Update articol:
FORUMUL GAZELOR NATURALE 2024

Raluca Covrig, FPPG: În cazul tehnologiei de captare a carbonului, timpul nu este favorabil; implementarea unui astfel de proiect ar durează cel puțin 7 ani

Țara noastră este foarte impactată de regulamentul Net Zero Industry Act, aprobat la nivel european. Astfel, producătorii de hidrocarburi din România au datoria de a crea o capacitate de injecție a dioxidului de carbon de 9 milioane de tone pe an, din totalul de 50 de milioane la nivelul Uniunii Europene, a spus Raluca Covirg, Director de Afaceri Publice și Comunicare FPPG, la FORUMUL GAZELOR NATURALE 2024, organizat de Financial Intelligence, pe 11 noiembrie.

 

Motivul pentru care avem o țintă atât de mare este pentru că sunt luate în calcul volumele de producție de hidrocarburi din perioada 2020-2023.

Ea a ridicat problema duratei procesului de implementare a unei tehnologii noi: “In cazul tehnologiei de CCUS (captarea, stocarea și utilizarea carbonului), timpul nu este atât de favorabil. Implementarea unui astfel de proiect durează cel puțin 7 ani, noi avem obligația de a crea capacitatea de stocare până în 2030, însă mai avem destul de multe lucruri de pus la punct.

Cadrul european a fost updatat, însă, pe plan național, mai avem de lucrat. Legislația primară este în curs de aprobare, sperăm ca anul acesta se va finaliza acest proces, totodată, să nu uităm că avem nevoie și de legislație secundară. Ne bazăm pe dialog, întotdeauna am fost deschiși și ne-am oferit expertiza, ne-am dorit întotdeauna să discutăm cu autoritățile și să explicăm nevoile industriei. Una dintre nevoile industriei este cadrul legislativ, care să cuprindă tot ceea ce este necesar pentru implementarea unor astfel de tehnologii. Beneficiile sunt foarte mari. În primul rând, discutăm despre emisii mai scăzute, dar discutăm și despre locuri noi de muncă. Avem o istorie de 170 de ani în exploatarea de țiței și gaze, pe care ar fi păcat să nu o fructificăm și acum.”

Tehnologia de captare, utilizare și stocare a carbonului (CCUS) poate juca un rol cheie în atingerea neutralității carbonului, pe lângă menținerea productivității și competitivității industriei românești, în special în sectoarele energo-intensive și greu de decarbonizat. CCS contribuie la atenuarea schimbărilor climatice, permițând captarea emisiilor de CO2 înainte ca acestea să ajungă în atmosferă sau eliminând emisiile istorice din aer. CCS permite sectorului industrial să își continue activitatea cu emisii reduse de CO2 , jucând astfel un rol esențial în atenuarea emisiilor antropice. CCS poate contribui, de asemenea, la dezvoltarea unei platforme pentru hidrogenul albastru, ca sursă de energie alternativă.

De asemenea, FPPG consideră că biometanul este foarte important si a început deja dialogul cu autoritățile pentru a explica faptul că legislația trebuie actualizată: „Lucrăm la niște propuneri de modificări legislative. Avem un potențial extraordinar și pe partea de biometan, ne situăm pe locul 6 raportat la statele membre ca potențial de producție până în 2030, și pe locul 7 până în 2050. Ar fi păcat să o dăm cu piciorul la o astfel de șansă.”

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (17/04/2025)

Informatii ulterioare publicarii Convocatorului AGOA din 29/30 aprilie 2025

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (17/04/2025)

Masuri adoptate de Consiliul de Supraveghere

LION CAPITAL S.A. (LION) (17/04/2025)

Autorizare administratori societate

SIMTEL TEAM (SMTL) (17/04/2025)

Semnarea unui contract semnificativ in legatura cu proiectul Giurgiu