Update articol:

Răzvan Nicolescu, despre votul unanim din Comisia de Petiții a Parlamentului European pentru petiția Schengen: “Niciodată până acum Parlamentul European nu a folosit un limbaj atât de dur, dar corect juridic într-un document oficial”

Razvan Nicolescu

Un vot unanim a fost dat în Comisia de Petiții a Parlamentului European pentru petiția “Blocarea abuzivă de către Austria a dreptului românilor de a fi în spațiul Schengen”, anunță Răzvan Nicolescu, președintele Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, cea care a depus petiția.

Răzvan Nicolescu a scris pe Facebook: “Obiectiv de etapă realizat! Un pas important pentru aderarea României la spațiul Schengen a fost făcut în această dimineață prin votul în unanimitate dat în Comisia de Petiții a Parlamentului European pentru rezoluția instituției legată de petiția noastră: “Blocarea abuzivă de către Austria a dreptului românilor de a fi în spațiul Schengen”.

Niciodată până acum Parlamentul European nu a folosit un limbaj atât de dur dar corect juridic într-un document oficial, menționându-se discriminarea dintre noi și croați pe care Comisia Europeană ar trebui să o ancheteze și care ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al Austriei în Consiliul UE, posibilitatea Parlamentului de a merge la Curtea Europeană de Justiție pentru a apară cauza României, impactul de mediu creat de amânarea aderării sau posibilitatea acordării de compensații financiare pentru amânarea aderării.

Le mulțumesc tuturor celor care au intrat pe site-ul Parlamentului European și au susținut petiția noastră, petiția României. Faptul că am fost mulți a contat.

Doresc să le mulțumesc, de asemenea, europarlamentarilor Cristian Terhes, Vlad Gheorghe și Rareș Bogdan pentru implicarea lor activă în elaborarea unui document care să ajute cauza României. Am fost aproape uniți și acest lucru s-a văzut în rezultatul final.

Este adevărat că în grupul de europarlamentari români au existat și cazuri în care s-au pus interesele și ego-urile personale mai presus de cauza României, întârziind adoptarea rezoluției și încercând să dilueze textul. Pentru aceștia care nu pot juca în echipa contează mai mult să pară că fac ceva decât chiar să facă. Nu merită menționați, mai ales într-un moment de o asemenea satisfacție.

Răzvan Nicolescu: Cer dreptate și respectarea statului de drept; Parlamentul European poate aduce Consiliul în fața CJUE pentru lipsa de bună-credință în a acționa și pentru veto-ul abuziv al Austriei

În ceea ce ne privește, nu ne vom opri până când dreptul românilor de a fi în Schengen nu va fi respectat. Doisprezece ani de așteptare înseamnă prea mult. Avem un plan pe care îl executăm, etapă cu etapă. Am încredere că vom reuși.”

  • Rareș Bogdan: Unanimitate în Dosarul România Schengen – despăgubiri pentru pierderile suferite timp de 12 ani, Austria sub lupă pentru posibila încălcare a Tratatului UE

VICTORIE pentru România! Unanimitate în Dosarul România Schengen – despăgubiri pentru pierderile suferite timp de 12 ani, Austria sub lupă pentru posibila încălcare a Tratatului UE, anunță și eurodeputatul Rareș Bogdan.

Acesta a transmis: “Cu 25 de voturi „pentru” (unanimitate), Comisia de Petiții a adoptat proiectul de rezoluție al Parlamentului European privind nedreptatea suferită de România prin votul Austriei împotriva intrării cu drepturi depline în Schengen, proiect la care sunt raportor din umbră al Grupului Popularilor Europeni.
Au fost lupte complicate!

Ce urmează:

***Joi dimineață, Conferința Președinților va analiza textul raportului și îl va propune pentru plen.
***Raportul va ajunge în plen în sesiunea plenară din 11 – 13 iulie.
***Pe 18 iulie, în cadrul Comisiei PETI va avea loc o dezbatere publică cerută de noi în cadrul căreia vor fi analizate printre altele și implicațiile refuzului aderării României la Schengen.

***Mai jos, câteva idei din Rezoluție:

– Comisia PETI invită Comisia Europeană să ia în considerare analiza unei posibile încălcări de către Austria a Tratatelor UE și admite că românii și bulgarii s-au simțit discriminați.
– PETI invită Comisia Europeană să estimeze pierderile financiare suferite de România începând din 2011, când a fost constatată, instituțional vorbind, respectarea tuturor criteriilor de aderare, dar și a daunelor de mediu suferite de România și Bulgaria, precum și de UE, și să se gândească la un mecanism de compensare.
– PETI cere Comisiei Europene să inițieze proceduri legale pentru a apăra dreptul la circulație a cetățenilor români și bulgari, a lucrătorilor și a mărfurilor, în conformitate cu Tratatele Uniunii.
– PETI cere plenului P.E. să analizeze justețea plângerilor actuale și viitoare în fața Curții Europene de Justiție.
– PETI consideră că refuzul aderării României și Bulgariei la Schengen s-a făcut fără vreo justificare juridică, fiind motivat mai degrabă de campaniile politice interne naționale decât de criteriile efective de aderare.
– PETI cere Consiliului UE să acționeze cu bună-credință (!) și să-și îndeplinească obligațiile de cooperare loială (!!) cu Comisia și Parlamentul.
– PETI consideră că refuzul de a accepta România și Bulgaria duce la o încălcare a drepturilor fundamentale ale cetățenilor Uniunii Europene.
– PETI cere Consiliului un vot pozitiv și să respecte, astfel, Tratatul de aderare a României și Bulgariei la UE.
– PETI subliniază că decizia negativă este instrumentată de propaganda anti-UE, inclusiv cea rusă.

Subliniez că totul a pornit de la petiția depusă de Răzvan Nicolescu, în numele Asociației pentru Energie Curată, la Parlamentul European, pentru a se constata încălcarea, de către Austria, a Tratatului UE și de către Consiliu a dreptului românilor la liberă circulație”.

* Răzvan Nicolescu în luna martie: Cer dreptate și respectarea statului de drept; Parlamentul European poate aduce Consiliul în fața CJUE pentru lipsa de bună-credință în a acționa și pentru veto-ul abuziv al Austriei

În luna martie, mai mulți europarlamentari români au fost prezenți la dezbaterea din Parlamentul European a petiției Schengen, depusă de Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice. Au participat politicieni din toate partidele, fiind remarcabilă susținerea acestora în fața forurilor europene cu privire la votul abuziv al Austriei împotriva dreptului românilor de a face parte din Schengen.

Ana Miranda Paz, vicepreședintele Comisiei de Petiții, s-a declarat emoționată față de solidaritatea pentru această petiție, a felicitat inițiatorii care reprezentanți ai cetățenilor României. Ea a spus că ce s-a întâmplat privind aderarea României la Schengen este o “tragedie”.

La dezbaterea petiției, Răzvan Nicolescu, Președintele Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice și inițiatorul petiției a spus: “Mă aflu aici de față împreună cu un grup de colegi, experți în drept european și studenți, pentru a apăra valorile Europei. Ne aflăm aici să apărăm drepturi fundamentale și statul de drept al Uniunii. Ne aflăm cu toții aici să vă semnalăm o încălcare gravă a Tratatului Uniunii Europene, inclusiv o violare a anumitor drepturi fundamentale garantate în articolul 2, printre care: egalitatea, demnitatea umană și non-discriminarea.

Pe 9 iunie 2011, Consiliul UE a adoptat o concluzie favorabilă privind aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen, menționând că ambele țări întâlnesc criteriile necesare. Conform acestei decizii, ambele state ar fi fost să intre în spațul Schengen nu mai târziu de finalul lunii septembrie 2011.

Pe 8 decembrie, 2022, după unsprezece ani, două luni și șapte zile de întârzieri nejustificate, Austria și-a exercitat abuziv dreptul de veto împotriva accesiuni României. Votul a fost unul abuziv deoarece nu a luat în considerare prevederile Tratatului de aderare a Bulgariei și României la UE. Tratatul indică clar că un astfel de vot trebuie să fie în baza criteriilor Schengen. Austria a menționat în poziția sa oficială, atașată petiției noastre, că veto-ul lor a fost generat de anumite probleme legate de migrație, nu de criteriile Schengen. Motivul a fost aplicat diferențiat: Croația a fost acceptată, România a fost lăsată afară. Aceasta reprezintă o discriminare strict interzisă de articolul 2 din Tratatul UE.

Oficialii austrieci nu numai că au refuzat să respecte Tratatul de Aderare al României aprobat de Parlamentul lor, ci au și inventat un motiv fals. România nu a fost niciodată o rută importantă pentru migrație datorită protecției eficiente a frontierei și a barierelor sale geografice : Dunărea și Munții Carpați.

Invităm Comisia PETI să semnaleze în plenul Parlamentului European încălcarea drepturilor fundamentale printr-o rezoluție. Nimeni nu ar trebui să fie mai presus de drepturilor fundamentale garantate de Uniunea noastră. Nu putem să permitem ca 30 de milioane de cetățeni ai UE, români și bulgari, să fie umiliți!

Am menționat in petitie și articolul 13 din Tratatul UE… „cooperarea loială între instituțiile UE”. Comisia Europeană a depus un aviz pozitiv cu privire la aderarea României în urma verificărilor sale tehnice. Parlamentul European a declarat un aviz favorabil cu o mare majoritate. Consiliul ignoră de ani de zile celelalte instituții ale UE, încălcând astfel articolul 13 din Tratatul UE. Acest lucru nu mai poate fi tolerat!

Un înțelept părinte fondator al Uniunii noastre, Konrad Adenauer, a spus: „Istoria este suma totală a lucrurilor ce ar fi putut fi evitate.”.

Dragi deputați ai Parlamentului European, nu sunt aici pentru a vă cere milă. Sunt aici să cer dreptate și respectarea statului de drept. Instituția dumneavoastră poate aduce Consiliul în fața Curții Europene de Justiție pentru lipsa de bună-credință în a acționa și pentru veto-ul abuziv al Austriei. Ați făcut-o în trecut în privința altor chestiuni legate de Schengen și ați avut dreptate. Vă rugăm să inițiați o procedură la Curte pentru a ne apăra tratatele.

Petiția noastră nu este una împotriva poporului austriac. Nu este împotriva președintelui său onest care care a recunoscut drepturile românilor. Petiția noastră este împotriva populismului și a minciunilor cancelarului austriac”.