Update articol:

Reuters: Acordul privind investiţiile dintre China şi UE va fi probabil finalizat săptămâna aceasta

China şi Uniunea Europeană vor ajunge probabil săptămâna aceasta la un acord care va oferi companiilor din blocul comunitar condiţii mai bune de acces la piaţa chineză şi va proteja activele lor din statul asiatic, a afirmat luni un oficial UE de rang înalt pentru Reuters, potrivit Agerpres.

Discuţiile au demarat în 2014, dar s-au împotmolit în urma plângerilor UE că autorităţile de la Beijing nu-şi îndeplinesc promisiunea de a ridica restricţiile asupra investiţiilor UE, în pofida angajamentelor de deschidere a celei de-a doua economii mondiale.

Dar escaladarea tensiunilor comerciale dintre SUA şi China au ajutat probabil la schimbarea poziţiei autorităţilor din statul asiatic şi au accelerat negocierile pentru încheierea acordului de investiţii între Beijing şi Bruxelles.

“Acordul ar putea fi finalizat săptămâna aceasta, iar detaliile vor fi anunţate în următoarele luni”, susţine oficialul UE.

Acesta a adăugat: “Am obţinut condiţii mai bune de acces la piaţa chineză şi protejarea investiţiilor noastre în China. Am negociat ani de zile condiţiile mai bune de acces la piaţa chineză, iar autorităţile de la Beijing au făcut un mare pas înainte spre noi”.

Săptămâna trecută, publicaţia germană WirtschaftsWoche anunţa că negocierile s-au împotmolit după ce China a venit cu solicitări suplimentare privind energia nucleară.

Informaţiile din presă potrivit cărora solicitările autorităţilor de la Beijing legate de investiţiile în energia nucleară complică negocierile bilaterale cu Uniunea Europeană sunt false, a informat Ministerul chinez de Externe.

“Discuţiile dintre China şi UE referitoare la acordul de investiţii se desfăşoară în mod eficient”, a afirmat Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, la o conferinţă de presă.

Problema investiţiilor în energia nucleară este controversată în rândul statelor membre UE, deoarece în urma unor astfel de investiţii infrastructura importantă ar putea ajunge sub control chinez.

China vrea să investească în reactoarele nucleare din Europa şi să folosească tehnologia chineză în acest domeniu. În timpul negocierilor cu blocul comunitar, reprezentanţii statului asiatic ar fi indicat că ei văd propria tehnologie în acest domeniu ca fiind mai avansată, a anunţat WirtschaftsWoche, citând surse UE.

Unele state membre au renunţat la reactoarele nucleare sau au decis să renunţe în următorii ani la această tehnologie.

Săptămâna trecută, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil cu comerţul, Valdis Dombrovskis, a dat asigurări că este posibil ca blocul comunitar şi China să semneze anul acesta acordul privind investiţiile.

”Activitatea este într-o etapă foarte avansată, am avut o ultimă rundă de negocieri foarte productivă. Aş spune că încă nu am ajuns aici, dar este categoric posibil ca, în cazul în care lucrurile avansează ca acum, încă să putem să-l încheiem anul acesta”, a declarat Dombrovskis.

Bruxellesul şi Beijingul au iniţiat în anul 2014 negocierile privind acest acord, iar Comisia Europeană şi-a reafirmat cu mai multe ocazii dorinţa de a-l încheia până la finele anului în curs, motiv pentru care i-a cerut Chinei în ultimele săptămâni să se angajeze în direcţia unor progrese semnificative.

Din perspectiva UE, acordul are ca obiectiv îmbunătăţirea accesului companiilor europene pe piaţa chineză şi creşterea transparenţei privind subvenţiile publice în vederea asigurării unor condiţii concurenţiale echitabile.

Cele 27 de state membre ale UE au investit în medie 7,19 miliarde de euro pe an în China în ultimii 20 de ani. În trimestrul trei al anului în curs, Franţa, Germania şi Olanda au însumat aproximativ 80% din investiţiile UE în China.

La rândul ei, China a investit în UE în medie 5,55 de miliarde de euro pe an în acelaşi interval de 20 de ani, Franţa fiind principala ţară de destinaţie a investiţiilor chineze în blocul comunitar în trimestrul trei din 2020.

BVBStiri BVB

TURISM FELIX S.A. (TUFE) (20/09/2021)

Informare Depozitarul Central - operare diminuare capital social - nr. actiuni

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (20/09/2021)

Convocare AGA O & E 28(29).10.2021

JUDETUL TIMIS (TIM28) (20/09/2021)

Plata cupon 42, rambursare rata principal 42 si calcul rata dobanda pentru cuponul 43

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (20/09/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 13 - 17 septembrie 2021