Update articol:

Regele Charles al III-lea a dat o recepţie la Viscri la împlinirea a 25 de ani de la prima sa vizită în România; printre invitaţi: Dacian Cioloş cu soţia, contele Tibor Kálnoky, medicul Radu Deac

Regele Charles al III-lea, aflat în aceste zile în România, a dat, marţi, o recepţie la Viscri, la împlinirea a 25 de ani de la prima sa vizită în ţara noastră, ocazie cu care suveranul a ţinut să îi întâlnească pe toţi cei cu care, de-a lungul timpului, a colaborat.

Printre invitaţii Regelui Charles al III-lea s-a regăsit şi fostul premier Dacian Cioloş, alături de soţia sa, îmbrăcaţi în port popular – Dacian Cioloş purtând o cămaşă din zona Moldovei, cumpărată de la un târg pe care l-a organizat în 2013, în calitate de comisar european, în timp ce soţia sa, Valérie Cioloş-Villemin, avea un costum popular din Măgura, zona Moeciu.

Dacian Ciolos: Încheiem o zi specială cu o vizită la Viscri, la invitatia unui mare prieten al României, și cu discuții cu oameni adunați acolo despre ce ne pasionează pe amândoi și ce ne-a apropiat, de fapt, acum mulți ani.
Dacian Ciolos: Încheiem o zi specială cu o vizită la Viscri, la invitatia unui mare prieten al României, și cu discuții cu oameni adunați acolo despre ce ne pasionează pe amândoi și ce ne-a apropiat, de fapt, acum mulți ani.

Regele Charles al III-lea i-a mai avut printre invitaţi pe contele Tibor Kálnoky, pe medicul Radu Deac, pe reprezentanţii Fundaţiei ADEPT din Saschiz, pe regele autoproclamat al romilor, Dorin Cioabă, numeroşi reprezentaţi ai unor întreprinderi şi asociaţii cu impact social şi de mediu, însă şi pe membrii a două familii din judeţul Maramureş, din localităţile Breb şi Budeşti.

“Suntem foarte de departe, am venit cu mare bucurie şi cu mare onoare să-i fim alături Regelui, pentru că este un om bun şi merită toată cinstea şi aprecierea. Pentru asta am venit cu cel mai mare drag să fim la aniversarea a 25 de ani de când a venit el prima dată în ţara noastră. A fost în 2011 la noi, în sat, soţul a ciocnit un pahar de horincă cu el, la masă”, a declarat Ileana Bozai, potrivit Agerpres.

Soţul ei, Ion Bozai, ne-a relatat că în acea perioadă a refăcut două case tradiţionale vechi de peste 100 de ani şi că Regele Charles al III-lea, pe atunci prinţul Charles, a participat la inaugurare. În plus, ne-au dezvăluit cei doi soţi, prinţul i-a vizitat într-o primăvară, la o sărbătoare câmpenească, “măsuratul laptelui”, organizată în momentul în care se scot oile la munte.

“Atunci, auzind de stâna care era sub Muntele Gutâi, a venit pe jos foarte mulţi kilometri şi atunci pentru prima dată l-am văzut că este un om foarte cald, un om bun şi parcă cumva ne-am îndrăgostit de el, de bunătatea lui. (…) Bineînţeles că îi place mâncarea tradiţională care se face la noi, se fac mai multe feluri de mâncare”, a afirmat Ileana.

Soţii Bozai au mai precizat că la pensiunile din satul Breb se găteşte numai mâncare tradiţională, mămăligă cu brânză, fasole cu ciolan, mazăre şi se serveşte horincă. “Noi îl numim consăteanul nostru şi-l aşteptăm cu mare drag să revină în satul lui”, a fost mesajul acestora.

Ileana şi Ion Bozai spun că ultima oară când l-au întâlnit pe Regele Charles al III-lea a fost în urmă cu o lună, când au fost invitaţi la încoronarea acestuia, la Londra. “Foarte frumos a fost, foarte frumos să vezi atâta lume, 2 milioane de oameni. Extraordinar, un lucru care ţi se întâmplă o dată în viaţă, mai ales nouă ni s-a întâmplat o dată în viaţă”, a adăugat Ileana Bozai.

Printre invitaţii speciali s-a regăsit şi Gheorghe Bod din Budeşti, judeţul Maramureş, în vârstă de 80 de ani, care a fost invitat de Rege, fiind proprietarul unei mori vechi de peste 200 de ani, pe care prinţul Charles a vizitat-o în anul 2005.

Gheorghe Bod a venit împreună cu nepoatele sale, Reghina, de 20 de ani, şi Irina Lazar, de 11 ani, precum şi cu alţi membri ai familiei, pentru a-l saluta pe Rege şi i-au adus o serie de daruri specifice Maramureşului.

“Venim din Budeşti şi i-am adus Regelui un cadou specific din zona Maramureşului istoric, şi anume o traistă realizată manual şi o sticlă cu horincă ce are în interiorul său o sculptură realizată, de asemenea, manual. Majestatea Sa a vizitat moara în urmă cu 18 ani şi, de asemenea, avem o poză în care apare Regele cu bunicii noştri, la moara din Budeşti. A fost făcută în 2005, atunci a vizitat pentru prima oară Regele comuna. Am primit acum invitaţii din partea Regelui, şi-a dorit să ne reîntâlnim după 18 ani. Am fost foarte bucuroşi şi ne simţim privilegiaţi să avem ocazia aceasta. Nici nu ştim ce să-i spunem, încă ne gândim. Îi spunem, în primul rând, că-l aşteptăm cât de curând şi în Maramureş. Am venit cu părinţii şi cu bunicul nostru”, a precizat Reghina Lazar.

Primarul comunei Buneşti, Mircea Pălăşan, consideră că vizita Regelui Charles al III-lea este foarte importantă nu doar pentru comună, ci şi pentru România şi că, deşi administraţia publică locală nu a pregătit ceva special pentru această vizită, a venit să îl întâmpine şi să îi mulţumească pentru că iubeşte această ţară.

“În primul rând, pentru România această vizită înseamnă foarte mult ca bine. La prima sa vizită ca rege este în România, iar pentru noi este o mândrie şi îl aşteptăm cu drag să revină în comuna Buneşti. Primăria nu a pregătit nimic deoarece vizita este privată şi suntem obişnuiţi cu vizitele sale private în zona Buneştiului. Am venit să-l întâmpinăm, să-i spunem că îi aducem mulţumiri pentru că iubeşte România, meleagurile noastre din Transilvania şi pentru tot sprijinul pe care îl acordă zonei noastre. (…) Ultima dată ne-am întâlnit în urmă cu 6 ani când am inaugurat staţia de epurare şi canalizarea pentru localitatea Viscri, care au fost finanţate de Casa Regală”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul Mircea Pălăşan.

După primele vizite ale prinţului Charles, în anii 90, a arătat primarul, satul Viscri s-a dezvoltat tot mai mult, în special pe partea de turism şi gastronomie.

“După ’90, localitatea Viscri avea în jur de 650 de persoane, etnicii germani au migrat în Germania şi au rămas în jur de 450 de persoane. Locuinţele au fost lăsate în custodia oamenilor, după aceea s-a mai populat din exterior şi s-au făcut pensiuni. Din punct de vedere financiar nu sunt probleme. Avem mai mulţi turişti decât poate să ducă localitatea şi, în ultimul timp, turismul a ajuns cam de masă”, a precizat primarul.

El spune că la sfârşit de săptămână afluxul de turişti este foarte mare, dar, în data de 2 iunie, s-a depăşit orice aşteptare, întrucât oamenii s-au deplasat spre Viscri în speranţa că îl vor vedea pe Regele Charles.

“Au fost sute, mai mulţi decât avem locuitori în sat. (…) Nu doar la Viscri, în toată comuna avem 45 de spaţii de cazare unde se poate servi şi masa. (…) Bisericile fortificate sunt de la sfârşitul secolului XIII, la Viscri înainte a fost un altar descoperit şi din patrimoniu avem casa cu numărul 10, cea cu obloane, e cea mai valoroasă casă. Toată localitatea este cuprinsă în patrimoniul UNESCO. La început a fost Biserica Fortificată, după aceea s-a extins în tot perimetrul, în tot intravilanul localităţii”, ne-a explicat Mircea Pălăşan.

Deşi este destul de dificil să facă investiţii în zonă, fiind nevoie de foarte multe acte şi de multă grijă, Pălăşan susţine că tot acest efort merită, mai ales că păstrarea caracterului tradiţional al satului aduce bunăstare locuitorilor.

“E o luptă permanentă, dar lupta merită dacă se păstrează zona. E importantă partea economică, oamenii să aibă din ce trăi, să nu aibă problema zilei de mâine”, a subliniat primarul.

BVB | Știri BVB

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (25/09/2023)

Notificare majorare prag >33%

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (25/09/2023)

TTS a fost nominalizata pentru "European Small & Mid-Cap Awards 2023"

VES SA (VESY) (22/09/2023)

Retragerea dintr-o activitate principala