Update articol:

Restart Energy investește 30 milioane de dolari într-un proiect solar de 45 MW în județul Sălaj, care va crea 115 de locuri de muncă

  • Investiție estimată la 30 milioane de dolari în localitatea Sărmășag, Sălaj

  • Producție anuală de energie de 55 mil.KWh – suficientă pentru 30.000 de gospodării

  • Locuri de muncă noi: 100 în timpul construcției, 15 permanente în perioada de operare

  • Parcul solar ar putea începe să genereze energie în primul trimestru din 2022

 

Restart Energy, unul dintre cei mai mari furnizori independenți de energie electrică și gaze naturale de pe piața locală, intenționează să investească aproximativ 30 de milioane de dolari în dezvoltarea unui proiect solar de 45 MW în localitatea Sărmășag din județul Sălaj. Proiectul achiziționat este în faza “ready to build”, iar banii vor fi investiți în construcția parcului care ar urma să fie pus în funcțiune în primul trimestru din 2022.

Acest proiect de 45 MW este primul pas al Restart Energy în strategia de dezvoltare și integrare a segmentului de upstream al companiei cu proiecte de energie regenerabila de 500 MW până la finalul lui 2025. Restart Energy și-a propus ca în fiecare din următorii cinci ani să cumpere sau să dezvolte proiecte de 100 MW. Proiectele vor necesita investiții estimate la 100 de milioane de dolari anual și sunt vizate domeniile solar, eolian, biogazului, biomasei și energiei geotermale.

Parcul de la Sărmășag va avea o producție anuală de energie de 55 mil.KWh – suficientă pentru alimentarea a aproximativ 30.000 de gospodării cu energie verde. Prin punerea în funcțiune a acestuia se va evita eliberarea în atmosferă a 1,23 mil tone CO2 pe perioada de operare de 25 ani.

115 locuri de muncă

Proiectul de la Sărmășag a fost achiziționat la stadiul de “brownfield” de la o echipă de dezvoltatori cu experiență în domeniul parcurilor de energie verde. Prin acest proiect, Restart își propune să creeze 100 de locuri de muncă temporare (în timpul construcției) și 15 permanente – pe perioada de operare.

“Suntem încântați să putem contribui la dezvoltarea infrastructurii energetice a României precum și la echilibrarea balanței energetice prin construcția unui nou activ regenerabil care produce energie curată, verde de la soare în vârf de sarcină. Construcția este programată să înceapă în trimestrul al doilea al acestui an și sperăm că primii KWh verzi produși de soare să fie introduși în rețea cel târziu în primul trimestru din 2022”, afirmă Armand Domuța, CEO și fondator al Restart Energy.

Finanțare proprie, prin private equity și bănci

Finanțarea proiectului se va face prin surse proprii, fonduri private equity și finanțare bancară. În ianuarie, Restart Energy a anunțat un joint venture cu compania americană de consultanță și administrare a fondurilor Interlink Capital Strategies. În acest parteneriat, Interlink activează ca un consilier strategic pentru finanțarea proiectelor de energie verde de 500 MW pe care Restart Energy vrea să le dezvolte în următorii cinci ani în România și țările vecine. Aceste proiecte vor necesita investiții de 500 de milioane de euro.

În această tranzacție, Restart Energy a fost asistată de casa de avocatură “Bondoc și Asociații”.

Restart Energy a avut în 2020 o cifră de afaceri de 120 de milioane de lei și profit net de 13 milioane de lei. Planurile managementului sunt ca anul acesta compania să își majoreze cifra de afaceri la 220 de milioane de lei și profitul net la 24,2 milioane de lei.

De curând, Restart a încheiat cu succes prima sa emisiune de obligațiuni dedicate dezvoltării și achiziției de active de producție a energiei regenerabile în România, atrăgând astfel 16,3 milioane de lei. Oferta a fost suprasubscrisă, subliniind interesul ridicat al investitorilor pentru companie, dar și pentru segmentul energiei verzi.

Restart Energy este un furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital 100% românesc, înființat în 2015 la Timișoara. Restart Energy are peste 30.000 de clienți persoane fizice și aproximativ 5.000 de clienți corporate. Compania are operațiuni în România și Serbia și, începând cu 2021, intenționează să se dezvolte pe mai multe piețe europene, incluzând Germania și Spania.

 

 

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (23/05/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (INFINITY) (23/05/2024)

Autorizarea modificarilor intervenite in Actul Constitutiv

AAGES S.A. (AAG) (23/05/2024)

Finalizarea negocierilor pentru achizitia firmei Electroterm Srl

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (23/05/2024)

Actualizare cu privire la dezvoltarea One Peninsula

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (23/05/2024)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat