Update articol:

Raluca Turcan: Nu încurajez nota negaţionistă legată de începerea şcolii

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat sâmbătă, că toate instituţiile trebuie să lucreze solidar şi deschis pentru o bună începere a anului şcolar, ca să-i sprijine pe elevi, precizând că nu încurajează “nota negaţionistă” legată de acest subiect, potrivit Agerpres.

“Eu nu aş încuraja şi nu încurajez această notă negaţionistă legată de începerea şcolilor, parcă este prea mult ‘nu’. Şcoala este despre ‘da’, este despre viitor, despre “se poate”. Copiii se adaptează rapid, copiii înţeleg foarte bine şi contextul în care ne manifestăm şi ceea ce au de făcut. De aceea, privesc cu încredere, copiii României sunt foarte faini, profesorii României sunt foarte faini, instituţiile trebuie să lucreze solidar şi deschis să îşi capete această încredere în forţele proprii şi împreună să-i sprijim pe copii, pentru că ei sunt viitorul nostru”, a spus Raluca Turcan.

Turcan a precizat că Ministerul Educaţiei Naţionale poate interveni în acele situaţii, în care constată că sunt probleme cu reluarea cursurilor la o unitate de învăţământ.

“În primul rând (Ministerul Educaţiei – n.r.) să îndemne la echilibru şi deschidere faţă de acest moment firesc, de deschidere a şcolilor; să nu se izoleze nici managementul şcolii, de profesori şi de copii şi nici autorităţile de şcoli. Şi cred cu tărie că e importantă această comunicare interinstituţională şi sprijin reciproc. (…) Ministerul, unde va vedea că activitatea lasă de dorit, va interveni, va oferi şi sprijin financiar şi în permanenţă oferă sprijin logistic”, a explicat Turcan.

Vicepremierul a admis că există şcoli mai bine pregătite să-i primească pe elevi, iar altele mai puţin bine.

“Toate măsurile sunt luate şi în contextul epidemiologic care evoluează de la o zi la alta. Nu poţi să ştii cu o lună, două înainte, care vor fi scenariile în care vor evolua şcolile în funcţie de gradul de extindere a infecţiei în comunitate. De aceea există aceste perioade de timp de evaluare şi de adaptare inclusiv şi după data de 14 septembrie, adaptarea va fi permanentă. Este posibil să apară un caz într-o şcoală şi atunci se suspendă cursurile într-o clasă, dacă apar trei cazuri, se suspendă cursurile într-o şcoală, se trece la predarea online. (…) Unii s-au gestionat mai bine şi s-au organizat mai bine, alţii mai puţin bine. Pe noi ne interesează ca în timp să existe acces echitabil la educaţie, această educaţie să fie de calitate şi să ne adaptăm cât mai bine la condiţiile dificile date de criza sanitară”, a arătat Raluca Turcan.

Demnitarul a punctat că nu putea fi acoperite în nouă luni probleme din sistemul de educaţie vechi de 30 de ani.

“Întotdeauna este loc şi de mai bine şi numai cine nu ţinteşte spre perfecţiune, nu obţine o calitate din ce în ce mai bună. Când avem standarde înalte, ne dorim să fie perfect peste tot în ţară, însă (…) nu cred că există vreun om raţional care să îşi imagineze că în nouă luni de zile poţi să acoperi neajunsuri care grevează în sistemul de educaţie de 30 de ani. S-au făcut eforturi, s-au făcut progrese remarcabile şi de aceea scot în valoare lucrurile bune care s-au făcut pentru a-i motiva şi pe ceilalţi, cât se poate. Se poate ca şcoală ca să te autogestionezi şi să comunici şi cu profesorii şi cu părinţii să le explici exact cum începe anul şcolar? Se poate ca autorităţi locale să comunici bine cu şcolile, cu comitetele pentru situaţii de urgenţă şi cu Guvernul? Se poate dacă îţi doreşti”, a adăugat Raluca Turcan.

Vicepremierul Raluca Turcan le-a transmis elevilor, părinţilor şi profesorilor să aibă încredere în felul în care autorităţile gestionează procesul de pregătire şi desfăşurare a anului şcolar în condiţii de pandemie.

“Acest an şcolar începe în condiţii cu totul şi cu totul speciale, însă aceste condiţii nu sunt valabile doar în România, ci peste tot în lume şi ele necesită adaptare rapidă şi încredere. Aşadar transmit acest mesaj de încredere pentru părinţi în mod deosebit, pentru profesori şi pentru copii, încredere că, din perspectiva noastră ca şi Guvern, am încercat să asigurăm acele norme sanitare care să permită copiilor să fie în siguranţă la şcoală. (…) Mesajul de încredere pe care vreau să îl transmit părinţilor şi copiilor este de asemenea dublat de un mesaj de solidaritate. Şi această criză nu stă pe umerii doar a unor persoane, criza stă pe umerii tuturor şi cu toţii trebuie să ne implicăm în gestionarea bună a acestei crize şi în deschiderea anului şcolar în condiţii de criză”, a concluzionat Raluca Turcan.

Viceprim-ministrul României, Raluca Turcan, împreună cu Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, au vizitat sâmbătă, Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu. 

BVBStiri BVB

Sphera Franchise Group (SFG) (09/04/2021)

Raport voluntar privind tranzactiile cu partile afiliate in 2020

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (09/04/2021)

Solicitare a actionarului majoritar privind sedinta AGOA 29.04(04.05).2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (09/04/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGOA 26(27).04.2021

FOND DESCHIS DE INVESTITII ETF TRADEVILLE (TVBETETF) (09/04/2021)

Preluare administrare ETF BET Tradeville de catre SAI Patria Asset Management SA

ELECTROARGES SA (ELGS) (09/04/2021)

Solicitare Completare Ordine de Zi - AGOA 26/27.04.2021