Update articol:

Rebelii houthi au revendicat responsabilitatea pentru o serie de atacuri în Arabia Saudită

Arabia Saudita

Rebelii yemeniţi houthi au revendicat vineri într-o declaraţie responsabilitatea pentru o serie de atacuri în Arabia Saudită, dintre care unul a provocat un incendiu masiv la o instalaţie petrolieră a gigantului Aramco din Jeddah, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Atacurile au loc în ajunul împlinirii a şapte ani de la intervenţia în Yemen a unei coaliţii militare conduse de Riad pentru a lupta împotriva rebelilor houthi, apropiaţi de Iran.

Regatul saudit, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, a avertizat luni cu privire la riscul unei scăderi a producţiei sale de petrol ca urmare a mai multor atacuri cu drone şi rachete revendicate de houthi. Unul dintre acestea a vizat o rafinărie Aramco din oraşul industrial Yanbu de la Marea Roşie, la o sută de kilometri nord de Jeddah.

Potrivit unui jurnalist AFP, un val uriaş de fum negru se ridica vineri după-amiază deasupra facilităţii Aramco din Jeddah.

Incendiul “a fost stăpânit şi nu a provocat victime”, a menţionat coaliţia într-un comunicat la începutul serii, adăugând că “nu va exista niciun impact asupra activităţilor din oraşul Jeddah”, cu referire în special la o apropiată competiţie de Formula 1.

Atacul a vizat “containere cu produse petroliere” ale Aramco, potrivit aceleiaşi surse.

În declaraţia lor, rebelii houthi au afirmat că au comis în total 16 atacuri.

Acestea au loc într-un context în care preţurile petrolului au crescut puternic de când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, şi livrările globale au fost perturbate, Rusia fiind vizată de sancţiuni occidentale.

“Arabia Saudită nu îşi va asuma responsabilitatea pentru o penurie a aprovizionării cu petrol pe pieţele mondiale ca urmare a atacurilor asupra instalaţiilor sale petroliere”, a notat luni Ministerul saudit de Externe.

Acesta a acuzat din nou Iranul că “furnizează în continuare drone şi rachete” rebelilor, cerând comunităţii internaţionale “să-şi asume responsabilitatea”.

De la începutul crizei ucrainene, ţările occidentale fac presiuni asupra Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), condusă de Arabia Saudită, pentru a-şi creşte producţia. Dar monarhia din Golf a rămas surdă la aceste apeluri, fidelă angajamentelor sale faţă de alianţa OPEC+, care include Rusia, al doilea exportator de ţiţei din lume.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)