Update articol:

Răzvan Nicolescu, intervenţie la COP 26: “Sunt încrezător că H2 verde va acoperi aproximativ 15% din mixul energetic global până în 2050”

Răzvan Nicolescu
  • “România – în top cinci state din lume în ceea ce privește decuplarea emisiilor de creșterea economică”.

  • “Prima prioritate ar trebui să fie decarbonarea producției actuale de hidrogen”

 

Riscul unui dezastru pentru Planeta noastră este mult mai mare decât credeam înainte, a declarat, la COP 26 de la Glasgow,  Răzvan NICOLESCU, Membru în Consiliul General al EIT, Președintele Asociației pentru Energie Curată şi Combaterea Schimbărilor Climatice. Intervenţia lui Răzvan Nicolescu a avut loc în prezenţa comisarului european pentru energie Kadri Simson, a directorului general al Agenţiei Internaşionale pentru Energie Regenerabilă şi a şefului echipei de consilieri a Însărcinatului Special al SUA pentru schimbări climatice, John Kerry.

Cu această ocazie, Răzvan Nicolescu a explicat: “După câteva zile petrecute aici la COP 26, am observat un număr mai mare de probleme la care mă așteptam. Riscul unui dezastru pentru Planeta noastră este mult mai mare decât credeam înainte. Suntem mai divizați decât uniți. Suntem în competiţie mai mult decât în cooperare. Există o lipsă de încredere, lipsă de responsabilitate și lipsă de umanitate. În ciuda tuturor acestor realități, dacă am învățat ceva în viața mea călătorind în jurul lumii, aceasta este puterea speranței. Puterea speranței ar putea schimba lumea în ciuda tuturor acestor dificultăți.

Pentru generația lui Călin și Rares, doi studenți români minunați care sunt astăzi aici alături de noi, pentru generația fiului meu Alexandru care este de doi ani pe lume, pentru toate generațiile care urmează, nu ar trebui să renunțăm niciodată la eforturile noastre de a face lumea mai bună și să le lăsăm o planetă unde să poată trăi.

În ceea ce privește energia eoliană offshore… 20 de ani de la momentul în care a fost instalat primul parc eolian offsfore din lume, în Danemarca.
Cinci ani de la momentul în care primul proiect offshore din lume a fost finalizat în Germania fără nicio subvenție.

Patru ani de la momentul în care, aici, în Scoția, a fost finalizat primul parc eolian offshore plutitor… Realizări mari într-o perioadă scurtă de timp. Energia eoliană offshore face parte din soluția de a îndeplini obiectivele acordului de la Paris, dar trebuie să rezolvăm patru probleme majore în curând: lipsa conexiunii la rețea și provocările de integrare, costurile încă ridicate ale tehnologiei, costul inițial foarte ridicat al capitalului și perioade lungi de amortizare, lipsa de know-how privind politica corectă şi regimul de reglementare care trebuie adoptat în toate domeniile cu potențial, inclusiv de ex. zona Marii Negre.

Despre hidrogen, am citit pentru prima dată despre el, când aveam nouă ani, în cartea „A mysterious Island” publicată de Jules Verne în 1875. Astăzi, aproape 100 de milioane de tone de H2 sunt consumate în lume, dar foarte puțin, mai puțin de 5% este verde. Prima prioritate ar trebui să fie decarbonarea producției actuale de hidrogen, ajutând industriile chimice, petrochimice sau siderurgice să devină mai sustenabile. Sunt încrezător că H2 verde va acoperi aproximativ 15% din mixul energetic global până în 2050 și că în viitorul transporturilor, în special, maritim, camioanele grele și avioanele, se va folosi hidrogenul în mare măsură”.

Răzvan Nicolescu a fost numit de Comisia Europeană în Consiliul de conducere al EIT, instituția UE care se ocupă de inovare și tehnologie în UE. “Acolo am creat un centru de accelerare pentru hidrogen verde în inițiativa noastră InnoEnergy”, a mai spus Răzvan Nicolescu.

Referitor la ţara noastră, Răzvan Nicolescu a spus la Glasgow: “România a fost înregistrată ca primul producător de petrol din lume în urmă cu mai bine de 160 de ani. Prima rafinărie din lume a fost construită la Ploiești, la 50 km de capitala României. Orașul din care vin, București, a fost primul oraș capitală din lume cu iluminat public bazat pe resurse de petrol. Astăzi, conducem tranziția energetică în partea centrală și de est a Europei, având un sfert din mixul energetic total și aproape jumătate din energia electrică consumată provenind din surse regenerabile, cu cel mai mare parc eolian onshore european construit în țară, lângă portul Constanța. În plus, ne aflăm în top cinci state din lume în ceea ce privește decuplarea emisiilor de creșterea economică. Suntem lider în UE, împreună cu Croația, în ceea ce privește cel mai scăzut nivel de emisii pe cap de locuitor”.

Potrivit lui Răzvan Nicolescu, aceste realizări au fost posibile datorită eforturilor depuse de poporul român pe parcursul mai multor decenii: “Cu toate acestea, nu suntem printre cele mai bogate națiuni din UE, dar dimensiunea inimilor este uneori mai importantă decât numărul de zerouri din conturile trezoreriei”.

 

 

BVB | Știri BVB

Sphera Franchise Group (SFG) (19/01/2022)

Deschiderea a doua noi restaurante

CARBOCHIM S.A. (CBC) (19/01/2022)

Hotarari AGA E 05.01.2022- Versiune in limba engleza

IAR SA Brasov (IARV) (19/01/2022)

Convocare AGAO 23.02.2022

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (19/01/2022)

Informare asupra Bugetului de venituri si Cheltuieli pentru anul 2022