Update articol:
LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ

Rareş Mihăilă, investestelabursa.ro: BVB ar trebui să fie deschisă în continuare către micii investitori de retail, inclusiv prin organizarea unor evenimente

Bursa de Valori București ar trebui să fie deschisă în continuare către micii investitori de retailm inclusiv prin organizarea unor evenimente, consideră Rareş Mihăilă, investitor şi fondator al proiectului investestelabursa.ro.

Piața de capital din România împlinește, în luna septembrie, doi ani de la promovarea la statutul de piață emergentă, după criteriile agenției FTSE Russell.

Pe parcursul întregii luni, Financial Intelligence publică o serie de articole, în cadrul proiectului LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ, cuprinzând mesaje ale unor actori importanți dn piața bursieră.

În total, România are, din 19 septembrie, 13 companii incluse în indicii FTSE Russell dedicați piețelor emergente, șapte în indicii FTSE Global Micro Cap și șase în indicii FTSE Global All Cap.

Pe 1 decembrie 2022, Bursa de Valori București va împlini 140 de ani de la deschiderea oficială a bursei, după o perioadă de peste 70 de ani în care au funcționat în România doar burse de comerț.

***

Cum vedeți evoluția pieței de noastre de capital în ultimii doi ani?

Rareş Mihăilă: Evoluția din ultimii 2 ani, prin volatilitatea destul de redusă, mi-a dovedit că bursa locală este una matură care poate face față cu brio unui context de piață complicat.

Când și în ce condiții vedeți posibilă promovarea la statutul de piață emergentă de către MSCI?

Rareş Mihăilă: Conform reglementărilor, MSCI aplică 3 criterii în evaluarea unei piețe: capitalizare, free-float și ATVR (procentul din free-float tranzacționat). Momentan avem 3 companii care îndeplinesc aceste criterii dar sunt cam la limita. Consider că doar după listarea Hidroelectrica vom reuși să îndeplinim cu brio toate criteriile.

Ce eforturi considerați că mai trebuie depuse pentru dezvoltarea pieței de capital?

Rareş Mihăilă: BVB ar trebui să fie deschisă în continuare către micii investitori de retail inclusiv prin organizarea unor evenimente. De asemenea, încurajarea înființării cluburilor locale de investitori. O inițiativa pornită în 2017 care a avut un impact major, dar a fost abandonată.

***

c

Paul Maior, Invest Club: România are un potențial foarte mare să evolueze pe cel puțin 3-4 sectoare importante

BVB | Știri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (08/12/2022)

Raspunsuri la intrebarile primite din partea comunitatii de investitori

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (08/12/2022)

Disponibilitate vot online si program AGOA 16/19.12.2022

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (08/12/2022)

Document informare - alocare actiuni