Rareș Bogdan: România nu trebuie să ducă o diplomație a capului plecat, ci una a capului sus, a forței, un pumn băgat într-o mănușă de catifea
Invitaţia preşedintelui bulgar la Concertul de la Viena de către cancelarul german Karl Nehammer arată o nouă abordare a Vienei în raport cu extinderea Schengen,a declarat, la Digi24, europarlamentarul PNL Rareș Bogdan.
“Nu știu, trebuie întrebat la Cotroceni, dar nu cred că preşedintele Klaus Iohannis a primit invitație pentru concertul de Anul Nou de la Viena”, a spus Rareş Bogdan, întrebat dacă președintele român a primit și el o invitație la Viena, ca preşedintele Bulgariei, Rumen Radev. În opinia lui Rareş Bogdan, este o nouă abordare a Vienei, în raport cu extinderea Schengen: “Gestul cancelarului austriac e tipic de manual, de diplomaţie asimetrică, şi încearcă să trateze diferit, să dea un șah României şi să trateze diferit cele două ţări.
(…)Nu cred că Radev (președintele Bulgariei – n.r.) sau Nehammer sunt mari iubitori ai muzicii simfonice.
E un gest prin care, înainte cu 6 zile de alegerile din landul Austria inferioară, care asigură 33% din totalul PIB al Austriei, este programată și o vizită a cancelarului austriac în Bulgaria. Din punctul meu de vedere, Nehamer încearcă să își arate o altă față propriilor alegători, un fel de bunăvoință faţă de bulgari şi să se prezinte ca un dibaci diplomat, după ce a dat cu mucii în fasole, după ce a căzut cu nasul în ţărână, refuzând accesul pentru România și Bulgaria, afirmând că nu este de acord decât după reformarea spaţiului Schengen, dar fiind de acord cu intrarea Croaţiei, ceea ce arată o contradicţie în termeni extrem de clară. Plus că a folosit date false care au fost demontate de organismele europene, respectiv Frontex”.
Potrivit lui Rareş Bogdan, gestul lui Nehammer trebuie privit în contextul în care social-democrații austrici vorbesc pe trei voci – a decuplării României de Bulgaria, împotriva accederii celor două țări la Schengen, și respectiv, acceptarea imediată a celor două state: “Nehammer, consultat de strategi, a făcut această mutare în plic, să încerce o abordare diferențiată a României și Bulgariei, ca să capteze electoratul de peste tot, după ce a creat stupoare la nivelul opiniei publice si mai ales a presei din Austria. E un șah, o încercare de a arăta o deblocare, prin care Nehammer încearcă să arate că nu e contra extinderii Spațiului Schengen, dar vrea o decuplare a celor două ţări, dar privit în cheia jocului electoral pentru alegerile din 29 ianuarie din acest land care a avut o conducere conservatoare timp de 40 de ani, iar acum conservatorii îl pot pierde. Nehammer încearcă toate formulele posibile şi imposibile pentru a agăța puțin electoratul”.
Europarlamentarul român a spus: “Deşi am fost susţinuţi de Franţa, Germania, Italia , Spania, de marile forţe, şi am schimbat poziţia Olandei, gândiţi-vă că nu am reuşit să înduplecăm Austria care a primit critici extrem de dure şi care s-a trezit şi în faţa unui boicot al populaţiei si al companiilor din România la adresa investiţiilor austriece din ţara noastră. Jocul este mult mai complex, pe mai multe planuri.
România are un examen extrem de dificil, diplomatic, pentru că bătălia se va da atât la nivel diplomatic, cât şi la nivel de influenţă pe care România îl are la nivelul marilor puteri: “Diplomația românească își da examenul suprem, dacă partidele de la guvernare, cu președintele Iohannis, cu premierul nu vor duce România în Schengen, va avea de înfruntat critici extrem de serioase, mai ales în fața unui val de euroscepticism care, pentru prima dată în 15 ani, a crescut la limita de avarie.
Dacă Bulgaria va fi decuplată de România – ceea ce cred că va fi imposibil din punctul meu de vedere – situația va fi alarmantă și extrem de gravă pentru PNL și PSD.
Va trebui să ne gândim extrem de bine pașii dar să nu depășim decembrie 2023, pentru că atunci nu mai există niciun fel de explicație în față unui posibil eșec.
Părerea mea e că noi trebuie să ducem nu o diplomație a capului plecat care ne-a dus la eșec, ci una a capului sus, a forței, un pumn băgat într-o mănușă de catifea”.
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, şi preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, s-au întâlnit duminică, în prima zi a anului, la concertul tradițional de Anul Nou care are loc la Viena.