Update articol:

Războiul comercial: China a ameninţat să dezvăluie o listă neagră a companiilor şi persoanelor fizice “nesigure”, care dăunează intereselor companiilor chineze

Xi Jinping, preşedintele Chinei Xi Jinping, preşedintele Chinei

China a ameninţat astăzi să dezvăluie o listă neagră a companiilor şi persoanelor fizice “nesigure”, care dăunează intereselor companiilor chineze, ca răspuns la ofensiva americană împotriva producătorului chinez de echipamente de telecomunicaţii Huawei, transmite Reuters.

“Companiile, organizaţiile şi persoanele fizice străine care nu respectă regulile pieţei, care se îndepărtează de spiritul unui contract, care impun embargouri sau care încetează să aprovizioneze companiile chineze din motive ne-comerciale şi care afectează grav interesele şi drepturile lor legitime vor fi plasate pe o listă a entităţilor nesigure”, a anunţat Ministerul chinez al Comerţului.

Modalităţile prin care va fi pusă în practică această măsură, în special data intrării în vigoare, nu au fost precizate.

Președintele american Donald Trump a declarat că intenționează să se întâlnească cu omologul său, Xi Jinping, în timpul summitului G20, stabilit pentru 28-29 iunie în Osaka, deși China nu a confirmat în mod oficial acest lucru. Pentru Xi și Trump va fi probabil “dificil” să facă progrese majore în vederea încetării războiului comercial, a declarat un fost oficial chinez.

Abordarea americană a negocierilor comerciale a fost “agresiunea și America în primul rând”, în timp ce principiile abordării Chinei față de negocieri au fost egalitatea și cooperarea, a declarat Dai Xianglong, care a condus Banca Populară Chineză din 1995-2002, o figură influentă în China . “Mă aștept ca la întâlnirea de luna viitoare a liderilor din Japonia să fie dificil să se realizeze progrese majore”, a declarat Dai. Dai nu a exclus o retorsiune mai puternică din partea Chinei.

“Decizia Chinei de a crea o listă neagră a companiilor nesigure este un răspuns la lista americană a companiilor suspecte (care vizează Huawei) pentru a sublinia că poate viza şi China companiile americane”, a spus Rajiv Biswas, de la firma de cercetare de piaţă IHS Markit. Potrivit acestuia, filiale şi subsidiarele firmelor americane situate în afara Chinei ar putea fi şi ele vizate deoarece “restricţiile chineze se vor aplica, probabil, atât firmei mamă cât şi subsidiarelor din întreaga lume”.

Acest anunţ vine cu o zi înainte de intrarea în vigoare în China a unor tarife vamale majorate ce vor fi aplicate pentru produse americane în valoare de 60 de miliarde de dolari, ca represalii la majorarea tarifelor vamale pentru produsele chineze anunţată la începutul lunii mai de Donald Trump.

Începând de sâmbătă, un număr de 5.420 produse americane vor fi taxate suplimentar cu 10%, 20% şi chiar 25% la intrarea lor în China. Noile măsuri ale Beijingului vor viza în special produsele cosmetice, articolele de bucătărie sau sport, dar şi prezervativele sau jucăriile, care vor fi taxate suplimentar cu 25%.

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (02/03/2021)

Reluare plata dividend 2019

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (02/03/2021)

Raport curent cf art. 234, alin. 1, litera i) din Reg. 5/2018

ELECTROARGES SA (ELGS) (02/03/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020 - versiune limba Engleza

Erste Group Bank AG (EBS) (02/03/2021)

Notificare - detineri < 4%