Rareş, ce așteptări ai de la petiția pe Schengen depusă de Asociaţia voastră la Parlamentul European? Vei participa la discuții? Vei lua cuvântul?
Rareș-Bogdan Roșulescu: Da, voi fi la Bruxelles alături de mai mulți colegi pe 22 martie pentru a participa la discuțiile din Parlamentul European. Sper că această petiție va reprezenta un semnal de alarmă pentru întreg proiectul european. Nimeni, nici măcar cancelarul austriac, nu poate să fie mai presus de reguli, principii sau drepturile conferite de tratatele UE. Prin demersul nostru apărăm UE, nu numai drepturile românilor și bulgarilor. Vom decide cine va vorbi din partea noastră când ne vom întâlni la Bruxelles. Dacă voi fi desemnat de colegi, sunt pregătit. Cel mai important este ca petiția să fie acceptată, iar Parlamentul European să constate printr-o rezoluție că drepturile românilor garantate de art. 2 din Tratatul Uniunii Europene au fost încălcate. Este primul pas către suspendarea dreptului de vot pentru Austria în Consiliul UE și pentru un proces la curte început de entitățile privilegiate conform Tratatului UE adică, Parlamentul European și/sau Comisia Europeană.
Crezi că vom intra în Schengen anul acesta? S-ar putea schimba poziția Austriei? Ce i-ai spune cancelarului austriac dacă ai fi în fața lui?
Rareș-Bogdan Roșulescu: Vom face tot ce putem ca ONG pentru a ne apăra drepturile. Sunt zeci de mii de tone de CO2 emise de camioanele care stau în vămi cu motoarele pornite pentru o decizie luată de domnul Nehammer. Trebuie să îl facem pe domnul Nehammer să plătească pentru aceste prejudicii aduse mediului înconjurător. Vă mărturisesc că avem un plan în acest sens. Dacă m-aș afla în fața domniei sale, i-aș spune un citat din Cicero, potrivit căruia „Oricine poate greși, dar numai cel fără minte stăruie în greșeală”. Să știți că noi, miecuri, vom fi în jur de 20. Putem însă și să ne întoarcem 20.000 de mii. Nimeni nu trebuie să uite că au fost peste 200.000 pe străzile Bucureștiului când statul de drept a fost încălcat.
Ce ar putea să facă România mai bine în legătură cu Schengen?
Rareș-Bogdan Roșulescu: Nu știu exact ce a făcut România pentru că multe lucruri se întâmplă în diplomație cu ușile închise. În principiu, România ar trebui să fie mai activă diplomatic la nivel european, să aibă inițiativa, să vină cu propuneri de colaborare la nivel regional și european. În plus, avem o percepție în străinătate mai proastă decât realitatea noastră de acasă, iar, din păcate, uneori percepțiile contează mai mult decât realitățile. De asemenea, e greșit să credem că acest vremelnic cancelar reprezintă voința tuturor austriecilor. Am mult respect pentru Președintele lor care a demascat farsa lui Nehammer.
Studiezi la Bocconi, una dintre cele mai mari Universități europene. Cum văd studenții de acolo evoluția spațiului Schengen și proiectul european în general?
Rareș-Bogdan Roșulescu: Am avut șansa de a studia într-o universitate europeană fiind parte din programul Erasmus. Atât profesorii, cât și elevii susțin, studiază și cercetează Uniunea Europeană. M-am bucurat să văd o susținere foarte mare a întregului proiect european și o solidaritate față de România după votul abuziv al Austriei din decembrie 2022. Deși sentimentele eurosceptice par a fi mai răspândite acum în Europa, mă încântă să am ocazia să studiez și să cunosc atât de multe persoane care muncesc pentru a continua consolidarea acestui proiect european.
Îţi dorești să te întorci în țară sau să rămâi în străinătate? Ce ai vrea să faci când termini Facultatea?
Rareș-Bogdan Roșulescu: Consider că există o diferență între a rămâne în străinătate, a studia în străinătate și a sta o perioadă în străinate. Îmi doresc să lucrez în România sau pentru România. Mi-aș dori să urmez o carieră diplomatică sau să lucrez în consultanță într-o firmă din Big 4. Am avut o experiență profesională în Big 4 în România și mi-a plăcut.