Update articol:

Reacţii la afirmaţiile unui reprezentant al formaţiunii ungare Patria Noastră, referitoare la “spânzurarea” unei jurnaliste de la Radio Târgu Mureş: Ciucă -un atac grav la adresa valorilor democratice; Hunor – Agresiunea de orice fel nu poate fi justificată

Nicolae Ciucă Sursa foto: facebook.com

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a declarat, vineri, că agresiunea de orice fel nu poate fi justificată, “nici dacă este exprimată într-un cerc restrâns împotriva unui jurnalist, nici dacă se doreşte spânzurarea politicienilor pentru că au afişat steagul secuiesc”.

Societatea Română de Radiodifuziune a luat poziţie, vineri, printr-un comunicat de presă, în cazul declaraţiilor unui politician maghiar la Sfântu Gheorghe făcute la adresa angajatei Radioului Public Paraszka Boroka. “În mesajul său, acesta spune: «puteţi să o vedeţi pe Paraszka Boroka, o puteţi auzi la Radio Târgu-Mureş. Păi dacă maghiarii nu sunt în stare să spânzure astfel de oameni, să îi elimine dintre ei, să nu ne mirăm că am ajuns unde suntem». Politicianul a mai adăugat, cităm: «asistăm la ţiganizarea secuimii şi a poporului maghiar». Aprecierile au fost făcute în cadrul unei întâlniri organizate la Sfântu Gheorghe, unde politicianul maghiar a fost prezent. O înregistrare audio difuzată de un jurnalist aflat la întâlnirea de la Sfântu Gheorghe probează faptul că, pe lângă aprecierile xenofobe la adresa etniei rrome şi a comunităţii evreieşti, este menţionat şi numele jurnalistei de etnie maghiară, angajată a Societăţii Române de Radiodifuziune”, se arată în comunicat.

Premierul Nicolae Ciucă a calificat drept ”un atac grav la adresa valorilor democratice” ameninţările formulate la adresa jurnalistei Radioului Public – Redacţia Târgu-Mureş Paraszka Boroka, solicitând în acelaşi timp instituţiilor abilitate ale statului “să îşi exercite atribuţiile legale pentru protejarea reprezentanţilor mass-media”. “Condamn public ameninţările formulate la adresa jurnalistei Radioului Public – Redacţia Târgu-Mureş, pe care le calific drept inacceptabile, reprezentând un atac grav la adresa valorilor democratice. Libera exprimare a jurnaliştilor este o condiţie de bază a statului de drept şi o valoare fundamentală în orice democraţie. Solicit instituţiilor abilitate ale statului să îşi exercite atribuţiile legale pentru protejarea jurnaliştilor şi tragerea la răspundere a celor responsabili de propagarea discursului care incită la ură şi discriminare”, a afirmat Nicolae Ciucă, vineri, într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului.

La rândul său, Kelem Hunor a spus: “Recent, un jurnalist din România a fost ameninţat cu moartea. Poziţia noastră este clară şi neschimbată în ultimii 32 de ani: indiferent despre cine este vorba, despre un cetăţean, un politician, un jurnalist, o personalitate publică de orice fel, considerăm inacceptabilă şi respingem ferm orice agresiune împotriva lor!”.

Liderul UDMR a spus că aşteaptă la aceeaşi poziţie din partea celorlalţi, menţionând că adesea agresiunea verbală este urmată de agresiune fizică.

“Ne aşteptăm la aceeaşi atitudine şi poziţie şi din partea celorlalţi. Pentru că, în ceea ce priveşte agresiunea verbală, care este adesea urmată de agresiune fizică, nu există loc de negociere! Agresiunea de orice fel nu poate fi justificată. Nici dacă este exprimată într-un cerc restrâns împotriva unui jurnalist, nici dacă se doreşte spânzurarea politicienilor pentru că au afişat steagul secuiesc”, a mai transmis Kelemen Hunor.

Faţă de cele arătate, Societatea Română de Radiodifuziune consideră comentariile mai sus amintite drept “un atac grav împotriva normelor de bază ale democraţiei, ale statului de drept”, adăugând că “declaraţiile care fac apel la puritate rasială fiind inacceptabile într-o Românie democratică şi tolerantă”.

“Societatea Română de Radiodifuziune condamnă în aceste timpuri grele, cu fermitate, orice comportament extremist şi manipulator care propagă şi incită la violenţă şi îşi exprimă dezacordul cu privire la acest tip de abordare. Luptând pentru echidistanţă, imparţialitate şi informare corectă, în conformitate cu misiunea sa publică, în spiritul apărării eticii şi libertăţii jurnalistice, precum şi în calitate de sursă credibilă şi relevantă de ştiri, Societatea Română de Radiodifuziune doreşte să condamne ferm şi să descurajeze atitudinile părtinitoare şi extremiste şi continuă să facă parte din tabăra apărării adevărului şi a valorilor descrise în Constituţia României”, se mai spune în comunicat.

Totodată, Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş a anunţat, vineri, că s-a autosesizat în cazul afirmaţiilor atribuite unui reprezentant al formaţiunii ungare Patria Noastră, referitoare la “spânzurarea” unei jurnaliste de la Radio Târgu Mureş.

Poliţiştii de investigaţii criminale s-au sesizat după preluarea de către presa de limba română a unui articol din publicaţia Telex.hu, în care un politician al formaţiunii extremiste Patria Noastră (Mi Hazánk, n.r.) ar fi spus, referitor la jurnalista Parászka Boróka de la Radio Târgu Mureş, că dacă “maghiarii nu pot spânzura astfel de oameni, nu-i pot elimina dintre ei, atunci nu e de mirare că am ajuns unde am ajuns”.

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (27/03/2023)

Calendar financiar 2023 al Lion Capital SA (actualizat)

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (27/03/2023)

Notificare rascumparare actiuni proprii 20 - 24 martie 2023

MedLife S.A. (M) (27/03/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20 - 24 martie 2023

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (27/03/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20.03.-24.03.2023