Update articol:

Răzvan Nicolescu: Începând cu 1 ianuarie, românii vor plati tarife totale la energie electrică, în medie, cu cel puţin 7% mai mari

Răzvan Nicolescu
Începând cu 1 ianuarie, românii vor plati tarife totale la energie electrică, în medie, cu cel puţin 7% mai mari, a declarat Răzvan Nicolescu, consultant în energie şi fost preşedinte ACER. 
Acesta a scris: “Politicienii sunt atât de simpatici uneori. Acum se ceartă pe scăderi prea mici de prețuri la energie electrică de la anul, când, de fapt, vor fi creșteri.
Începând cu 1 ianuarie, românii vor plăti tarife totale la energie electrică, în medie, cu cel puțîn 7% mai mari. Cauza principala este decizia ANRE de a crește tarifele de transport cu aproximativ 30%, iar taxa de cogenerare va crește cu 50%, că tot nu e căldură și apă caldă in București”.
Gabriela Firea i-a acuzat recent pe guvernanţi că reducerea acordată odată cu liberalizarea pieței de energie este de doar 1 ban și că mulți români vor plăti sute de lei în plus pentru energie, în lipsa unei subvenții serioase.

Peste 90 % din consumatori nu știu că se liberalizează piața de energie electrică la 1 ianuarie 2021, potrivit Asociaţiei Energia Inteligentă. 

Liberalizarea pieței de energie electrică pentru consumatorii casnici se bazează pe aceleași practici folosite în vară și la așa zisa liberalizare a pieței gazelor naturale, care să asigure ”succesul” furnizorilor actuali, respectiv să le asigure acestora păstrarea, atât a clienților, cât a și a modului de stabilire unilaterală a prețului.

Începând cu data de 1 ianuarie 2021 piața de energie electrică se liberalizează complet, furnizarea energiei electrice urmând a se realiza în regim concurențial inclusiv pentru categoria clienților casnici care beneficiază în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020 de tarife reglementate. Fiecare client casnic trebuie să își aleagă un furnizor în funcție de nevoile specifice și de ofertele concurențiale puse la dispoziție de către aceștia.

Pentru a veni în sprijinul clienților casnici ANRE a elaborat un cadru de reglementare pentru liberalizarea completă a pieței de energie electrică, începând cu data de 1 ianuarie 2021, prin care s-au stabilit obligații pentru furnizori de a transmite informări clienților casnici cu privire la liberalizarea pieței de energie electrică (prin intermediul facturilor emise, paginii de internet, prin afișare la punctele de informare etc.).

 

BVB | Știri BVB

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (17/01/2022)

Declaratii reprezentanti Chimcomplex la eveniment listare Piata Reglementata

ALTUR S.A. (ALT) (17/01/2022)

Hotararea AGA O 17.01.2022

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (17/01/2022)

Transfer Chimcomplex Borzesti pe Piata Reglementata

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (17/01/2022)

Informatii cu privire la perioada inchisa tranzactionarii: 28 ian - 28 feb 2022