Update articol:

Rareș Bogdan despre Fit for 55: Nimeni nu dorește dezindustrializare, ci decarbonizare

Foto Facebook Foto Facebook
  • “Grupul EPP așteaptă de la Comisia Europeană, cea care a pus pe masă Fit for 55, să nu piardă din vedere trei lucruri: 1 – Vrem să creăm locuri de muncă și oportunități economice, nu să distrugem. 2 – Dorim ca Europa să-și intensifice inovația și să rămână competitivă și 3 – Vrem să ne asigurăm că toată lumea, nu doar elitele bogate, este la bord”.

 

Fit for 55 este cu certitudine cel mai complex pachet legislativ aflat pe masa Comisiei Europene, a Parlamentului European, iar complexitatea stă în faptul că va face nu doar o revoluție în materie de climă, prin reducerea emisiilor de CO2, dar și una în materie de gândire, a declarat europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, şeful delegaţiei europarlamentarilor români ai PPE în Parlamentul European.

Potrivit lui Rareș Bogdan, Fit for 55 este un punct nodal, căci se vor schimba atitudinile din industrie, transporturi, emisiile clădirilor: “Dacă avem în minte scopul, adică transformarea Europei în primul continent neutru din punct de vedere climatic, îndrăznesc să presupun că și singurul, nu avem a ne teme. Da, există îngrijorări că transportatorii vor fi afectați, există îngrijorări la nivelul unor industrii, însă sunt și vor exista bani pentru transformarea acestor domenii în ramuri mai puțin poluante. Nu se va întâmpla de pe azi pe mâine, iar locurile de muncă nu dispar, ci apar oportunități. Nimeni nu dorește dezindustrializare, ci decarbonizare.

Sunt bucuros că în EPP există câteva principii care nu pot fi ignorate.

Grupul EPP așteaptă de la Comisia Europeană, cea care a pus pe masă Fit for 55, să nu piardă din vedere trei lucruri: 1 – Vrem să creăm locuri de muncă și oportunități economice, nu să distrugem. 2 – Dorim ca Europa să-și intensifice inovația și să rămână competitivă și 3 – Vrem să ne asigurăm că toată lumea, nu doar elitele bogate, este la bord.

Da, este normal să existe îngrijorări, dar să ne amintim câteva lucruri: inundațiile catastrofale din Germania, Belgia, Țările de Jos, incendiile cumplite din Grecia, valul enorm de căldură abătut asupra continentului american. Toate ne spun că există un ceas care ticăie, iar dacă nu luăm decizii acum, nu văd un viitor luminos pentru omenire. Șomajul în rândul tinerilor a crescut alarmant, deci este momentul unor recalibrări de gândire. Aparent pare simplu: marii poluatori trebuie să-și eficientizeze fluxurile și pentru asta au nevoie de capital semnificativ.

Să nu uităm că Estul Europei are un handicap. Nu ne putem compara cu capacitatea Germaniei sau a Franței, Italiei de a investi în decarbonizare, și totodată trebuie să facem totul pentru a atinge obiectivul climatic, asumat și de România. Industriile trebuie ajutate să aibă emisii mai puțin poluante, iar acestea, când există, trebuie captate și transformate în energie. Repet, pare simplu, dar este complicat. Practic ne schimbăm modul de viață. În privința României, dezindustrializarea, cu toată drama trăită de milioane de oameni, are și o parte care poate trece drept avantaj: în perioada 1990 – 2019 România şi-a redus intensitatea emisiilor de CO2 pe unitatea de PIB cu 77%, o rată mai mare decât dublul mediei globale. Putem folosi aceste cifre în favoarea noastră, putem să jucăm bine cartea României pentru a ne atinge țintele din Fit for 55, și nu sunt ușoare”.

BVB | Știri BVB

PREBET SA AIUD (PREB) (07/12/2021)

Numire administratori provizorii si Convocare AGA O & E 12/13 Ianuarie 2022