Criza economică în care se află media şi politicile pe care preşedintele SUA, Donald Trump, le pune în aplicare de la revenirea sa la Casa Albă au deteriorat situaţia libertăţii presei în Statele Unite, potrivit ultimului raport al organizaţiei neguvernamentale din domeniu Reporters sans Frontiers (RSF) publicat vineri, informează EFE.
În clasamentul RSF privind libertatea presei pe 2025, România se situează pe poziţia 55, în scădere de pe locul 49 anul trecut, aflându-se între Liberia (54) şi Sierra Leone (56), mai jos decât Republica Moldova, care s-a clasat pe locul 35, coborând şi ea de pe locul 31 în 2024.
SUA au coborât două poziţii, ajungând pe locul 57 în Indicele libertăţii presei pe 2025, publicat anual de RSF înaintea Zilei mondiale a libertăţii presei marcată pe 3 mai.
“Al doilea mandat al lui Trump a provocat o deteriorare îngrijorătoare a libertăţii presei în SUA. Administraţia sa a politizat instituţiile, a redus sprijinul pentru media independente şi a marginalizat jurnaliştii”, se arată în raport.
Printre altele, organizaţia califică drept “un impact grav asupra peisajului media internaţional” desfiinţarea Agenţiei americane pentru media (USAGM), care a dus la închiderea unor instituţii media istorice, precum Voice of America (VOA), şi la concedierea a mii de angajaţi din domeniu.
“Peste 400 de milioane de oameni din întreaga lume au fost privaţi peste noapte de accesul la informaţii fiabile”, a declarat RSF.
Organizaţia regretă faptul că guvernul SUA a “instrumentalizat motive economice false pentru a-şi subordona presa”.
Însă tăierea finanţării USAGM nu este singurul lucru care a afectat jurnalismul în Statele Unite. Raportul RSF subliniază că îngheţarea fondurilor USAID, cea mai mare agenţie de cooperare guvernamentală din lume, a forţat închiderea unor instituţii media din afara graniţelor SUA, în special în Ucraina.
În plus, RSF consideră că problemele economice care au lovit media din SUA transformă mari părţi ale ţării în “deşerturi informative”.
Conform indicelui economic al clasamentului, SUA au pierdut 14 puncte în ultimii doi ani.
Pentru RSF, cu sediul la Paris, una dintre principalele victime este jurnalismul local din SUA.
“Peste 60% dintre jurnaliştii şi experţii media intervievaţi de RSF în Arizona, Florida, Nevada şi Pennsylvania sunt de acord că este ‘dificil să-ţi câştigi existenţa ca jurnalist’, iar 75% spun că ‘viabilitatea economică a unei instituţii media de dimensiuni medii este dificilă'”, se menţionează în raport.
Deşi SUA au coborât doar două poziţii în clasament faţă de raportul de anul trecut, acest clasament confirmă o tendinţă remarcată în ţară în ultimii patru ani, când se afla cu 15 puncte mai sus în clasament.
Aceasta rezultă clar din ultimele rapoarte publicate: în ceea ce priveşte libertatea presei la nivel mondial, Statele Unite au ocupat locul 42 în raportul din 2022, locul 45 în 2023, locul 55 în 2024 şi locul 57 în raportul din 2024.
În general, RSF constată că stabilitatea financiară este o problemă în 160 din cele 180 de ţări analizate. Aceste dificultăţi conduc la închiderea “constantă” a instituţiilor media în aproape o treime din ţările lumii, inclusiv în SUA.
În restul lumii, Norvegia rămâne pe primul loc pentru al 9-lea an consecutiv în clasamentul RSF asupra libertăţii presei, iar Eritreea pe ultimul loc, imediat după Coreea de Nord şi China, conform AFP.
Franţa (locul 25), unde “o proporţie semnificativă a presei naţionale este controlată de câteva persoane foarte bogate”, notează RSF, a coborât patru locuri.
Cele mai mari scăderi se observă în Guineea (locul 103, -25), scena unor “restricţii teribile” asupra libertăţii presei, potrivit directoarei editoriale a RSF, Anne Bocandé, şi, la fel ca anul trecut, în Argentina (locul 87, -21), condusă de preşedintele ultraliberal Javier Milei.
De la Rusia (locul 171, în scădere cu 9 poziţii), unde media este controlată de stat sau de oligarhi apropiaţi Kremlinului, până la Ungaria (locul 68), unde guvernul înăbuşă publicaţiile critice prin distribuirea inechitabilă a publicităţii de stat, până la ţări în care legile privind influenţa străină sunt folosite pentru a suprima jurnalismul independent, precum Georgia (locul 114, în scădere cu 11 poziţii), libertatea informaţiei este din ce în ce mai mult împiedicată de condiţii de finanţare opace sau arbitrare.
Situaţia este “dezastruoasă” în teritoriile palestiniene (locul 163, -6), potrivit RSF, care acuză armata israeliană de “distrugerea unor redacţii şi uciderea a aproape 200 de jurnalişti”, conform AFP.