Autor: Andrei RĂDULESCU, Membru al Comitetului Bretton Woods (singurul economist din România și țările Europei Centrale și de Est)
Departamentul de Statistică a Muncii din Statele Unite a publicat la finalul săptămânii trecute datele cu privire la evoluția indicatorilor din sfera pieței forței de muncă din prima economie a lumii în luna noiembrie și perioada ianuarie – noiembrie 2024.
Economia SUA (cu un PIB nominal de peste 29,3 mii de miliarde de dolari la nivelul trimestrului III 2024, potrivit estimărilor preliminare ale Departamentului Comerțului) a generat 227 mii noi locuri de muncă în luna noiembrie, cel mai bun ritm din septembrie anul curent.
Astfel, de la debutul pandemici coronavirus până la finalul lunii trecute economia SUA a creat aproximativ 7 milioane noi locuri de muncă, confirmându-se perioada de excepție din prima economie a lumii, susținută de politica fiscal-bugetară relaxată, fluxurile de imigranți și încorporarea progresului tehnologic, factori care au susținut fluxurile investiționale pe parcursul ultimelor trimestre, în pofida nivelului ridicat al costurilor reale de finanțare.
În acest context, atrag atenția cu privire la divergența dintre SUA și Uniunea Europeană din perspectiva ritmului anual al investițiilor în economie în acest an. Pe de o parte, investițiile în active fixe au crescut pentru al 16-lea trimestru consecutiv în T3 2024 în SUA și au înregistrat un avans mediu anual de peste 4% în perioada ianuarie – septembrie 2024, conform estimărilor preliminare ale Departamentului Comerțului. Pe de altă parte, formarea brută de capital fix a scăzut în Uniunea Europeană cu ritmuri anuale de 1,8% în trimestrul I, 2,7% în trimestrul II, respectiv 0,9% în trimestrul III, după cum se poate observa în graficul de mai jos.
Rata șomajului din SUA s-a majorat însă de la 4,1% în octombrie la 4,2% în luna noiembrie, cel mai ridicat nivel din luna iulie, aspect evidențiat în graficul următor. Prin urmare, în primele 11 luni ale anului curent rata șomajului din SUA a înregistrat un nivel mediu de 4,0%, în majorare de la 3,6% în perioada similară din 2023.
Estimările econometrice elaborate exprimă poziționarea ratei șomajului din SUA peste nivelul componentei structurale (tendința) pentru a 10-a lună consecutiv în noiembrie 2024, cea mai lungă perioadă din anul pandemic 2020, după cum se poate observa în graficul următor. Această evoluție confirmă faza de maturitate din piața forței de muncă din SUA.
Nu în ultimul rând, datele Departamentului Muncii din SUA confirmă continuarea tendinței de creștere pentru salariul nominal mediu orar din sectorul privat, la 35,61 dolari în luna noiembrie (nivel record). Dinamica anuală a acestui indicator s-a consolidat la 4,0% în ultima lună din 2024.
Previziunile macroeconomice revizuite prin încorporarea evoluțiilor recente ale indicatorilor din sfera pieței forței de muncă din SUA exprimă perspectiva creșterii ratei medii anuale a șomajului în prima economie a lumii de la 4,0% în 2024 la 4,8% în 2025, respectiv 5,8% în 2026.
Cu alte cuvinte, perioada de excepție din economia SUA din ultimele trimestre pare să se apropie de final, scenariu susținut și de situația din sfera finanțelor publice (care nu este sustenabilă), precum și de măsurile semnalate în campania electorală de Președintele ales, într-un context mondial caracterizat prin creșterea rolului economiilor emergente și în dezvoltare.