Ray Dalio, fondatorul celui mai mare fond de hedging din lume, a făcut apel la o înțelegere a SUA cu China privind tarifele și a declarat că următorul obiectiv al administrației președintelui american Donald Trump ar trebui să fie reducerea deficitului țării la 3% din PIB, potrivit Reuters.
După decizia lui Trump de aseară de a ridica tarifele pentru China la 125% şi o pauză de 90 de zile pentru alte țări, investitorul a spus: “Acesta este un moment excelent pentru toate părțile implicate să își reconsidere abordările! Există modalități mai bune și mai rele de gestionare a problemelor noastre cu datoriile și dezechilibrele nesustenabile, iar decizia președintelui Trump de a se retrage dintr-o modalitate mai rea și de a negocia modul de gestionare a acestor dezechilibre este o modalitate mult mai bună. Sper și mă aștept ca el să facă același lucru cu chinezii, ceea ce cred că include negocierea unui acord care să aprecieze RMB (moneda chineză) față de dolar, obținut prin vânzarea de către chinezi a activelor în dolari, în timp ce își relaxează politicile fiscale și monetare pentru a-și stimula cererea. Acesta ar fi un câștig pentru ambele părți. Chinezii ar trebui apoi să își restructureze și să își monetizeze datoriile excesive ale administrațiilor locale pentru a scăpa de povara datoriilor. Într-un fel sau altul, va trebui să existe modificări majore ale datoriei/ordinii monetare pentru a rezolva problema datoriei, a comerțului și a dezechilibrelor de capital. Următoarea mișcare a administrației Trump ar trebui să fie deficitul prin reducerea deficitului la 3pct din PIB.
Acesta este, de asemenea, un moment excelent pentru investitorii care au fost șocați și îngroziți de ceea ce s-a întâmplat (și de ceea ce s-ar putea întâmpla) să își reconsidere abordările privind structurarea portofoliilor lor, astfel încât să nu aibă astfel de riscuri intolerabile. Pot garanta că, în cele din urmă, va apărea un alt caz mai grav de evoluție a pieței care îi va îngrozi”.
Acum câteva zile, Dalio a spus că nivelul datoriilor cu care se confruntă SUA este fără precedent în întreaga istorie: “Dacă nu ne ocupăm în mod eficient de el – și în curând – sistemul nostru va suferi un atac de cord financiar.
Totul se reduce la cifre. Statele Unite plătesc în prezent aproximativ un trilion de dolari pe an pentru ratele dobânzilor. Iar în următorul an, va trebui să rambursăm și să rostogolim peste nouă trilioane de dolari din datorie. Această limitare a cheltuielilor pur și simplu nu este sustenabilă. Dacă cheltuielile continuă în ritmul actual, o problemă de cerere și ofertă este inevitabilă”.