Update articol:

Restart Energy One vrea să atragă 3-5 milioane de euro printr-o emisiune de obligațiuni verzi convertibile, cu scopul dezvoltării producției de energie din surse regenerabile

Restart Energy One obligațiuni verzi

Furnizorul de energie Restart Energy One (REO) pregătește o emisiune de obligațiuni verzi, convertibile, de 3-5 milioane de euro, cu dobândă de 8-10%, plănuind listarea acestora la Bursa de Valori București, anul viitor. Emisiunea are ca scop atragerea de surse de cofinanțare pentru dezvoltare de unități de producție energie verde, alături de finanțarea bancară și private equity. Atractivitatea emisiunii este generata de domeniu, dar și de posibilitatea de conversie a obligațiunilor în acțiuni, la un preț cu discount față de prețul de piață al acțiunilor din momentul conversiei. Plasementul privat va fi intermediat de SSIF GOLDRING SA.

REO își propune să ajungă la o capacitate instalată din surse de energie regenerabilă de 500 MW până în 2025. Acest prim împrumut obligator,  va asigura finanțarea pentru prima faza a strategiei. Veniturile din obligațiunile verzi convertibile vor fi utilizate EXCLUSIV pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare capacitati noi de productie energie regenerabila sau achizitii de capacitati deja instalate, cu scopul declarat de a ajunge ca-n anul 2025 sa furnizeze  consumatorilor proprii, 100% energie verde, ceea ce va genera un beneficiu major mediului și climatului, arată compania.

“Sunt discuții avansate și pentru o listare de green bonds, convertibile în acțiuni, ale unui distribuitor de energie, cu scopul dezvoltării producției de energie din surse regenerabile, în special eoliană și pe partea de panouri fotovoltaice”, spunea, recent, Antonio Oroian, broker Goldring.

Emisiunea de obligațiuni verzi convertibile va asigura capitalul de care REO are nevoie pentru a da viață investițiilor sale în Energie Verde. La rândul lor, investitorii își pot îndeplini mandatele de ESG (mediu, sociale și de guvernanță corporativă) și, în același timp, să își diversifice portofoliul și riscul investițional cu instrumente financiare într-un sector cu perspective de creștere și stabilitate.

“Vrem să facem parte din schimbarea de care țara noastră are așa mare nevoie și avem dorința de a oferi generațiilor viitoare un mediu propice pentru dezvoltare. Prin mixul de finantare urmarit, ne dorim sa pregatim compania pentru startul competitiei finantarilor ce vor fi sustinute prin programul Green Deal, program ce va sustine tranzitia eficienta catre o economie verde“, a declarat Armand Domuța, CEO-ul Restart Energy One.

Compania estimează pentru 2020 o valoare de 5 mil. lei pentru EBITDA ajustată – aproape dublu față de 2019, și un profit net de 3,7 milioane de lei.

Obligațiunile verzi reprezintă oportunitatea financiară sustenabilă pentru proiectele cu beneficii pentru mediul înconjurător, fiind destinate să finanțeze planuri de afaceri care vizează eficiența energetică, prevenirea poluării, agricultura durabilă, pescuitul și silvicultura, protecția ecosistemelor acvatice și terestre, transportul nepoluant, gestionarea durabilă a apei și promovarea tehnologiilor ecologice. Pe fondul expansiunii pieței mondiale de obligațiuni verzi, se distinge emergența unor titlurilor hibride de valori mobiliare prin intermediul cărora investitorii își pot converti titlurile de valoare în acțiuni.

Înainte de 2020, au avut loc doar 2 emisiuni de obligațiuni verzi convertibile, potrivit Dealogic. Anul acesta cel puțin 5 companii din SUA și Europa au emis astfel de titluri de valoare. Experții pieței de capital se așteaptă ca astfel de titluri să crească odată cu piața de obligațiuni verzi.

Trendul investițiilor verzi în 2020

În 2020, investitorii din SUA au alocat 27,4 miliarde de dolari investițiilor în fondurilor tranzacționate la bursă care se concentrează pe practicile de responsabiltate socială (ESG).

Mulți investitori se așteaptă ca administrația Biden să introducă legislație privind schimbările climatice care ar ajuta fondurile ESG (Environmental, Social, Governance) să capteze și mai multă atenție.

Anul acesta, administratorii de active precum BlackRock (BLK) au lansat 31 de fonduri legate de investiții ESG. În prezent, există peste 100 de produse ETF pe piața din SUA și numărul este probabil să crească.

În Europa, există presiuni legislative prin Regulamentul de taxonomie al UE (2020/852) privind instituirea unui cadru de facilitare a investițiilor durabile și prin care se solicită emitenților mari să stabilească praguri de performanță ecologică și să emită documente prin care să explice măsura în care activitățile lor sunt considerate sustenabile. Legiferarea proiectului UE va avea loc până la sfîrșitul anului 2021, urmând a se asigura aplicarea deplină a acestuia până la sfârșitul anului 2022.

Despre Restart Energy

Restart Energy One (REO) este un furnizor național și independent de energie electrică și gaze naturale pentru locuințe și companii, cu capital 100% românesc, înființat în Timișoara, în timpul perioadei de liberalizare a acestui sector în România.

Pe parcursul a celor 5 ani de la înființare, Restart Energy a devenit un furnizor de încredere pentru 30,000 de locuri consum clienți casnici și 5,000 de locuri consum companii, cu peste 500 de milioane kWh furnizați, ca o consecință a faptului ca este prima companie de pe piața românească ce oferă posibilitatea de schimbare a furnizorului online, fără birocrație.

Restart Energy One (REO) este o companie cu focus pe inovatie care acoperă întreg lanțul energetic, de la cercetare, consultanță, dezvoltare, construcție, operare și mentenanță parcuri solare și eoliene și până la segmentul final al lanțului de aprovizionare, al comercializării energiei produse și achiziționate. Restart Energy este prezentă pe piața din România și Serbia unde a realizat deja o cifra de afaceri de 2 milioane de Euro in acest an și, începând cu 2021, intenționează să intre pe piețele din Germania și Spania, dar și in Statele Unite cu un nou model de business de tip “renewable energy marketplace “având la bază propria platforma de finanțare descentralizată a proiectelor de energie verde și de transfer Peer to Peer direct de la Producatori la Consumatori, folosind tehnologie Blockchain și IoT.

Atentă la nevoile reale ale consumatorilor, Restart Energy a desfășurat, de-a lungul timpului, o serie de premiere, printre care se regăsesc:

  • prima companie din România care a introdus posibilitatea alegerii unui nou furnizor exclusiv online, fără birocrație;
  • prima companie de energie din România care a obținut un record mondial pentru cea mai lungă distanță parcursă cu o mașină electrică, pe teritoriul unei țări (detalii pe www.electrictour.ro);
  • primul furnizor național care a funcționat de la înființare printr-un sistem de franciză, sistem care a acordat șansă multor firme locale să își diversifice serviciile, să creeze locuri noi de muncă și să își păstreze competitivitatea pe plan regional.

BVBStiri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (16/09/2021)

Depunere Oferta publica de cumparare actiuni EVER

RAIFFEISEN BANK - OBLIGATIUNI 2029 (RBRO29) (16/09/2021)

Calcului ratei dobanzii pt. cuponul nr. 8

ANTIBIOTICE S.A. (ATB) (16/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (16/09/2021)

Diminuarea capitalului social conform hotararilor AGEA din 26.04.2021

ROMCAB SA (MCAB) (16/09/2021)

Intalnire/conferinta telefonica investitori si analisti 15.09.2021