Update articol:

Reuniunea miniștrilor Energiei din regiune – eveniment unic în România, cu efecte pe termen lung

  • “Vrem să dublăm în următorii cinci ani aprovizionarea cu gaze naturale din Azerbaidjan către Europa” – ministrul azer al Energiei

  • Aprofundarea dialogului privind Parteneriatul Strategic între România și Republica Azerbaidjan” – Virgil Popescu

  • La 1 octombrie Interconectorul Grecia – Bulgaria va intra în faza de exploatare comercială” – Rossen Hristov, Ministrul Energiei, Bulgaria

  • “Noi rute alternative pentru transportul de LNG prin terminalele din Turcia” – Alparslan Bayraktar, Adjunctul Ministrului Energiei și Resurselor Naturale din Turcia

  • “Operaționalizarea interconectorului ne va permite să creștem capacitatea de export a Greciei către Bulgaria și din Bulgaria către Europa de Sud Est” – Kostas Skrekas, ministrul Mediului și Energiei din Grecia

  • “Este nevoie de o cooperare foarte bună cu țările interesate – Turcia, Azerbaidjan, Georgia și celelalte țări din jurul Ungariei” – Péter Sztáray, Secretar de Stat, Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului, Ungaria

  • “Georgia, pe lângă faptul că este o țară de tranzit, poate contribui și poate sprijini Uniunea Europeană cu energii regenerabile” – George Chikovani, director general JSC Georgian Oil and gas Corporation

 

Reducerea dependenţei de gazele ruseşti, necesitatea cooperării în vederea diversificării surselor și rutelor de aprovizionare cu energie pentru a putea trece cu bine peste actuala criză energetică, precum şi asigurarea securității energetice a țărilor zonă în contextul evenimentelor geopolitice au fost principalele teme de discuţie în cadrul reuniunii miniştrilor energiei, care a avut loc săptămâna trecută, la Bucureşti.

De asemenea, reuniunea a pus accent pe aplicarea proiectelor de întărire a cooperării între țările participante, fiind punctate și identificate noile rute alternative pentru transportul de gaze naturale prin porturile din Turcia și Grecia și interconectarea pentru transportul și tranzitul gazelor naturale către România. Cu această ocazie, România a reamintit şi necesitatea proiectului de interconectare prin cablul subteran de transport de energie electrică pe ruta Azerbaidjan – Georgia -România- Ungaria.

Evenimentul de săptămâna trecută a fost remarcabil atât prin participarea, la invitaţia ministrului român al Energiei Virgil Popescu, a unui număr impresionant de oficiali din domeniu – nouă miniştri ai energiei – , cât şi prin mesajele de solidaritate şi cooperare transmise, în ciuda zvonurilor că unele ţări ar fi mai apropiate de Rusia, din cauza dependenţei de gazele ruseşti.

Astfel, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a găzduit, la Palatul Victoria, reuniunea ministerială a miniștrilor Energiei din regiune, la care au participat Andrei Spînu – vicepremierul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Kostas Skrekas, ministrul Mediului și Energiei din Grecia, Parviz Shahbazov, ministrul Energiei din Republica Azerbaidjan, Rossen Hristov, ministrul Energiei din Bulgaria, Alparslan Bayraktar, adjunctul ministrului Energiei și Resurselor Naturale din Turcia, Mykola Kolisnyk, adjunctul ministrului Energiei din Ucraina, Péter Sztáray, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria și George Chikovani, director general, JSC Georgian Oil and Gas Corporation, Georgia.

“România se numără printre țările europene care dețin resurse importante de gaz și de producere a energiei electrice. Acest format de dialog este găzduit de România pentru a asigura țărilor din regiune necesarul de gaz natural, dar și pentru a genera soluții care să ofere sprijin economiilor puternice din Vestul Europei, de al căror bun mers depinde și economia regiunii noastre”, a declarat cu această ocazie premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

  • Virgil Popescu: Proiecte viitoare pe partea de gaze, de electricitate, creșterea interconectivității între țările noastre

Securitatea aprovizionării cu gaze dar și cu energie, pe termen scurt și lung a fost principala temă de discuţie în cadrul reuniunii miniştrilor energiei, a anunţat Ministrul Energiei, Virgil Popescu, precizând:

“Concluzia cea mai importantă a fost că toți avem dorința de cooperare, de a găsi soluții pentru a avea o aprovizionare bună pe termen scurt, în iarna aceasta, dar și pe termen mediu-lung. Cu toții, din regiune, vrem să fim aprovizionați cum trebuie, să avem prețuri acceptabile și să readucem starea de normalitate. Am mai vorbit despre proiecte viitoare, creșterea interconectărilor. Sunt multe proiecte privind interconectarea, de exemplu Moldova și Ucraina.

Vrem să existe o cooperare cu Azerbaidjan, Georgia și România. Vrem să legăm Marea Caspică cu Marea Neagră, vrem să avem un coridor cu energie verde care să furnizeze electricitate întregii Europe. România are partea ei de contribuție. Am mai vorbit despre extragerea gazelor din Marea Neagră. Vrem să cooperăm pentru a depăși criza pe termen scurt, mediu și lung și să ne asigurăm că nu vom mai avea problema aceasta în viitor”.

  • Aprofundare a dialogului privind Parteneriatul Strategic între România și Republica Azerbaidjan

Întâlnirea bilaterală cu Parviz Shahbazov, ministrul Energiei din Republica Azerbaidjan a fost un bun prilej de aprofundare a dialogului privind Parteneriatul Strategic între România și Republica Azerbaidjan, în scopul consolidării securității energetice la nivel regional, a declarat Virgil Popescu, ministrul energiei.

Agenda discuțiilor a inclus necesitatea unei cooperări continue, în vederea diversificării surselor și a rutelor de aprovizionare cu energie, inclusiv din perspectiva extinderii Coridorului Sudic de Gaze și a proiectului Coridorului Verde de transport al energiei din surse regenerabile între Marea Caspică și Marea Neagră, prin intermediul unui cablu submarin.

“Anul acesta vom furniza gaze naturale cu 40% mai mult, adică vom ajunge la aproape 12,5 bcm (miliarde metri cubi), ceea ce înseamnă că noi facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a furniza mai multe gaze naturale către UE, ținând cont de caracterul sensibil al securității energetice în Europa și fiind conștienți de toate problemele existente în această zonă, din punct de vedere al aprovizionării cu energie”, a mai declarat Parviz Shahbazov, ministrul energiei din Azerbaidjan, la Bucureşti.

Oficialul azer a mai amintit şi de problema legată de extinderea Coridorului Sudic de Gaze, care va fi discutată cu toţi actorii implicaţi, inclusiv cu Comisia Europeană.

“Vrem să dublăm în următorii cinci ani aprovizionarea cu gaze naturale din Azerbaidjan către Europa. Scopul nostru este să furnizăm mai multe gaze către partenerii noștri care primesc deja gaze din Azerbaidjan și totodată să ne extindem livrările de gaze către regiuni noi, mai precis din sudul Europei către vestul Balcanilor. Desigur acest lucru nu se poate produce peste noapte. Este nevoie de consultări interguvernamentale și mai trebuie să luăm decizii investiționale corespunzătoare. De asemenea, este nevoie să existe angajamente obligatorii pe partea de consum și pe partea de producție unde este nevoie de decizii investiționale. Tot acest pachet trebuie să fie implementat cât mai repede pentru că nu avem prea mult timp la dispoziție.

Pe termen lung, am descoperit că Azerbaidjanul, ca parte din zona Mării Caspice, are un potențial mare eolian, de 170 GW, dintre care 75 GW se află în zona apelor de mică adâncime. Am început discuții pe această tema și câteva proiecte cu diferite companii din Azerbaidjan. În prezent discutăm cu România, Georgia și Ungaria despre modalități de transport al acestuia către piață europeană”.

* Noi rute alternative pentru transportul de LNG prin terminalele din Turcia și interconectarea pentru transportul și tranzitul gazelor naturale către România

În cadrul întâlnirii bilaterale cu Alparslan Bayraktar, Adjunctul Ministrului Energiei și Resurselor Naturale din Turcia, Virgil Popescu a discutat despre identificarea noilor rute alternative pentru transportul de LNG prin terminalele din Turcia și interconectarea pentru transportul și tranzitul gazelor naturale către România.

Alparslan Bayraktar a spus: “Viziunea noastră în ceea ce privește gazele naturale ar fi, în primul rând, diversificarea. Am vrea să diversificăm numărul de țări furnizoare, am vrea să diversificăm forma în care este livrat gazul Turciei. Iată de ce investim în capacitățile de regazificare în Turcia. Ne-am tot concentrat pe aceste elemente în ultimii 4-5 ani. Și avem capacitate de regazificare de 130 pe zi și mai avem și alte unități pe care le vom adăuga. Deci capacitatea noastră va crește.

De asemenea, proiecte precum TAP, TANAP foarte importante. Am lucrat în colaborare cu Gazprom. Și iată că Europa primește gaze naturale prin intermediul acestui coridor. De asemenea resursele din Marea Caspică ajung în Europa în zilele noastre, deci în prezent 25 de bcm ajung în Europa prin Turcia. Problema este că trebuie să producem mai multe gaze. Ne trebuie mai multe molecule din diverse resurse, din Iran, din Irak, zona mediterană.

Și am investit foarte mult în partea de infrastructură. Și putem să folosim infrastructura pentru a asigura securitatea aprovizionării în regiune”.

  • Andrei Spînu, vice-premier, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Republica Modova: “Este o iarnă care va rămâne în istorie ca atare”

Moldova și Ucraina au nevoie de solidaritate, a spus Andrei Spînu, vice-premier, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Republica Modova, adăugând: “Noi nu avem resurse naturale de nici un fel, noi trebuie să importăm. Când suntem puși în situația de a cumpăra de pe piața internațională, desigur acest lucru lovește puternic în consumatorii finali. Ne dorim un mecanism nou pentru acele țări care nu își permit să plătească pe termen scurt prețurile enorme. Avem nevoie de niște instrumente financiare pentru a trece de această iarnă.
Va fi o iarnă geopolitică, nu va fi o iarnă bazată pe piață. Este o iarnă care va rămâne în istorie ca atare. Dacă lucrăm împreună, cred că putem să o depășim și va veni și pentru noi primăvara”.

  • Kostas Skrekas, ministrul Mediului și Energiei din Grecia: “Operaționalizarea interconectorului ne va permite să creștem capacitatea de export a Greciei către Bulgaria și din Bulgaria către Europa de Sud Est”

Rusia șantajează Europa cu sistarea completă a aprovizionării, pentru că Europa depinde foarte mult de gazul rusesc, a declarat Kostas Skrekas, ministrul Mediului și Energiei din Grecia.
Oficialul grec a menţionat: “Pot să vă asigur că Europa va rămâne unită. Europa și Grecia vor continuă să acorde sprijin Ucrainei până la capăt, împotriva acestei invazii rusești devastatoare.
Pentru nouă conducta de gaze avem interconectorul cu Bulgaria, iar începutul exploatării va fi marcat peste câteva zile. Operaționalizarea interconectorului ne va permite să creștem capacitatea de export a Greciei către Bulgaria și din Bulgaria către Europa de Sud Est. Grecia este un punct de intrare a gazelor către zona Balcanilor și Bulgaria este o zona de tranzit către restul Europei de Sud Est.

  • Rossen Hristov, Ministrul Energiei, Bulgaria: La 1 octombrie Interconectorul Grecia – Bulgaria va intra în faza de exploatare comercială

La 1 octombrie Interconectorul Grecia – Bulgaria va intra în faza de exploatare comercială, a declarant Rossen Hirstov, ministrul energiei din Bulgaria, la RIGC 2022.
Acesta a explicat: “1 octombrie este data în care ambele țări, Grecia și Bulgaria, vor începe exploatarea comercială a acestui proiect important de infrastructură. Capacitatea de trei bcm va crește la 5 bcm, astfel încât gazul din Grecia și posibil din Turcia va tranzita Bulgaria și va ajunge în România și în alte țări.

Problemele cu care ne confruntăm în acest moment și provocările sunt complexe și transfrontaliere. Nu vorbim despre faptul că ar exista vreo țară care să fie pregătită să înfrunte astfel de provocări.
Trebuie să găsim soluții complexe și sofisticate la această problemă complexă. Deci, investiția în infrastructură reprezintă o prioritate pentru toți. Astfel vom putea ajunge să preluăm gaze din diferite surse și să furnizăm, limitând astfel expunerea noastră și dependența de gazul rusesc.

În Bulgaria lucrăm puternic la acest aspect. În urmă cu 2 ani, 90% din gazul nostru venea din Rusia. În acest moment nu mai primim gaze din Rusia, deși contractul nostru este deschis şi ne-am dori să primim cantitățile restante. Dar prioritatea noastră este să trecem pe gazul venit din Azerbaidjan, Turcia.

De aceea ne concentrăm pe deschiderea acestui interconector la timp. Și mai avem și proiectul de infrastructură din Alexandroupolis în care statul bulgar are o cotă de 20%. Și investim capacități și în acest proiect.
Privind achiziţiile comune de gaze, este o inițiativă foarte bună, care s-a discutat la nivelul Comisiei Europene. Probabil un proiect pilot va începe undeva în Sud-Estul Europei, anul viitor.

În ceea ce privește România, istoric vorbind, am fost parteneri foarte apropiați în toate domeniile, inclusiv în energie. În acest moment am discutat posibilitatea de a tranzita gazul din diferite surse prin Bulgaria pentru a fi livrat în România. Am discutat și oportunitatea de a face schimburi în construcția reactorului nuclear modular. România este cu un pas înainte şi ne interesează cum va evolua acest proiect. Am discutat toate celelalte oportunitati de parteneriate transfrontaliere”.

  • Mykola Kolisnyk, Ministrul adjunct al Energiei, Ucraina: “Ne concentrăm către noi fluxuri de gaze – din Norvegia, din Marea Caspică”

Ne pregătim pentru situația în care vom primi zero gaze din Rusia, ceea ce nu va fi surprinzător, însă trebuie să dăm dovadă de solidaritate, pentru că vor exista efecte regionale, a declarat Mykola Kolisnyk, Ministrul adjunct al Energiei, Ucraina.

Acesta a explicat: “Ne-am făcut temele pentru toate scenariile cu gazele. Am pregătit interconectarea cu țările vecine, am eficientizat întreaga infrastructură existentă. Sistemul de transport era gândit de la est la vest. Acum am îmbunătățit de la vest la est, flux invers deci. Ne concentrăm către noi fluxuri de gaze – din Norvegia, din Marea Caspică, astfel că va exista o nouă piață.

  • Péter Sztáray, Secretar de Stat, Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului, Ungaria: Este nevoie de o cooperare foarte bună cu țările interesate – Turcia, Azerbaidjan, Georgia și celelalte țări din jurul Ungariei

Ne confruntăm cu o criză care va afecta tot, inclusiv furnizorii, și în astfel de momente e important să cooperăm unii cu ceilalți mai mult ca în vremuri de pace, a declarat Péter Sztáray, Secretar de Stat, Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului, Ungaria.

Acesta a spus: “Ungaria se află într- o poziție specială pentru că suntem una dintre țările cele mai expuse transferurilor de gaze și petrol din Rusia și gestionăm procesul de diversificare, vrem să asigurăm o diversificare. Am construit interconector cu șase dintre cele șapte țări vecine. Însă încă avem lacune în ceea ce privește infrastructura. Și încă mai trebuie luate anumite decizii de investiții în afara Ungariei. Încă mai avem ceva timp până vom reuși cu adevărat să diversificăm sursele de aprovizionare.
Până atunci trebuie să fim precauți în ceea ce privește sancțiunile suplimentare, pentru că nu putem să ne distrugem economiile doar de dragul de a sancționa Rusia. Este nevoie de o cooperare foarte bună cu țările interesate – Turcia, Azerbaidjan, Georgia și celelalte țări din jurul Ungariei.

Cred că există și vești bune. De exemplu interconectorul Grecia- Bulgaria este un punct de cotitură. De asemenea, interconectorul Polonia-Slovacia, despre care nu vorbim așa de mult, este foarte important.

Vedem că Azerbaijanul va crește volumul furnizat către Europa.
Solidaritatea există, însă trebuie să rămânem raționali, realiști. Putem să diversificăm și cu această cooperare strânsă chiar vom reuși să obținem diversificarea”.

  • George Chikovani, director general JSC Georgian Oil and gas Corporation, la RIGC:Georgia, pe lângă faptul că este o țară de tranzit, poate contribui și poate sprijini Uniunea Europeană cu energii regenerabile

Georgia, pe lângă faptul că este o țară de tranzit, poate contribui și poate sprijini Uniunea Europeană cu energii regenerabile, a declarat George Chikovani, director general JSC Georgian Oil and gas Corporation.

Acesta a explicat: “Georgia este țară de tranzit, este situată între Europa și Asia și, în mod natural, această localizare ne-a oferit acest rol foarte important. Noi găzduim numeroase proiecte energetice internaționale cum ar fi BTC (Oleoductul Baku-Tbilisi-Ceyhan), gazoductul din zona de sud a Mării Caspice și contribuim puternic la securitatea energetică a țărilor europene prin furnizarea acestui coridor. Am vrea să transmitem un mesaj clar și anume că noi vrem să dezvoltăm și să consolidăm acest rol și să contribuim mai mult la securitatea energetică a Occidentului.

Şi prin această contribuție sprijinim și creșterea securității energetice a țării noastre, pentru că, asigurând acest coridor, ne diversificăm și noi rutele și furnizorii și ne sporim securitatea energetică”.

BVB | Știri BVB

LUFTHANSA TURBO LONG 0.10/4.8/5 (EBLHATL1) (01/11/2024)

Notificare Erste Group Bank AG - suspendare cotatii

VRANCART SA (VNC) (01/11/2024)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (01/11/2024)

Notificare depasire prag detineri/vot 5%

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/11/2024)

Hotarare favorabila a ICCJ cu privire la Dosarul 79/1285/2012

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (01/11/2024)

Amendament - raport conf. art. 108 din Legea 24/2017 (R)