Update articol:
SCHIMBĂRILE PROPUSE LA REGIMUL DE TAXARE ONSHORE

Răzvan Nicolescu: “Legarea fiscalității în sectorul de gaz natural de Bursa din Austria este o eroare care trebuie reparată rapid”

Legarea fiscalității în sectorul de gaz natural de Bursa din Austria este o eroare care trebuie reparată rapid, potrivit lui Răzvan Nicolescu,  Executive Lead Advisor la Deloitte România şi fost ministru al Energiei, referitor la schimbările propuse la regimul de taxare onshore analizate recent de Parlament. 

Acesta a scris pe Facebook: “Această decizie generează creșteri de prețuri în România și/sau scăderi ale producției autohtone/creșteri de importuri.

În nici o altă țară din lume nu există așa ceva, să îți împingi prin fiscalitate prețurile către prețurile din altă țară. Fiecare piață are caracteristicile sale proprii. De ce vrem noi să plătim prețurile mari pe care le plătesc austriecii? Consumatorii casnici români nu au încă veniturile austriecilor. Bursele noastre de gaz (BRM și OPCOM) merită o șansă de dezvoltare. Să credem în ele și să nu le mai subestimăm noi înșine!”

Recent, Asociaţia  Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) a anunţat că shimbările propuse la regimul de taxare onshore analizate recent de Parlament vor afecta în egală măsură industria românească de extracţie şi prelucrare a gazelor naturale şi buzunarele consumatorilor de energie.

Companiile petroliere solicită autorităţilor modificarea legislaţiei, astfel încât preţul de referinţă al gazelor, în funcţie de care se calculează redevenţele, să ţină cont de preţurile din tranzacţiile de pe piaţa locală, în condiţiile în care, în prezent, potrivit unui ordin al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, emis la începutul acestui an, preţul de referinţă al gazelor este calculat în funcţie de preţul de pe piaţa spot a bursei de gaze din Baumgarten, Austria. Producătorii susţin că preţul de referinţă trebuie să reflecte preţuri realizate efectiv, cu scopul de evita o suprataxare care ulterior s-ar putea materializa în costuri mai ridicate aplicate consumatorului final.

Potrivit Ropepca, în cadrul dezbaterilor din comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor privind impozitarea veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale, în data de 27 noiembrie, membrii Comisiei de Industrii şi Servicii, împreună cu cei ai Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci, au propus eliminarea posibilităţii deducerii redevenţei din impozitul pe veniturile suplimentare precum şi aplicarea acestui impozit luând în calcul un preţ de referinţă nerealizat. Potrivit Ropepca, o astfel de măsură va descuraja investiţiile în condiţiile în care Guvernul va reţine până la 18% ca redevenţă şi 80% ca taxă suplimentară, lăsând companiile fără stimulente pentru a investi în continuare.

Mai mult, ROPEPCA estimează un risc crescut pentru scumpirea gazelor naturale în condiţiile descurajării investiţiilor pe fondul accelerării declinului natural al producţiei. 

 

 

Impozitarea veniturilor suplimentare a fost introdusă în anul 2013 drept un impozit temporar, menit să protejeze consumatorii vulnerabili de efectele dereglementării preţurilor gazelor naturale. Iniţial, acest impozit suplimentar se aplica preţului de peste 45,71 lei/MWh, într-un cuantum de 60% aplicat diferenţei dintre preţul de vânzare şi acest prag. În acest an, impozitul a fost majorat la un cuantum de 80% pentru diferenţa de preţ de peste 85 lei/MWh, diferenţa iniţială de până la acest preţ fiind în continuare impozitată cu 60% iar producătorii având posibilitatea de a deduce din acest impozit valoarea redevenţelor şi pe cea a investiţiilor efectuate.

 

BVB | Știri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (21/01/2022)

Rezultate subscriere majorare capital social

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/01/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

VES SA (VESY) (21/01/2022)

Convocare AGAO 21/22.02.2022 - varianta in limba Engleza