Update articol:
ACER adoptă decizia privind interconectarea gazelor naturale dintre Ungaria și Austria

Răzvan Nicolescu, după decizia ACER: “Cred că BRUA se va face în forma sa inițială, fără ocolirea prin Slovacia”

Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) a adoptat, pe 9 aprilie,  decizia privind interconectarea gazelor naturale dintre Ungaria și Austria, obligând, în principiu, Ungaria să construiască BRUA  până în Austria.    

Vezi ataşat hotărârea: 

ACER Decision 05-2019 on HUAT

Comentând această decizie, Răzvan Nicolescu, fost Preşedinte al CA al ACER şi fost ministru român al energiei, ne-a declarat: “Cred că BRUA se va face în forma sa inițială, fără ocolirea prin Slovacia. Această decizie nu este o victorie sau o înfrângere pentru cineva. Este doar o necesară clarificare care pune în practică reglementările europene în vigoare și care va ajuta la dezvoltarea sustenabilă a cooperării regionale între țările UE. Va urma și o perioadă în care decizia poate fi contestată la bordul ACER care se ocupă de contestații, condus de fostul comisar european leton Andris Piebals. Apoi, decizia are un caracter obligatoriu și trebuie implementată”.  

ACER a publicat, astăzi, decizia privind propunerea de proiect cu privire la capacitatea incrementală pentru punctul de interconectare a gazului de la Mosonmagyaróvár – proiectul “HUAT” – între Ungaria și Austria, după primirea avizului favorabil al Consiliului autorităților de reglementare ACER.

Conform ACER, în urma finalizării etapelor prevăzute în Regulamentul UE de stabilire a unui cod de rețea privind mecanismele de alocare a capacității în sistemele de transport al gazelor, operatorii de sisteme de transport din Austria și Ungaria – Gas Connect Austria GmbH (GCA) și Földgázszállitó Zártkörüen Müködö Részvénytársaság Zrt (FGSZ) au prezentat separat propunerile lor pentru proiectul HUAT pentru aprobare autorităților naționale de reglementare corespunzătoare (ANR) Magyar Energetikai és Közmüszabályozási Hivatal (MEKH) și E-Control (ECA).

La 27 aprilie 2018, ECA a emis o decizie de aprobare a propunerii de proiect HUAT, iar la 5 octombrie 2018 MEKH a emis o decizie de respingere a propunerii de proiect HUAT, potrivit ACER. ACER susţine: “Deoarece nu s-a ajuns la o decizie coordonată în termen de 6 luni de la primirea propunerii de proiect HUAT de către ANR , agenția a devenit responsabilă pentru emiterea unei decizii cu privire la propunerea de proiect HUAT”.

Agenția spune că nu a fost chemată să decidă asupra meritelor tehnice sau economice ale proiectului HUAT și nici asupra investiției în acest proiect, ci pentru a defini parametrii testului economic al proiectului HUAT, astfel încât acesta să poată să fie testat pe piață.

Agenția constată că, așa cum prevede codul de rețea privind mecanismele de alocare a capacității în sistemele de transport de gaze, proiectul HUAT este inițiat numai dacă testul economic are rezultate pozitive pe ambele părți ale punctului de interconectare Mosonmagyarövár pentru cel puțin una dintre cele două nivelurile de ofertă propuse de promotorii proiectului. Prin decizia sa, agenția dorește să se asigure că proiectul HUAT este testat pe piață și, eventual, implementat pe baza unor reguli și condiții compatibile cu cele ale altor proiecte de capacitate incrementală ale GCA și FGSZ, indiferent dacă acestea sunt concurente sau complementare.

În vara anului 2017, reprezentanţii Transgaz au transmis că BRUA nu va mai traversa Ungaria, operatorul sistemului de gaze din această ţară, FGSZ, propunând ca volumul de gaze care ar proveni dinspre Romania să fie distribuit din Ungaria înspre Slovacia, Ucraina, Croaţia sau Serbia. 

Transgaz a precizat la acea vreme că a primit o scrisoare din partea operatorului sistemului naţional de transport gaze naturale al Ungariei – compania FGSZ – referitoare la procesul de sezon deschis angajant planificat să se desfăşoare pentru alocarea capacităţilor aferente coridorului de transport gaze naturale România – Ungaria – Austria. “Prin această scrisoare am fost informaţi asupra faptului că FGSZ nu poate derula procedura planificată din cauza lipsei aprobării necesare din partea Consiliului de Supraveghere al companiei, motivată de probleme de eficienţă economică. Partea ungară a propus, în schimb, derularea procesului de sezon deschis angajant doar pentru punctul de interconectare RO-HU, urmând ca volumul de gaze de 4,4 mld.mc/an, care ar proveni dinspre România să fie distribuit din Ungaria înspre Slovacia, Ucraina, Croaţia sau Serbia. În paralel, FGSZ ar urma să continue discuţiile cu operatorul de transport gaze din Austria (Gas Connect) pentru a identifica în continuare posibilităţi de transport fizic dinspre Ungaria înspre Austria”.

Proiectul BRUA este dezvoltat în contextul diversificării surselor de alimentare cu gaze naturale a ţărilor europene, creşterii securităţii alimentării cu gaze naturale a României prin acces la noi surse, facilitării accesului pieţei din Centrul şi Sud-Estul Europei la resursele de gaze naturale din regiunea Caspică. Proiectul va asigura: pe direcţia Bulgaria – o capacitate de transport în ambele sensuri de curgere de 1,5 mld.mc/an şi, pe direcţia Ungaria – o capacitate de transport de 1,75 mld.mc/an în faza I şi 4,4 mld.mc/an în faza II. 

 

BVB | Știri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (06/12/2021)

Structura actionariat la data de 30.11.2021

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (06/12/2021)

Decizia Consiliului de Administratie cu privire la majorarea capitalului social

ELECTROARGES SA (ELGS) (06/12/2021)

Notificari Alfred Karcher SE & Co. KG

TERAPLAST SA (TRP) (06/12/2021)

Decizia CA privind demararea programului de rascumparare actiuni proprii

CEMACON SA (CEON) (06/12/2021)

Schimbare in Managementul societatii