Update articol:
Ministrul Economiei Niculae Bădălău: "Republica Moldova reprezintă o prioritate, iar interconectarea sistemelor de transport gaze naturale este un obiectiv strategic"

UPDATE: Transgaz a semnat contractul de finanțare pentru dezvoltarea sistemului de transport al gazelor în zona de Nord-Est (detalii despre proiect)

152 de milioane de euro – valoarea proiectului “Dezvoltări ale Sistemului Național de Transport gaze naturale în zona de Nord-Est a României” 

Relația ţării noastre cu Republica Moldova reprezintă o prioritate, ceea ce face ca asigurarea interconectării la capacitate a sistemelor de transport gaze naturale ale României și Republicii Moldova să reprezinte un obiectiv strategic, a declarat, astăzi, ministrul Economiei Niculae Bădălău.

Tot astăzi, SNTGN Transgaz SA a semnat contractul de finanțare cu Ministerul Fondurilor Europene pentru proiectul de dezvoltare al Sistemului Național de Transport gaze naturale în zona de Nord-Est a României. Acordul de finanțare a fost parafat  în contextul ședinței comune a Guvernelor României și Republicii Moldova.

Valoarea proiectului “Dezvoltări ale Sistemului Național de Transport gaze naturale în zona de Nord-Est a României” este de 152 de milioane de euro, dintre care 46 de milioane de euro provin din fonduri europene din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare.  Proiectul prevede dezvoltarea capacității de transport a gazelor naturale în zona de Nord-Est a României și asigură capacitatea de transport a gazelor naturale dinspre România spre Republica Moldova, prin conducta de interconectare Iași – Ungheni.

Prin realizarea acestui proiect se asigură un flux constant de gaze spre consumatorii din zona de Nord-Est a României, creându-se astfel posibilitatea livrării unor cantități de gaze suplimentare celor actuale, care pot contribui la dezvoltarea zonei din punct de vedere economic și social. De asemenea prin aceste investiții se oferă Republicii Moldova atât o nouă rută de alimentare cu gaze naturale cât și alternative la gazele Gazprom.

Investiții în 31 localități din județele Bacău, Neamț și Iași

Odată cu implementarea acestuia, vor fi făcute următoarele investiții în 31 localități din județele Bacău, Neamț și Iași:

• două tronsoane de conductă pe direcția Onești – Gherăești – Lețcani, de 165,15 km;
• două staţii de comprimare ce vor asigura presiunea necesară transportului gazelor naturale spre zonele de consum. Vor fi amplasate în Onești, jud. Bacău și Gherăești, jud. Neamț;
• elemente de siguranță și protecție a conductei;
• un sistem de comandă și achiziție date.

În urma implementării proiectului, toți jucătorii de pe piața gazelor naturale vor avea la dispoziție, în mod nediscriminatoriu, un culoar de transport cu caracteristici tehnice adaptate. De asemenea, vor putea fi asigurate servicii de transport gaze în condiții de alimentare de urgență, respectiv în situația în care este sistată sau întreruptă alimentarea cu gaze din Rusia se pot asigura în orice moment volumele de gaze convenite cu Republica Moldova de 1,5 miliarde mc/an – 2,2 miliarde mc/an.

Asigurarea fluxului de gaze se va face din două direcții, astfel:

1. Pe traseul Isaccea – Șendreni – Onești vor putea fi transportate atât gaze din import din Federația Rusă, cât și din potențialele surse off-shore din Marea Neagră;
2. Pe traseul Coroi – Onești vor putea fi transportate gaze ce provin din exploatările din centrul țării din import, prin punctul de interconectare Medieșu Aurit (cu tranzit peste Ucraina), respectiv punctul de interconectare Csanadpalota – Ungaria, cu proveniență din alte surse ale UE.

Lucrările finanțate prin contractul „Dezvoltări ale sistemului național de transport în zona de Nord – Est a României în scopul îmbunătățirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei precum și a asigurării capacităților de transport spre Republica Moldova” vor fi finalizate în 2019.

Directorul General al Transgaz, Ion Sterian, a declarat că societatea națională de transport gaze naturale administrează în acest moment mai multe proiecte deosebit de importante pentru România și pentru economia țării.

“Transgaz gestionează în acest moment construcția gazoductului BRUA, proiectul de dezvoltare al SNT în zona de Nord-Est a României și proiectul gazoductului Ungheni-Chișinău. Suntem în grafic cu toate aceste inițiative strategice și avem capacitatea administrativă de a le duce la bun sfârșit. În tot acest context, Transgaz a reușit ca în ultimii doi ani de zile să atragă finanțări din fonduri europene în valoare de aproximativ 250 de milioane de euro”, a declarat Ion Sterian, Directorul General al SNTGN Transgaz SA.

Ministrul Economiei Niculae Bădălău a spus: “Relația României cu Republica Moldova este o prioritate politică fermă și asumată. În acest context, un proiect precum cel pe care Transgaz îl va dezvolta în regiunea de Nord-Est a României reprezintă un obiectiv strategic, atât din punct de vedere economic, cât și politic. Este vorba despre o capacitate importantă de transport de gaze naturale dintre România și Republica Moldova: între 1,5 miliarde metri cubi/an și 2,2 miliarde metri cubi pe an, ceea ce face ca acest proiect să reprezinte mai mult decât o investiție economică și astfel să fie o investiție în securitatea energetică a României și chiar a întregii regiuni, permițând totodată și valorificarea potențialului resurselor de gaze naturale ale țării noastre”.

România se poate evidenția ca furnizor regional de securitate energetică. Fluxul de gaz natural dinspre România ar ajuta țări ca Republica Moldova și Bulgaria să-și reducă dependența excesivă de o sursă unică, iar producătorii din România ar primi un impuls de a investi în prelungirea duratei de viață a zăcămintelor existente și în dezvoltarea de noi zăcăminte.

Consumul de gaz natural va fi susținut de tranziția de la cărbune la gaz natural în mixul energiei electrice. UE este un important finanțator al proiectelor energetice, în special al celor care vizează generarea de „energie verde” şi interconectarea piețelor energetice, și asigură cofinanțarea proiectelor de energie ce urmăresc simultan redresarea economică și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES).

Sectorul energetic este sursa unei părți însemnate a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES), oxizi de sulf, oxizi de azot și de particule în atmosferă. Obiectivul de decarbonare pe termen lung al UE este să reducă până în 2050 emisiile totale de GES cu cel puțin 80% față de 1990. Asumarea acestei ținte la nivel național implică un efort investițional major, iar angajamentele luate impulsionează dezvoltarea tehnologiilor și combustibililor cu emisii reduse de CO2. Între combustibilii fosili, gazul natural este văzut ca favorit, datorită emisiilor relativ reduse de GES și flexibilității instalațiilor de ardere ce îl utilizează, conform raportului Energie, schimbări climatice și mediu al Agenției Internaționale pentru Energie, iar acest proiect contribuie la atingerea acestor ținte.

BVBStiri BVB

AAGES S.A. (AAG) (26/10/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 19 -23 octombrie 2020

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (26/10/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 19-23 Octombrie 2020

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (26/10/2020)

Tranzactie cu actiuni DOOSAN IMGB S.A.

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (26/10/2020)

Inregistrari majorare capital si schimbare administrator - Equatorial Gaming