Update articol:

Republica Moldova: Mii de manifestanţi au cerut demisia guvernului şi alegeri parlamentare anticipate

  •  Manifestaţia din centrul Chişinăului s-a încheiat cu o rezoluţie prin care se cere demisia guvernului

Mii de moldoveni din toate raioanele Republicii Moldova au venit duminică la Chişinău pentru a participa la o acţiune de protest organizată la apelul preşedintelui ales, Maia Sandu, şi susţinută de majoritatea partidelor din opoziţie (proeuropene) pentru a cere demisia guvernului şi dizolvarea parlamentului, relatează Deschide.md, Radio Chişinău şi AFP, citate de Agerpres.

În finalul manifestaţiei a fost aprobată o rezoluţie prin care se solicită demisia urgentă a guvernului condus de premierul Ion Chicu şi declanşarea alegerilor parlamentare anticipate, relatează Radio Chişinău şi Deschide.md.

“Acest guvern este principalul responsabil de agravarea situaţiei cetăţenilor şi promotorul unor scheme ilegale prin care continuă să se fure banii publici, iar populaţia continuă să fie sărăcită”, se spune în textul documentului.

Manifestanţii au cerut demiterea guvernului Chicu şi declanşarea alegerilor anticipate după votarea mai multor proiecte legislative controversate în parlament la 3 decembrie, de către deputaţii Partidului Socialist, cei din Platforma “Pentru Moldova” (transfugi din Partidul Şor) – fără audieri şi dezbateri.

Printre acestea, anularea legii “antipropaganda”, statut special pentru limba rusă, abrogarea hotărârii cu privire la transmiterea terenului Stadionului Republican către Ambasada SUA, resubordonarea Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) parlamentului, precum şi aşa-numitul “pachet de legi privind Găgăuzia” ce oferă atribuţii suplimentare autonomiei găgăuze, ceea este considerat de opoziţie ca fiind un prim pas spre federalizarea Republicii Moldova.

Transferul controlului SIS către parlament este considerat de Mada Sandu şi susţinătorii săi drept un mijloc de reducere a rolului preşedinţiei în beneficiul parlamentului controlat de Igor Dodon, notează AFP.

“Igor Dodon încearcă să dea foc la ţară, să adâncească criza, să ne ţină în izolare internaţională. Aşa încearcă el să se răzbune pe oameni pentru că nu l-au votat”, a declarat Maia Sandu, adresându-se mulţimii.

“Dodon a încropit o majoritate ‘PSRM+ŞOR’, formată din deputaţi care sunt implicaţi în furtul miliardului, care a adoptat legi cu încălcarea Constituţiei şi a tuturor normelor. Aceste legi reprezintă un risc pentru securitatea statului. Ele sunt menite să reducă puterea preşedintelui ca să nu putem lupta împotriva corupţiei”, a afirmat ea.

“Cea mai scurtă cale spre alegerile anticipate este demisia guvernului Chicu”, a spus Maia Sandu, al cărei îndemn la acţiunea de protest de duminică este susţinut de mai multe forţe politice, precum Platforma DA, PDM, “Partidul Nostru”, formaţiunea “Pro Moldova”, PUN şi Mişcarea “Unirea”.

Într-un mesaj pronunţat şi în limba rusă, Maia Sandu a lansat un apel la unitate, menţionând că manifestaţia de duminică de la Chişinău “nu este una a partidelor politice şi a ideologiilor, ci un protest al cetăţenilor care vor o viaţă mai bună”.

“Noi vrem ca Moldova să se dezvolte, astfel încât toţi hoţii să intre la închisoare, iar cetăţenii ţării să trăiască în pace şi armonie”, a spus ea, aclamată “Maia Sandu preşedinte!” şi “Noi suntem poporul!”.

Acţiunea de protest din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău a început la 11:00, iar oameni continuă să vină în piaţă. Protestatarii poartă măşti sanitare şi scandează “Demisia!”, “Alegeri anticipate!” sau “Jos hoţii, jos corupţia!”.

Potrivit AFP, care citează organizatorii manifestaţiei, cel puţin 20.000 de persoane se aflau la orele prânzului în piaţa din centrul capitalei Republicii Moldova, estimare confirmată şi de jurnalişti ai agenţiei franceze de presă la faţa locului.

Jurnaliştii AFP au remarcat o prezenţă importantă a forţelor de ordine care păzesc cu sutele sediul guvernului.

Republica Moldova este împărţită între susţinătorii apropierii de Moscova şi cei care susţin integrarea europeană, în special prin legăturile republicii cu România vecină.

Sosirea la putere a lui Maia Sandu a marcat un revers pentru Rusia, care aspiră să-şi menţină influenţa asupra ţării şi a cărei armată este desfăşurată în Transnistria, un teritoriu prorus care a ieşit de sub jurisdicţia Chişinăului la începutul anilor’90

Poliţia şi organizatorii protestului din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău au prezentat date diferite privind numărul de manifestanţi. Astfel, conform organizatorilor, la manifestaţie au participat peste 50.000 de persoane. În schimb poliţia moldoveană susţine că nu au fost mai mult de 5.000 de persoane.

BVB | Știri BVB