Update articol:

Răzvan Nicolescu: Plafonarea prețului la gazele din Rusia este o greșeală; Acesta vede două posibilități (Digi24)

Răzvan Nicolescu

Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, a declarat, la Digi24, că plafonarea prețului la gazele naturale importate din Rusia în Europa, măsura propusă de Comisia Europeană, „este o greșeală, pentru că le vom da rușilor posibilitatea să iasă din anumite contracte care nu le convin, fără penalități” și vor „începe să aleagă livrările pe care vor să le facă”.

Răzvan Nicolescu a spus: „Plafonarea gazului rusesc este o greșeală, pentru că le vom da rușilor posibilitatea să iasă din anumite contracte care nu le convin, fără penalități. Le-am și spus aceste lucruri la Bruxelles. Sunt două posibilități.

Posibilitatea numărul unu. Le spunem rușilor că – în timpul Războiului Rece nu au fost probleme cu energia și nu-s probleme acum cu energia între ruși și ucraineni – energia este un bun vital al vieții, voi produceți, vă plătim și nu amestecăm lucrurile. Și dacă vă jucați cu gazele, vă declarăm pe voi, Gazprom, organizație teroristă și nu veți mai face niciodată afaceri cu Uniunea Europeană.

A doua abordare este să le punem embargo. Am terminat pentru o bună perioadă de timp, cât nu se potolesc acolo cu omorurile, cu crimele în Ucraina, cu tendințele imperialiste, nu mai putem continua să facem afaceri.

Dacă le punem plafonări, intrăm într-o zonă în care ei o să înceapă să aleagă livrările pe care vor să le facă, ori să vedeți iarăși pe cel din Ungaria, care e responsabilul lor cu propaganda în UE, cum se urcă în avion repede, o să zică că nu poate să respecte plafonul ăla, că el este dispus să plătească cu 5 forinți mai mult și că are nevoie de gaz și o să continuăm circul cu ei. Ori intrăm într-o normalitate și ne vedem de treabă, cum ne-am văzut de treabă în timpul Războiului Rece, ori, dacă nu, embargo și am terminat.

Măsura decuplării prețului la energie electrică de cel de gaz natural, care în opinia mea înseamnă un nou design de piață, este o măsură foarte bună și o situație europeană care pe noi ne-a afectat foarte mult, mai ales în plățile de pe o zi pe alta. Și din acest motiv plățile de pe o zi pe alta sunt foarte mari la noi. Prețurile ar trebui să scadă. Mă aștept ca principala măsură pe care o să o propună Comisia mâine e legată de stimulente pentru optimizarea consumului. Mă gândesc că cei care reușesc să-și optimizeze consumul, să primească ceva, o să vedem ceva”.

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (06/10/2022)

Eliberare unitati rezidentiale si locuri de parcare in cadrul One Cotroceni Park

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (06/10/2022)

Finalizarea Programului nr. 6 de rascumparare actiuni

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (06/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (06/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 03.10.-05.10.2022