Update articol:

Raport HUGSI 2021: Charlotte, Durban şi Vilnius sunt cele mai verzi oraşe ale lumii

Oraşele Charlotte (SUA), Durban (Africa de Sud) şi Vilnius (Lituania) se clasează pe primele locuri într-un top al celor mai verzi localităţi ale lumii, în timp ce printre capitalele europene, Atena, Bruxelles şi Budapesta au înregistrat unele dintre cele mai mari rate de mortalitate corelate cu lipsa de spaţiu verde, arată datele centralizate în Indexul Spaţiului Verde Urban Husqvarna (HUGSI) 2021, publicat miercuri, citat de Agerpres.

Conform raportului “Cât de verzi sunt oraşele lumii?”, în 2020, milioane de oameni, afectaţi de pandemie şi de restricţiile de circulaţie impuse, au înţeles importanţa spaţiului verde urban.

Cercetări publicate recent în Lancet Planetary Health (Barboza şi colaboratorii) relevă faptul că un număr mare de decese premature în oraşele europene ar putea fi prevenite prin creşterea expunerii la spaţiul verde. În acest sens, printre capitalele europene, Atena, Bruxelles, Budapesta, Copenhaga şi Riga au înregistrat unele dintre cele mai mari rate de mortalitate corelate cu lipsa de spaţiu verde.

Pe acest fond, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ca fiecare om să aibă acces la cel puţin 0,5 hectare de spaţiu verde în proximitatea a 300 de metri de locuinţă.

Datele HUGSI indică, în medie, cu 0,08% mai puţină vegetaţie în spaţiul verde urban la nivelul anului trecut în comparaţie cu 2019.

“Totuşi, se observă şi o decelerare a amplitudinii acestei schimbări negative comparativ cu anul precedent. De asemenea, au fost compilate şi analizate date despre spaţiul verde urban colectate începând din 2016 pentru 98 de oraşe înrolate iniţial în HUGSI. S-a putut observa o dezvoltare încurajatoare pe o perioadă mai lungă. În ultimii cinci ani, procentul de acoperire verde a crescut la nivelul eşantionului original al HUGSI de la 34% la 35%, iar sănătatea şi vitalitatea spaţiului verde urban au crescut cu 10%, ajungând la aproape 1,8 mp mai mult spaţiu verde”, se arată în Indexul Husqvarna.

În 2019, oraşul Durban, din Africa de Sud, a fost desemnat de HUGSI Modelul Verde Global al anului. “Viziunea edilitară a acestui oraş de coastă a fost ca până în 2030, să devină cel mai îngrijit şi mai locuibil oraş din Africa. Oraşul a lansat un plan strategic pe cinci ani pentru dezvoltarea şi susţinerea mediului natural, a construit şi a implementat proiecte axate pe îmbunătăţirea în aceste direcţii”, notează realizatorii raportului de specialitate.

Un alt model de urmat este oraşul Charlotte, din Carolina de Nord (SUA), câştigător al titlului de oraş Model Verde Global în 2020. “Acesta şi-a stabilit un obiectiv ambiţios de a avea o acoperire arboricolă urbană de 50% până în 2050. Este vizibil deja că părţile populate ale oraşului au o acoperire cu copaci de 56%. Administraţia locală a luat măsuri decisive şi a pus la punct obiective extinse pentru a ecologiza oraşul. Charlotte derulează multiple proiecte şi îşi implică comunitatea în efortul de îngrijire şi creştere a spaţiilor verzi. În acest an, oraşul Charlotte a fost desemnat de HUGSI pentru al doilea an consecutiv, drept cel mai verde oraş al lumii”, se exemplifică în HUGSI 2021.

În top 10 al celor mai verzi oraşe ale lumii se mai regăsesc: Cracovia (Polonia), Dortmund (Germania), Stuttgart (Germania), Austin (SUA), Wroclaw (Polonia), Hamburg (Germania) şi Wuerzburg (Germania).

Indexul Spaţiului Verde Urban Husqvarna (HUGSI) este un sistem de indicatori iniţiat în anul 2016, realizat de Grupul Husqvarna în colaborare Overstory.ai, cu ajutorul căruia oraşele participante la proiectul de monitorizare pot afla cât de verzi sunt. HUGSI cuprinde 177 de oraşe, din 60 de ţări, împărţite în şapte regiuni, cumulând circa 600 milioane de oameni.

În ultimul an, 22 de oraşe s-au înscris în acest program, iar pe baza punctajului obţinut, calculat în funcţie de şase factori: procentul spaţiului verde urban raportat la suprafaţa urbană totală a oraşului; Sănătatea medie a spaţiului verde urban, măsurată cu NDVI (Indicele Normalizat de Diferenţiere a Vegetaţiei), un indicator bazat pe absorbţia luminii; Spaţiul verde urban pe cap de locuitor; Distribuţia spaţiului verde urban; Procentul de spaţiu verde urban acoperit de copaci; Procentul de spaţiu verde urban acoperit de iarbă.

Realizatorii raportului precizează că acesta nu este aprobat oficial sau afiliat cu nicio instituţie a Uniunii Europene, iar toate rezultatele sunt ipoteze bazate pe propria metodologie deschisă şi pe modelele de Inteligenţă Artificială (AI) utilizate.

Înfiinţată în anul 1689, Husqvarna, care face astăzi parte din grupului suedez omonim, produce o gamă largă de utilaje şi accesorii pentru pădure, parc, grădină şi domeniul construcţiilor, de la motoferăstraie şi maşini de tăiat cu disc, până la maşini robotizate pentru tuns gazonul.

Compania este lider mondial în domeniul tunderii robotizate a peluzelor din 1995, înregistrând peste două milioane de unităţi vândute în întreaga lume.

În România, Husqvarna are o reţea de peste 200 de magazine reprezentative.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (08/12/2023)

Decontarea si plata tranzactiilor aferente ofertei publice de cumparare

COMPA S. A. (CMP) (08/12/2023)

Notificare prag detineri/vot >15%

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (08/12/2023)

Notificare prag detineri/vot <5%

COMPA S. A. (CMP) (08/12/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014