Zile libere pentru părinţi până la vacanţă, respectiv 12 iunie, a anunţat acum câteva minute vicepremierul Raluca Turcan, fiind adoptată OUG pentru sprijinirea unor oameni și companii, pe o perioadă limitată de timp.
Aceasta a menţionat: “Am prelungit termenul de eliberare a certificatelor de situaţie de urgenţă până la data de 31 mai.
Va fi prelungită până la data de 15 iunie 2020 posibilitatea de eliberare a solicitărilor pentru amânarea ratelor celor care se află în imposiblitatea plăţii.
Pe perioada stării de alertă se interzic deconectările consumatorilor de la reţeaua de gaz, electricitate, apă, canal şi salubritate”.
Aceasta a mai spus că, pentru protecția socială, – va fi prelungit șomajul tehnic până la 1 iunie: “Vrem să acordăm această formă de sprijin în paralel cu măsuri active, care să includă și suportarea unei părți din salariu”.
Companiile cu mai mult de 50 de angajați, obligate să stabilească program individualizat de muncă.
Vor fi prelungite până la 31 mai a unele drepturi, precum concediile pentru creșterea copilului.
La sănătate, se vor aloca sume suplimentare pentru decontarea cu prioritate a concediilor medicale pentru cei aflați în carantină și pentru cei cu COVID. Consultațiile medicale acordate de medici și în ambulatoriu vor putea fi acordate în continuare la distanță. Se va face decontarea fără folosirea cardului.
Cât priveşte transportul gratuit al elevilor, licențele au fost prelungite și vor fi preluate de Consiliile Județene. Va fi asigurată finanțarea de bază per elev pentru copii din învățământul privat.
Vezi aici declaraţiile integral:
Astăzi, guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru prelungirea unor măsuri de sprijin pentru oameni şi companii, după perioada stării de urgenţă. Aceste măsuri se vor aplica pentru o perioadă limitată de timp şi doar în unele domenii pentru care se vor menţine restricţii; acestea vor merge în paralel cu măsurile active de relansare a economiei şi de sprijin ţintit pentru categoriile vulnerabile. Aceste măsuri sunt pe mai multe domenii şi le voi presenta succint, pe fiecare domeniu în parte.
Aşadar, pentru protecţie socială, guvernul a decis astăzi prelungirea şomajului tehnic până la data de 1 iunie 2020, cu posibilitatea menţinerii acestei forme de sprijin în domeniile care vor fi în continuare restricţionate, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice. Vorbim deopotrivă despre angajaţi cu contracte individuale de muncă, dar şi despre profesii liberale, PFA şi alte categorii de profesionişti. Intenţia noastră declarată este, aşadar, să acordăm această formă de sprijin şi, în paralel, începând cu data de 1 iunie, să venim cu măsuri active, măsuri active care, pe partea de angajați, să includă inclusiv suportarea unei părți din salariu pentru cei care se întorc din șomaj tehnic sau care intră pe piața muncii.
De asemenea, va mai fi prelungită măsura de acordare de zile libere plătite pentru părinți pe perioada suspendării cursurilor anului școlar, adică până pe 12 iunie 2020. Companiile și instituțiile publice cu un număr mai mare de 50 de angajați vor avea obligația de a stabili programe individualizate de muncă, astfel încât, între salariați, să se asigure existența unui interval de o oră de la începerea și terminarea programului pe o perioadă de trei ore. În felul acesta, în locurile unde există aglomerări foarte mari, încercăm să creăm o departajare a fluxurilor de oameni, tocmai pentru a proteja sănătatea acestora.
Am prelungit până la 31 mai 2020 acordarea unor drepturi de asistență socială pentru cei care se află în plată în momentul acesta. Și vorbim despre concedii și indemnizații pentru creșterea copilului, pentru îngrijirea copilului cu handicap sau pentru acomodarea în cazul încredințării copilului spre adopție.
În domeniul sănătății, cele mai importante măsuri sunt legate de faptul că se vor aloca sume suplimentare pentru decontarea cu prioritate a concediilor medicale acordate persoanelor aflate în carantină și persoanelor infectate cu COVID. Aceasta este o problemă care a apărut și care necesită o rezolvare prin prelungirea măsurilor deja luate pe perioada stării de urgență. Consultațiile medicale acordate de medicii de familie și în ambulatorul de specialitate vor putea fi în continuare acordate la distanță, utilizând orice mijloace de comunicare și, de asemenea, se va putea face decontarea acestor servicii fără folosirea fizică a cardului de sănătate. Serviciile medicale și medicamentele pentru tratarea COVID-19 se acordă tuturor persoanelor de pe teritoriul României, și celor asigurați, și celor neasigurați. În plus, serviciile medicale acordate în unitățile de asistență medicală primară și în ambulatoriul de specialitate se vor deconta la nivelul activității efectiv realizate. Adică în situaţie de creştere a numărului de spitalizări, de solicitări de servicii medicale, dacă va fi nevoie să suplimentăm aceste sume, atunci avem cadrul legal pentru a le suplimenta şi serviciile să fie decontate la nivelul efectiv realizat.
În educaţie, astăzi am făcut un pas extrem de important, pe o problemă despre care au vorbit guverne la rând, dar pe care niciun guvern nu a rezolvat-o până la guvernul Orban, şi vorbim despre transportul gratuit pentru elevi. Astăzi, prin ordonanţa de urgenţă, am decis ca operatorii de transport să asigure transportul gratuit al elevilor sub sancţiunea încetării contractelor, fie de delegare a serviciului public de transport sau chiar a retragerii licenţei de traseu în cazul transportului interjudeţean. În felul acesta, sute de mii de copii care până acum erau văduviţi de un drept fundamental, şi anume de educaţie gratuită de calitate, dar şi de siguranţă a vieţii personale, au primit o mână de ajutor din partea guvernului Orban. Cum se derulează acest proces? Licenţele au fost prelungite, consiliile judeţene preiau aceste licenţe sau contractele de servicii publice cu operatorii de transport şi au obligaţia să pună această condiţie, ca aceştia să realizeze transportul gratuit.
Alte prevederi care privesc domeniul educaţiei sunt legate de probele orale de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, de asigurare a finanţării de bază per elev pentru copiii din învăţământul privat autorizat. Pentru că aici exista o situaţie în care furnizori privaţi de servicii educaţionale în curs de acreditare şi în situaţie de autorizare nu beneficiau de această finanţare per elev, iar pe perioada crizei au fost profund afectaţi, şi, în felul acesta, cât timp suntem în stare de alertă, ei vor primi această finanţare per elev.
Au mai fost adoptate măsuri legate de organizarea examenului de definitivat, de grad didactic II şi, de asemenea, de concursuri pentru ocuparea catedrelor din învăţământul preuniversitar.
În domeniul fiscal, Guvernul a decis astăzi ca asociaţiile şi fundaţiile care achiziţionează medicamente, echipamente de protecţie sau alte dispozitive sau echipamente medicale şi materiale sanitare să fie scutite de TVA, în condițiile în care aceste bunuri sunt utilizate în combaterea COVID-19 sau când sunt donate unor entități care le folosesc în aceste scopuri. Măsura este limitată în timp până la 1 septembrie 2020 și nu necesită aprobări din partea Comisiei Europene.
În domeniul cultural, am făcut, de asemenea, un mare pas înainte, ţinând cont că industria de spectacole a fost foarte grav zdruncinată de această criză sanitară și am introdus o serie de reglementări menite să o susțină. Am instituit, în felul acesta, posibilitatea refolosirii biletelor deja achiziționate și transformarea acestora pentru același spectacol amânat pentru o altă dată sau, în cazul în care nu mai este posibilă amânarea spectacolului, pe bază de vouchere, pentru alte evenimente culturale organizate de către cei care au vândut aceste bilete. Dacă pe parcursul unui an de zile aceste bilete nu au putut fi folosite, atunci se va realiza o returnare a banilor către cei care le-au achiziționat. De asemenea, pentru veniturile impozabile obținute de către cei care activează în industria de evenimente, acestea vor fi plătite la momentul realizării veniturilor. Sunt măsuri care au fost luate în toate țările europene și care sprijină țintit domeniul cultural.
Aș mai spune că în domeniul economic am realizat prelungirea termenului de eliberare a certificatelor de situație de urgență până la data de 31 mai. Aceste certificate de urgență vor fi folosite în continuare pentru sprijinirea domeniului economic și a angajatorilor. Va fi prelungită, de asemenea, până la data de 15 iunie 2020, posibilitatea de eliberare a solicitărilor pentru amânarea ratelor celor care se află în imposibilitatea plății acestor rate. Aş încheia spunând că până la data de 15 iunie 2020 instituțiile de credit vor evalua aceste cereri de suspendare a ratelor și, în același timp, pe perioada stării de alertă se interzic deconectările consumatorilor de la rețelele de gaz, electricitate, apă, canal și salubritate. Vă mulţumesc!