Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, a transmis acum două zile o scrisoare către Ambasada SUA, document pe care l-a publicat astăzi pe contul său de socializare.
Redăm mai jos scrisoarea:
Către Ambasada Statelor Unite ale Americii in Romania
In atenția doamnei Ambasador Kathleen A. Kavalec
București, Februarie 21, 2025
Stimată doamnă Ambasador,
Mă adresez dvs. în calitate de cetățean, fără nicio poziție în statul român și fără vreo aspirație de a avea una. M-am gândit să vă scriu în numele meu și al unor apropiați care gândesc ca mine pentru a-mi exprima dezamăgirea și indignarea în legătură cu o serie de declarații și atitudini avute de doi reprezentanții ai statului american și de câțiva apropiați ai acestora. Pentru claritatea demersului meu precizez nu l-am întâlnit niciodată pe George Soros și nu am primit vreo finanțare de la fundațiile domniei sale sau de la USAID, direct sau indirect, teme care au devenit, din păcate, proeminente în discuțiile din capitala țării pe care o reprezentați.
Mă număr printre cei care cred în beneficiile comune ale Parteneriatului româno-american clădit cu efort și suferință, o suferință pe care dl. JD Vance o cunoaște sau nu.
În urmă cu mai bine de 20 de ani, țara dvs., fiind atacată militar, a invocat art. 5 din Tratatul NATO, iar românii i-au stat alături în deșertul din Kandahar. A fost un gest de solidaritate din partea țării mele să trimită 32. 000 de militari în total, într-un război care nu era al nostru. 27 dintre ei nu s-au mai întors niciodată acasă vii, iar 200 s-au întors răniți. Au rămas multe familii de eroi români îndurerate pentru că nu și-au mai văzut niciodată fii, tații sau soții sau i-au revăzut altfel decât au plecat.
Armata dvs. a folosit teritoriul și bazele românești, iar participarea la această operațiune ne-a costat 1 miliard de USD cu care am fi putut construi sute de grădinițe în România. Nu v-am cerut pentru ce am făcut nici mineralele din Alaska, nici compensații financiare, ci doar respect. Ne dorim să fim pentru americani niște parteneri, nu sclavi. Am fost ani întregi sclavi la ruși și nu ne dorim din nou acest statut în raport cu nimeni. Vrem pace și să trăim într-o lume liberă, în care parteneriatele, înțelegerile și cuvântul dat se respectă.
Vicepreședintele JD Vance a criticat situația politică din România și fragilitatea democrației noastre. Este libertatea domniei sale să critice. Democrația noastră nu este perfectă, însă nici a dvs. nu mai este. Progresele făcute de noi în privința separației puterilor în stat și a independenței justiției sunt niște câștiguri pentru noi, chiar dacă mai avem multe de făcut. Am învățat să respectăm deciziile instanțelor, fie că se referă la Curtea Constituționala și interferențele rusești în alegeri sau la dorința de libertate a fraților Tate. Noi nu punem la îndoială deciziile judecătorilor așa cum se întâmplă în prezent în țara dvs., în sistemul de justiție al țării dvs. Momentul în care minerii au venit la București pentru a face ordine în Parlamentul României este mai departe de momentul în care au venit protestatarii înarmați în clădirea Senatului american. Faptul că la dvs. au fost interferențe rusești în alegeri și ați ales să nu faceți nimic, nu trebuie să vă dea nicio aură de superioritate în relația cu noi. Din păcate pentru noi, toți, nu mai sunteți modelul democratic care ați fost, iar noi suntem o țară parteneră și suverană care crede în domnia legii și în separarea puterilor în stat.
M-am gândit că odată cu venirea Președintelui Trump parteneriatul nostru economic va căpăta mai multă consistență, că vom produce și comercializa și mai multe produse Ford sau Honeywell în România, că operațiunile de producție de gaz natural din Marea Neagră le vom face împreună cu firmele țării dvs. de inginerie, că ne vom atinge obiectivele ambițioase propuse în domeniul nuclear, că vom accelera discuțiile pentru a deschide o fabrică românească de baterii Li-Io în Arizona sau că vom deveni un furnizor de gaz natural american în regiune. Aceste lucruri se pot realiza doar dacă beneficiile sunt pentru ambele părți și dacă există încredere și respect. Totodată, ținând cont de ultimele dvs. atitudini, dacă aș fi la conducerea armatei române, aș fi îngrijorat de impredictibilitatea țării dvs. și m-aș întreba dacă ambițiosul program de achiziții de echipamente militare americane ar trebui să mai continue. Putem oare avea încredere că în cazul unui conflict aceste echipamente vor primi piesele de schimb și muniția necesare?
În ceea ce-l privește pe cetățeanul sud-african, canadian și, mai de curând, american, Elon Musk, îmi păstrez opinia mea bună și admirația pentru spiritul său antreprenorial pe care mi-am exprimat-o deschis și în discuțiile avute cu colegi de-ai dvs. din Departamentul de Stat, în prima administrație Trump, când eram în campanie pentru a conduce una dintre cele mai importante instituții internaționale și îmi doream ca Elon Musk să fie ambasador onorific, crezând în nevinovăția lui, în ciuda anchetelor la care era supus în acea perioadă pentru manipularea pieței de capital. În prezent, sunt șocat de ipocrizia și impertinența pe care le afișează Elon Musk care, pe de o parte, promovează democrația, libertatea de exprimare și se luptă cu cheltuielile USAID, iar pe de altă parte postează fotografii cu domnul Călin Georgescu care a beneficiat masiv de fonduri USAID, promovează reducerea cheltuielilor cu apărarea României, naționalizarea companiilor private, susține deschis atât întoarcerea la comunism rebotezat distributism, cât și eliminarea partidelor și a tuturor celor care au opinii diferite de ale domniei sale. Despre cea a făcut dl. Călin Georgescu în SUA în timpul comunismul sunt convins că statul dvs. știe. Cu toate acestea, m-aș bucura enorm ca Elon Musk să viziteze în curând România. Ar putea să vadă spiritul nostru adevărat, patriotic, suveran, civic, civilizat în care ne apărăm valorile pe care cu greu le-am definit.
În încheiere doresc să va reamintesc, doamna ambasador, că nu există popor în Europa în care americanii să fie mai bine-veniți și bine-primiți decât la noi. De aceea, este înțelept ca, într-o lume în care nu aveți prea mulți prieteni onești, să nu vă bateți joc de puținii pe care îi aveți.
Cu stimă,
Răzvan Nicolescu