Update articol:

Raport Avison Young: Peste 130.000 mp de birouri s-au închiriat în prima jumătate a anului, cu 17% mai mult decat aceeași perioadă a anului trecut

birouri Otilia Bordei-Avison Young

Experții Avison Young se așteaptă ca noile livrări de spații de birouri să depășească 200.000 mp în a doua jumătate a anului.

Spațiile de birouri tranzactionate în prima jumătate a anului 2021 au depășit 130.000 mp, înregistrând o creștere de 17% față de aceeași perioadă a anului trecut. Relocările și deschiderea de noi linii de business au reprezentat 61% din această creștere, potrivit raportului ‘Bucharest office market snapshot’, publicat de firma de consultanță imobiliară Avison Young.

Cererea de birouri pentru noi linii de business în București a crescut cu 80% față de anul trecut, atingând cel mai înalt nivel înregistrat din al doilea semestru al anului 2019. Cei mai activi chiriași au fost companiile de servicii și cele de tehnologie și IT, în timp ce companiile din sectorul Medical & Farma au închiriat de patru ori mai mult spațiu comparativ cu S1 2020, potrivit raportului Avison Young.

Experții Avison Young se așteaptă ca spațiile de birouri noi livrate să depășească 200.000 mp în S2 2021, zona Centrală și de Vest atrăgând 34% din stocul total. În ceea ce privește gradul de ocupare, aproape două treimi din clădirile de birouri programate pentru livrare până la finalul anului sunt deja pre-închiriate.

În primul semestru al anului, șase clădiri de birouri au fost finalizate în București, având o suprafață totală totală de aproximativ 80.000 mp. Majoritatea clădirilor recent finalizate se află în zona Barbu Vacarescu – Floreasca, urmată de zona Centrală și de Est. Cele mai mari clădiri de birouri finalizate în S1 2021 sunt: ​​One Floreasca Tower, Campus 6.2 și Țiriac Tower.

Spațiile de birouri nou dezvoltate ar putea depăși 300.000 mp în 2021, astfel stocul modern de birouri ajungând până la 3,5 milioane mp. În același timp, suprafața programată a fi dezvoltată în 2022 se preconizează a fi mai mică cu 60%, doar 115.000 mp de birouri fiind planificați pentru finalizare în 2022, explică experții Avison Young.

„Cererea netă a crescut cu 70% comparativ cu ce am înregistrat în ultimele șase luni ale anului 2020, fiind stimulată în principal de efortul chiriașilor de a deschide noi divizii în Bucuresti. În viitorul apropiat, ne așteptăm ca această tendință să continue, având în vedere că Bucureștiul oferă printre cele mai competitive prețuri din UE în ceea ce privește costul de închiriere a birourilor și costul vieții.”, a explicat Otilia Bordei, Head of Office Agency în cadrul Avison Young.

„În timp ce majoritatea dezvoltatorilor caută să își securizeze chiriașii înainte de a începe lucrările de construcție, preconizăm că activitatea de dezvoltare va evolua și în jurul clădirilor de birouri existente, care necesită îmbunătățiri în ceea ce privește lucrările structurale și facilitățile generale, cum ar fi: spații verzi, parcare pentru biciclete, duș și toalete etc.”, a adugat Otilia Bordei.

La finalul celui de-al doilea trimestru al anului 2021, gradul de neocupare a clădirilor de birouri s-a ridicat la 10,5%, cu peste 30 de puncte de baza comparativ cu primul trimestru al anului 2021. Zona Barbu Vacarescu – Floreasca are un stoc de birouri vacante de aproximativ 7%, în timp ce în zona Centrală și de Est nivelul birourilor neocupate este de aproape 12%. În zona Victoriei-Aviatorilor, gradul spațiilor de birouri vacante se apropie de 5%.

În ceea ce privește prețul chiriilor, nu s-au înregistrat modificări pentru spațiile de birouri de clasa A situate în București. Prețul chiriei pe lună rămâne la 19 euro pe mp, iar în funcție de termenul de închiriere și de dimensiunea suprafeței închiriate, chiriile nete efective sunt mai mici cu 15 – 25%.

Firma Avison Young este din 2017 în România.  Compania oferă proprietarilor și chiriașilor servicii de consultanță în investiții imobiliare, tranzacții de închiriere, finanțări, evaluări, property și project management pentru toate tipurile de proprietăți.

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (31/05/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SIF HOTELURI SA (CAOR) (31/05/2023)

Act aditional promisiune bilaterala vanzare cumparare Eurohotel Baia Mare

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (31/05/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA din data de 19/20 iunie 2023

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (31/05/2023)

Nuclearelectrica inclusa in indicii MSCI Frontier Markets

ALRO S.A. (ALR) (31/05/2023)

Grupul ALRO si AZERALUMINIUM au semnat un memorandum de intelegere