Update articol:

Reuniune de urgență a UE, convocată astăzi, după ce noul tip de coronavirus a fost depistat în unele state

sursa Facebook. Comisia Europeana CE
  • Mai multe state membre ale UE, printre care Franța, Belgia, Olanda, Italia, Austria, Irlanda, Germania, Bulgaria şi România au anunţat suspendarea legăturilor aeriene din şi către Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

  • În Italia a fost confirmat un prim caz de infectare cu noua tulpină de coronavirus descoperită în Marea Britanie

  •  Israelul interzice intrarea vizitatorilor din Regatul Unit, Danemarca şi Africa de Sud

  •  Canada suspendă zborurile dinspre Marea Britanie

  • Arabia Saudită suspendă zborurile internaţionale din cauza noii tulpini a coronavirusului

Preşedinţia germană a Consiliului UE a convocat pentru luni dimineaţă o reuniune de urgenţă a statelor membre, în baza mecanismului integrat al UE pentru un răspuns politic la crize (IPCR). Acest mecanism are ca scop luarea unor decizii rapide şi coordonate la nivelul UE în cazul unor crize importante şi complexe, potrivit Agerpres.

Pentru pregătirea acestei reuniuni, cabinetul preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, a convocat duminică o videoconferinţă pe teme tehnice. La această reuniune reprezentanţii ”statelor membre au făcut schimb de informaţii despre măsurile pe care intenţionează să le adopte în orele următoare”, cum ar fi interzicerea zborurilor din Regatul Unit sau noi măsuri privind testarea, a precizat un purtător de cuvânt comunitar.

Germania: Vaccinurile împotriva COVID-19 sunt eficace şi împotriva noii tulpini din Marea Britanie

 

Mai multe state membre ale UE, printre care Franța, Belgia, Olanda, Italia, Austria, Irlanda, Germania, Bulgaria şi România au anunţat duminică suspendarea legăturilor aeriene din şi către Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Belgia a suspendat de asemenea legăturile feroviare cu teritoriul britanic.

Nu există indicii că noua tulpină a coronavirusului SARS-CoV-2 ar fi mai letală decât cele precedente, însă ea este mai contagioasă. Potrivit consilierului ştiinţific al guvernului britanic, Patrick Vallance, ea a apărut la jumătatea lunii septembrie la Londra sau în comitatul Kent, iar în prezent tinde să devină forma ”dominantă” în Marea Britanie şi a provocat o creştere puternică a spitalizărilor în decembrie, astfel că la Londra şi într-o parte a Angliei a fost instituit nivelul maxim de restricţii antiepidemice.

Noua tulpină de coronavirus: Guvernul britanic se reuneşte de urgenţă – Londra considerată “scăpată de sub control”

 

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) nu a exclus duminică posibilitatea ca această nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2 să circule deja în afara Marii Britanii şi a cerut autorităţilor statelor membre ale UE să ia măsuri prompte, în special să identifice rapid şi să izoleze persoanele venite din zonele afectate şi contacţii lor şi să intensifice testarea.

Se pare că în Italia a fost confirmat un prim caz de infectare cu noua tulpină de coronavirus descoperită în Marea Britanie, a anunţat duminică Ministerul italian al Sănătăţii, relatează agenţia EFE.

ECDC nu exclude ca noua tulpină să fie prezentă şi în afara Marii Britanii; state ale UE suspendă zborurile

 

Pacientul a sosit ”în ultimele zile” împreună cu partenera sa, intrând in Italia prin aeroportul Fiumicino din Roma, mai precizează ministerul italian, adăugând că aceştia şi contacţii lor sunt în izolare.

  •  Israelul interzice intrarea vizitatorilor din Regatul Unit, Danemarca şi Africa de Sud

Israelul a anunţat duminică interdicţia pentru cetăţenii străini din Regatul Unit, Danemarca şi Africa de Sud de a intra pe teritoriul său după ce o nouă tulpină a coronavirusului a fost detectată în cele trei ţări, notează AFP.

  •  Canada suspendă zborurile dinspre Marea Britanie
Canada a decis, ca numeroase alte ţări, să suspende zborurile de pasageri dinspre Regatul Unit ca urmare a apariţiei în această ţară a unei tulpini noi a coronavirusului, a indicat canalul CBC duminică seară, citat de AFP.

Decizia figurează într-o notă a Ministerului Transporturilor pentru transportatorii aerieni, o copie a acesteia fiind obţinută de CBC.

În baza acestei decizii, zborurile de pasageri dinspre Marea Britanie sunt interzise pentru o perioadă nedeterminată. Restricţiile nu se vor aplica pentru zborurile de mărfuri sau în cazul aeronavelor care trebuie să aterizeze din motive de securitate.

Decizia este urmare a unei reuniuni, duminică, a mai multor membri ai cabinetului în jurul premierului Justin Trudeau.

* Arabia Saudită suspendă zborurile internaţionale din cauza noii tulpini a coronavirusului

Arabia Saudită a suspendat duminică zborurile internaţionale şi accesul pe teritoriul său prin punctele de trecere terestră şi prin porturi pentru cel puţin o săptămână, ca urmare a apariţiei unei noi tulpini a coronavirusului în Regatul Unit, notează AFP.

Regatul saudit “suspendă toate zborurile sale internaţionale – nu şi pentru cazurile excepţionale – pentru o perioadă de o săptămână care poate fi prelungită suplimentar cu o săptămână”, a raportat agenţia oficială de presă saudită, SPA, citând Ministerul de Interne.

“Intrarea în regat pe cale terestră sau prin porturile maritime va fi, de asemenea, suspendată pentru o săptămână, cu o prelungire suplimentară posibilă de o săptămână”, a adăugat agenţia.

Aceste măsuri nu se aplică avioanelor efectuând zboruri internaţionale care sunt în prezent în Arabia Saudită şi care vor fi autorizate să plece, potrivit SPA.

Pe de altă parte, toţi pasagerii care au venit cu începere de la 8 decembrie din Europa sau din altă regiune a lumii unde a fost semnalată noua variantă a coronavirusului vor trebui să se izoleze pentru două săptămâni.

Arabia Saudită a început joi o vastă campanie de vaccinare împotriva noului coronavirus.

Regatul a anunţat marţi o campanie de vaccinare masivă în trei etape.

Prima are în vedere persoanele de peste 65 de ani, angajaţii din sănătate şi persoanele care suferă de boli cronice. A doua etapă vizează rezidenţii de peste 50 de ani, iar în etapa finală, a treia, vaccinul va deveni disponibil pentru restul populaţiei.

Arabia Saudită, ţara arabă de la Golful Persic cea mai populată (aproximativ 34 de milioane de locuitori), a raportat peste 361.000 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, dintre care peste 6.000 au fost mortale.

BVB | Știri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (21/01/2022)

Rezultate subscriere majorare capital social

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/01/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

VES SA (VESY) (21/01/2022)

Convocare AGAO 21/22.02.2022 - varianta in limba Engleza