Reuniunea miniştrilor de Finanţe şi a reprezentanţilor băncilor centrale din statele G20 s-a încheiat, joi, fără o declaraţie comună şi doar cu un “sumar al preşedinţiei” publicat de ţara gazdă, Africa de Sud, care şi-a reafirmat angajamentul de a rezista în faţa protecţionismului, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Reuniunea care a avut loc săptămâna aceasta la Cape Town a fost umbrită de absenţa mai multor importanţi miniştri ai Finanţelor precum şi de reducerea ajutoarelor externe de către o serie de mari economii precum SUA şi Marea Britanie.
Miniştrii de Finanţe din SUA, China, India şi Japonia au absentat de la reuniunea de la Cape Town, care s-a derulat pe fundalul creşterii tensiunilor geopolitice cu privire la comerţ, războiul din Ucraina şi cum ar trebui abordate schimbările climatice.
În sumarul publicat la finalul reuniunii se menţionează doar că statele membre “şi-au reiterat angajamentul de a rezista în faţa protecţionismului şi sprijinul pentru un sistem comercial bazat pe reguli, nediscriminatoriu, corect, deschis, inclusiv, echitabil sustenabil şi transparent”.
Ministrul de Finanţe din Africa de Sud, Enoch Godongwana, a spus că “nu este fericit” că la finalul reuniunii G20 nu a putut fi dat publicităţii o declaraţie comună.
Publicarea unui sumar a devenit ceva obişnuit la reuniunile multilaterale la care participanţii nu pot ajunge la un consens formal.
Cu privire la economia mondială, sumarul precizează că direcţiile de creştere variază în rândul economiilor şi că au fost discutate diferite riscuri şi tendinţe. “Inflaţia a scăzut, susţinută de politicile monetare bine calibrate şi de destrămarea şocurilor la adresa aprovizionării, chiar dacă progresele variază de la o ţară la alta”, se precizează în sumar.
G20, grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente, regrupează state care generează 85% din activitatea economică a lumii şi aproape două treimi din populaţia planetei. G20 reuneşte Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA, Turcia şi statele Uniunii Europene (UE).