Update articol:

Record absolut pe piața RCA. Asigurările se apropie pentru prima dată în istorie de 3 miliarde de euro (ASF)

Autoritatea de Supraveghere Financiara

Finalul anului 2021 a marcat un record absolut în ceea ce privește piața asigurărilor RCA, potrivit unor date ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Pe de 31 decembrie 2021 erau în vigoare aproximativ 6,7 milioane de polițe RCA, acesta fiind cel mai mare număr de contracte înregistrat la finalul unui an în România. După primele nouă luni din 2021, arată datele citate, numărul asigurărilor era chiar ceva mai mare, apropiindu-se de 7 milioane.

În ciuda falimentului City Insurance, anul trecut a fost unul bun, din  perspectiva încasărilor. Directorul general al Sectorului Asigurări Reasigurări din ASF, Valentin Ionescu, a arătat recent că piața a crescut cu 24%, ceea ce înseamnă că a ajuns la Prime Brute Subscrise de 14,2 miliarde de lei (aproximativ 2,9 miliarde de euro), de asemenea un record absolut.  Potrivit lui Ionescu, asigurările de viață au avansat cu 18%, fapt care dă un semnal pozitiv în sensul diversificării pieței și al diminuării dependenței de asigurările generale și mai ales de cele auto.

Segmentul RCA, care domină în structura asigurărilor generale cu o pondere care încă depășește 40%, rămâne principala grijă a Autorității de supraveghere a pieței, în contextul scumpirilor generate de prăbușirea City Insurance.

“Situația de pe piața asigurărilor a fost alterată de evoluția unui singur produs, un produs social și anume RCA. După cum știți, Autoritatea de Supraveghere Financiară a înaintat deja o propunere pentru plafonarea temporară a tarifelor, pentru șase luni.  Înainte de a lua această decizie am avut o întâlnire cu actorii din piață pe care i-am rugat să găsească soluții, pentru că populația nu are nevoie de încă un necaz în plus, în contextul în care prețurile cresc peste tot. Nu au găsit. Am găsit noi această soluție de avarie. Ne dorim și înființarea unei companii de stat. Sper că în timpul în care această hotărâre de Guvern își va face efectele să avem și o companie a Statului. Era de dorit ca piața să regleze prețurile, dar nu s-a întâmplat”, a declarat recent președintele ASF, Nicu Marcu, în cadrul „Conferinţei Europene a Serviciilor Financiare ECFS2022 Sustenabilitate şi Rezilienţă – Noile coordonate ale pieţelor financiare”, organizată de Institutul de Studii Financiare.