Liderii reuniți pentru summit-ul anual al Grupului celor 20, care are loc în acest weekend, au reușit să cadă de acord asupra unei declarații comune care prezintă opinii comune asupra schimbărilor climatice și dezvoltării economice, dar au arătat fracturile din cadrul grupului, oprindu-se înainte de a condamna în mod explicit invadarea Ucrainei de către Rusia, scrie CNN.
Diplomații au lucrat intens la elaborarea unei declarații comune finale în perioada premergătoare summit-ului, dar s-au lovit de probleme de limbaj pentru a descrie războiul din Ucraina. Eventuala declarație de compromis a echivalat cu o lovitură de stat pentru gazda summitului, prim-ministrul indian Narendra Modi, dar a reflectat totuși o poziție mult mai blândă pe care Statele Unite și aliații săi occidentali au adoptat-o individual, mai spune CNN.
Președintele american Joe Biden spera să convingă cele mai mari economii din lume să se ralieze în spatele Ucrainei în timpul șederii sale de două nopți în India pentru summit. De asemenea, el a insistat pentru investițiile americane în ţările în curs de dezvoltare.
Sâmbătă, întrucât summitul era încă în desfășurare, liderii au fost de acord cu declarația comună prin care se recunoaște situația din Ucraina, fără a menționa diviziunile majore ale grupului.
„Toate statele trebuie să se abțină de la amenințarea sau utilizarea forței pentru a obţine câştiguri teritoriale”, se arată în declarație, fără a critica în mod explicit Rusia pentru invazia sa. Documentul a precizat, de asemenea, opoziția față de utilizarea armelor nucleare și a subliniat efectele economice ale războiului.
Într-o reflectare a fracturilor profunde dintre națiunile G20, declarația a recunoscut că „au existat opinii și evaluări diferite asupra situației”.
Declarația a atras laudele Statelor Unite. Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a numit declarația o „o piatră de hotar semnificativă pentru președinția Indiei și un vot de încredere că G20 se poate reuni pentru a aborda o serie de probleme presante”.
„Declarația G20 include un set de paragrafe consecvente despre războiul din Ucraina. Și din perspectiva noastră, face o treabă foarte bună prin a susține principiul că statele nu pot folosi forța pentru a obţine achiziții teritorială”, a spus Sullivan.
Cu toate acestea, limbajul a fost diferit de declarația G20 de anul trecut, care a afirmat că „majoritatea membrilor au condamnat ferm războiul din Ucraina”.
Rusia, ca membru al G20, ar trebui să cadă de acord asupra oricărei declarații de consens cu privire la Ucraina. Rusia și China au rezistat introducerii unui limbaj mai puternic într-o declarație finală, făcând dificil orice fel de acord. Niciun summit G20 nu s-a încheiat fără o declarație comună de vreun fel.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, a criticat declarația.
„Ucraina este recunoscătoare partenerilor săi care au încercat să includă o formulare puternică în text”, a scris el pe Facebook.
“În acelaşi timp, în ceea ce priveşte agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, G20 nu are pentru ce să se mândrească. Evident, participarea Ucrainei le-ar fi permis participanților să înțeleagă mai bine situația. Principiul „nimic despre Ucraina fără Ucraina” rămâne la fel de important ca întotdeauna”.
Absența de la summitul G20 a doi dintre principalii rivali globali ai lui Biden – liderul chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin – a oferit lui Biden oportunități de afirmare la summit, au declarat oficialii Casei Albe, în timp ce întâlnirea începea la New Delhi.
Biden a spus sâmbătă că ar fi salutat prezența omologului său chinez la summit, dar că sunt încă posibile rezultate pozitive. „Ar fi fost frumos să-l avem aici, dar, nu, însă summitul merge bine”, a spus Biden când a fost întrebat despre impactul absenței lui Xi.
Biden spera să folosească adunarea G20 pentru a prezenta Statele Unite ca pe o contrapondere credibilă a extinderii economice a Chinei.
El a anunțat noi planuri cu țările partenere din Europa, Orientul Mijlociu și Asia pentru a construi un nou coridor de tranzit major care să conecteze regiunile, o provocare pentru propriile eforturi ale Beijingului de a extinde comerțul global.
Și a dezvăluit noi reforme și investiții în Banca Mondială, despre care Casa Albă spune că ar putea debloca sute de miliarde de dolari în granturi și împrumuturi pentru lumea în curs de dezvoltare – oferind o alternativă la ambițiile economice ale Chinei în acele regiuni.
Biden a fost întâmpinat de gazda summitului, prim-ministrul indian Narendra Modi, cu un zâmbet și o strângere de mână caldă.
„India solicită lumii să se unească pentru a transforma deficitul global de încredere într-unul de încredere. Acesta este momentul să ne mișcăm cu toții împreună”, a spus Modi în timp ce adunarea începea.
„Fie că este vorba de diviziunea dintre nord și sud, distanța dintre est și vest, managementul alimentelor și combustibilului, terorism, securitate cibernetică, sănătate, energie sau securitatea apei, trebuie să găsim o soluție solidă pentru generațiile viitoare”, a spus el.
A fost un mesaj de unitate într-un moment marcat de fracturi pentru gruparea G20.
În timp ce Biden s-a bucurat de un mare succes la alte summit-uri, convingându-i pe colegii lideri să-și intensifice sprijinul militar pentru Ucraina și să-și înăsprească pedeapsa împotriva Rusiei, multe națiuni, în special din Sudul Global, nu au fost la fel de convinse.
Ei privesc cu scepticism miliardele de dolari în asistență occidentală care se revarsă în Ucraina și au căutat o relație mai echilibrată cu Moscova, scrie CNN.
G20 denunţă ”utilizarea forţei” pentru obţinerea de câştiguri teritoriale