Update articol:
MAI MULŢI ROMÂNI CARE AU PLECAT LA MUNCĂ ÎN GERMANIA S-AU REVOLTAT CĂ NU SUNT PLĂTITI CU CÂT LI S-A PROMIS, CĂ NU AU CONDIŢII DE LOCUIRE (video)

Rareş Bogdan: “România ar fi trebuit să negocieze la sânge un contract de minim 2500 de euro/lună pentru muncitorii trimişi la muncă în Germania; Tac. Pentru moment. Răbdarea mea are și ea limitele ei”

România ar fi trebuit să negocieze la sânge un contract de minim 2500 de euro/lună pentru muncitorii trimişi la muncă în Germania, să le fie garantate serviciile medicale, siguranța sanitară și condițiile de locuire, susţine europarlamentul Rareş Bogdan, după ce au apărut informaţii că românii plecaţi stau în condiţii improprii şi  că nu sunt plătiţi cu sumele promise  la plecare.     

Europarlamentarul Rareş Bogdan a scris: “Dacă tot au fost trimiși, transportul lor trebuia asigurat exclusiv cu flota națională Tarom (avioanele stau la sol pe Otopeni), așa au plătit biletul de 280 eur DUS doar (!!!!) către Lufthansa și GermanWings și nu către compania noastră națională, trebuia negociat la sânge un contract de minim 2500 de eur/lună garantat de către Ministerul Muncii din Germania, trebuiau să le fie garantate serviciile medicale și siguranța sanitară și condițiile de locuire…… dar…… nu mai zic nimic, iarăși voi fi considerat răutăcios și prea patriot. Tac. Pentru moment. Răbdarea mea are și ea limitele ei însă”.

 

Mai mulţi români, aflaţi la cules de sparanghel în Germania, s-au revoltat, acuzând faptul că sunt ţinuţi închişi, fără mâncare. Aceştia sunt nemulţumiţi că,  deşi s-au înţeles să primească 13,30 euro pe oră, aceştia au aflat la faţa locului că vor primi 0,65 Euro/kg cules, motiv pentru care au refuzat să meargă la muncă, iar fermierul le-a reţinut buletinele.

În imaginile publicate pe Facebook, reprezentata fermierului german le explică faptul că trebuie să plătească 300 de euro pentru a-şi primi actele înapoi şi că pot oricând merge la muncă. Suma ar reprezenta costul transportului până în Germania şi al cazării asigurate de fermierul neamţ. În replică, românii îi spun că nu asta a fost înţelegerea în momentul când au plecat din România şi îi spun că trebuie să îi trimită înapoi acasă cu avionul. 

În alt caz, sucevenii care au plecat în Germania, la cules sparanghel, spun că nu se respectă condițiile de protecție pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și nici măcar nu li se pune la dispoziție săpun. Mai mult, li s-ar fi transmis că, în cazul unor controale ale poliției, să spună că totul este în regulă, potrivit Monitorul de Suceava.

Mai mulți muncitori din Suceava, care sunt cazați în apropiere de Bad Krozingen, locul în care a murit de Covid-19 un bărbat de 57 de ani, din Solca, se plâng de condițiile în care muncesc.

Vă scriu pentru că suntem într-o mare dilemă, suntem în locul în care a murit acel bărbat din Suceava, aici nu sunt condiții de protecție, sunt oameni în izolare care muncesc singuri pe câmp. Astăzi a izolat o echipă întreagă de oameni, aici este o femeie care se simte rău și așteaptă medicul de azi dimineață și nu vine nimeni să o vadă. Se lucrează și în hală la sortat sparanghel, aici oamenii stau unul lângă altul, avem măști pe care le purtăm de 5 zile. Au închis porțile firmei și au pus bodyguard, au mers apoi la oameni în câmp și le-au spus că dacă vine poliția să le spună că e totul bine. Vrem să mergem acasă, nu vrem să murim aici pe capete”, a povestit pentru sursa citată o femeie plecată la cules de sparanghel, potrivit DIGI 24.

Ea a mai spus că muncitorii stau câte 3, 4 sau 5 într-o cameră, dar la început au stat și câte 7, astfel încât pericolul de transmitere a bolii a fost și rămâne unul major. Muncitorii spun reprezentanții firmei sucevene prin intermediul căreia au ajuns în Germania la cules de sparanghel le-au transmis să-și vadă de lucru, iar apoi nu au mai răspuns la telefon.

 

În urma informațiilor apărute în presă, potrivit cărora românii care au plecat să muncească la fermele din Germania sunt cazați în condiții improprii, Avocatul Poporului a solicitat autorităților germane informații despre siguranța sanitară a sezonierilor din țara noastră.

„În contextul dezvăluirilor din presă privind condițiile în care sunt cazați și lucrează muncitorii plecați din România pentru activități sezoniere în agricultură în Germania, Avocatul Poporului a trimis o scrisoare Ministrului federal al Muncii din Germania, domnul Hubertus Heil, precum și președintelui Comisiei pentru petiții din Parlamentul german, domnul Marian Wendt, solicitând câteva lămuriri privind situația muncitorilor români sezonieri:

– dacă angajatorilor germani li s-a permis aducerea muncitorilor sezonieri după ce au făcut dovada respectării, în locurile de cazare și cele de muncă, a standardelor de igienă firești în această perioadă?

– ce s-a întâmplat și ce se va întâmpla cu muncitorii sezonieri depistați cu coronavirus? Dacă există posibilitatea instituirii izolării sau a carantinei, cu posibilitatea de a munci pentru muncitorii nou sosiți, care trebuie să lucreze separat de ceilalți angajați timp de 14 zile și nu au voie să părăsească sediul companiei?

– ce se întâmplă cu muncitorii sezonieri care se îmbolnăvesc și au nevoie de asistență medicală? Cine le pune la dispoziție medicamente? În ce condiții au acces la asistență medicală specializată în spital?”, potrivit unui comunicat transmis de Avocatul Poporului.

 

BVBStiri BVB

TURISM FELIX S.A. (TUFE) (20/09/2021)

Informare Depozitarul Central - operare diminuare capital social - nr. actiuni

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (20/09/2021)

Convocare AGA O & E 28(29).10.2021

JUDETUL TIMIS (TIM28) (20/09/2021)

Plata cupon 42, rambursare rata principal 42 si calcul rata dobanda pentru cuponul 43

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (20/09/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 13 - 17 septembrie 2021