Update articol:

Regulile de tranzacționare la bursă în SUA ar putea fi modificate masiv

Jay Clayton presedinte SEC

Comisia americană pentru valori mobiliare (Securities and Exchange Commission –SEC) lansează o revizuire a principalelor reguli care reglementează tranzacționarea acțiunilor, care ar putea duce la cele mai mari schimbări potențiale într-un deceniu și jumătate, a afirmat Jay Clayton, președintele agenției, vineri, potrivit Reuters.

Modificările posibile vizează facilitarea tranzacțiilor cu acțiuni nelichide, punerea la dispoziția investitorilor a mai multor informații și îmbunătățirea vitezei și a calității fluxurilor de date publice necesare tranzacționării.

SEC a adoptat, în 2005, un cadru larg denumit Reglementarea pieței naționale (Regulation National Market System), care vizează, în mare măsură, asigurarea faptului că investitorii de retail obțin cel mai bun preț posibil și împiedică executarea tranzacțiilor la prețuri inferioare ofertelor afișate pe alte burse.

De atunci, tehnologia mai rapidă și mai sofisticată a pus accentul mai mult pe tranzacționarea de mare viteză. De asemenea, a existat un influx de noi burse electronice, ceea ce a dus la fragmentarea lichidității și creșterea costurilor pentru brokeri în legătură cu conectivitatea la burse și datele de piață necesare pentru a genera tranzacționarea algoritmică.

„Este clar că provocările de pe piață, cu care ne-am confruntat la începutul anilor 2000, nu sunt aceleași cu problemele cu care ne confruntăm un deceniu mai târziu”, a declarat Jay Clayton, președintele SEC, la un eveniment din New York.

Pentru a înțelege mai bine problemele curente ale pieței, SEC a organizat anul trecut o serie de discuții cu experții din industrie, care au condus la posibile recomandări în materie de reglementare în legătură cu valorile mobiliare puțin lichide, combaterea fraudei, cu datele de piață și a accesul pe piață, a afirmat Clayton .

Unele zone la care SEC se uită la includ:

– Creșterea vitezei informațiilor și adăugarea de informații despre prețurile acțiunilor pe fluxurile de date publice pentru a le face mai competitive comparativ cu fluxurile de date private mai ieftine, vândute de majoritatea burselor de valori.

– Permiterea tranzacționării titlurilor cu lichiditate redusă numai pe piața lor de listare, mai degrabă decât pe toate cele 13 burse din S.U.A.

– Îmbunătățirea divulgării datelor.

– Ajustarea mărimii cotațiilor pentru unele acțiuni cu prețuri ridicate.

Revizuirea din 2019 urmează unui an 2018 activ pentru SEC.

Autoritatea de reglementare a adoptat reguli pentru a spori transparența în ceea ce privește trasmiterea ordinelor broker-dealer și tranzacționarea privată în afara pieței. De asemenea, a comandat un program pilot pentru a testa interzicerea rebate-urilor lucrative pe care bursele le oferă brokerilor pentru ordinele care aduc lichiditate.