT&C (13%) sau al educației (7%), potrivit unui comunicat trimis redacției.

„Antreprenorii aflați la început de drum au nevoie, pe lângă susținere financiară, de un partener de încredere pe termen lung, pentru a-și putea pune planurile în aplicare. Tocmai de aceea, în 2018 am lansat factory by Raiffeisen Bank, un program care nu oferă doar finanțare antreprenorilor români, ci le dă posibilitatea de a interacționa cu experți care pot să-i ajute să înțeleagă mai bine etapele prin care trec pentru a-și dezvolta afacerea. Anul acesta am avut de trei ori mai multi aplicanți, față de prima ediție, iar acest lucru ne confirmă tendința de creștere a numărului celor care doresc să-și schimbe statutul de angajat cu cel de antreprenor”, a declarat Vladimir Kalinov, vicepreședinte retail la Raiffeisen Bank.

Alocarea a peste 3 milioane de euro pentru creditarea unor startup-uri în România este o premieră pentru Raiffeisen Bank. În primăvara acestui an, un studiu online realizat pentru Raiffeisen Bank relevă faptul că unul din doi români își dorește să înceapă propria afacere. Acest interes al românilor de a deveni antreprenori s-a reflectat în numărul mare de înscrieri în programul factory by Raiffeisen Bank din acest an, dar și în calitatea proiectelor înscrise. „Nu ne-a fost deloc ușor să alegem castigătorii și de aceea am hotărât să finanțăm de trei ori mai multe proiecte, față de ediția de anul trecut și față de ce ne-am propus inițial”, a spus Vladimir Kalinov.

Cele trei etape ale programului factory by Raiffeisen Bank: înscrierea proiectelor, evaluarea lor de către o comisie de specialiști și susținerea propriului proiect, de către finaliști, în fața unui juriu, s-au desfășurat în perioada martie – mai 2019.

Finanțările oferite în cadrul programului factory by Raiffeisen sunt acordate prin programul COSME, cu garanție de la Fondul European de Investiții.

La finalul anului 2018, banca avea aproximativ 5.000 de angajați, peste 400 de agenții în toată țara, o rețea de peste 900 de ATM-uri, aproximativ 20.000 de POS-uri și 220 mașini multifuncționale.

Despre COSME

COSME este programul UE pentru competitivitatea IMM-urilor care se derulează în perioada 2014-2020, cu un buget total de 2,3 miliarde de euro. Cel puțin 60% din program va fi dedicat facililitării accesului la finanțare pentru IMM-urile din Europa, prin două instrumente financiare. Prin intermediul mecanismului de garantare a împrumuturilor, programul va oferi garanții și contragaranții instituțiilor financiare, astfel încât acestea să poată pune la dispoziția IMM-urilor mai multe împrumuturi și servicii de leasing financiar.  Folosind mecanismul de capitaluri proprii pentru creștere, programul va furniza capital de risc fondurilor de investiții care investesc în IMM-uri în principal în faza de extindere și de creștere. 

Programul COSME se bazează pe succesul Programului-cadru pentru competitivitate și inovare (CIP), care, în perioada 2007 – 2013, a contribuit la mobilizarea unor împrumuturi în valoare de peste 21 miliarde EUR și a unor capitaluri de risc în valoare de 2,8 miliarde EUR pentru mai mult de 400 000 de IMM-uri din Europa.

Companiile pot contacta diferitele instituții financiare existente din țările lor pentru a accesa fondurile europene la http://www.access2finance.eu/

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022