Update articol:

Reuters: Americanii au aprobat vânzarea către Arabia Saudită de tehnologie şi asistenţă în domeniul energiei nucleare

Sursa: Twitter Official English Account of Saudi Press Agency Sursa: Twitter Official English Account of Saudi Press Agency

Rick Perry, Secretarul american pentru Energie, Rick Perry, a aprobat șase autorizații secrete ale unor companii pentru a vinde către Arabia Saudită tehnologii şi asistenţă în domeniul energiei nucleare, potrivit unei copii a unui document văzut miercuri de Reuters.

Conform agenţiei de presă, Administrația Trump a urmat în mod discret o înțelegere mai largă cu Arabia Saudită privind utilizarea tehnologiei nucleare din SUA, care are drept scop construirea a cel puțin două centrale nucleare. Mai multe țări, inclusiv Statele Unite, Coreea de Sud și Rusia, concurează pentru această afacere, iar câștigătorii vor fi anunțați în cursul acestui an de Arabia Saudită.

Aprobările lui Perry,  cunoscute sub denumirea de autorizațiile Part 810, permit companiilor să efectueze lucrări preliminare privind energia nucleară înainte de orice acord, dar nu să vândă echipamentele care ar intra într-o instalație, potrivit unei persoane apropiate situaţiei. Aprobările au fost anunţate pentru prima dată de Daily Beast, care susţine că o companie ar avea nevoie de această autorizaţie pentru a transfera documente fizice, mijloace electronice sau “transfer de cunoștințe și expertiză” către Arabia Saudită.

Administrația Națională de Securitate Nucleară a Departamentului Energiei (NNSA) a declarat în document că societățile au cerut ca administrația Trump să păstreze secretele aprobărilor, precizează Reuters. “În acest caz, fiecare dintre companiile care au primit o autorizație specifică pentru (Arabia Saudită) a solicitat ca autorizația lor să nu fie publică”, a spus NNSA în document. 

Mulți parlamentari americani sunt îngrijorați că împărtășirea tehnologiei nucleare cu Arabia Saudită ar putea conduce în cele din urmă la o cursă a înarmării în Orientul Mijlociu.

Printul saudit Mohamed bin Salman a declarat, anul trecut, la CBS că regatul va dezvolta arme nucleare dacă rivalul său – Iranul- va face acelaşi lucru. În plus, Arabia Saudită s-a declarat de mai multe ori înapoi împotriva acceptării standardelor americane care ar bloca două căi de a realiza material fisionabil pentru armele nucleare: îmbogățirea uraniului și reprocesarea combustibilului uzat.

Preocuparea Congresului privind schimbul de tehnologie și cunoștințe nucleare cu Arabia Saudită a crescut după ce jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis în octombrie anul trecut în consulatul saudit de la Istanbul. Autorizațiile Part 810 au fost făcute după noiembrie 2017, însă nu este clar dacă acestea au fost făcute după uciderea lui Khashoggi.

Parlamentarul democrat Brad Sherman i-a cerut miercuri secretarului de stat Mike Pompeo, în cadrul unei audieri , să ofere până la jumătatea lunii aprilie numele companiilor care au primit aprobările, iar Pompeo a spus că va analiza acest lucru.

Sherman a acuzat administrația Trump că a încercat să nu anunţe Congresul în legătură cu împărtăşirea informaţiilor către Arabia Saudită privind utlizarea tehnologiei nucleare a SUA. Pompeo a declarat că administrația lucrează pentru a se asigura că orice tehnologie în domeniul energiei nucleare  transmisă către alte ţări nu ar prezenta riscuri de proliferare.

Luna trecută, democraţii au acuzat reprezentaţii Casei Albe că au ignorat avertismentele cu privire la faptul că foști generali, diplomați și experți americani în domeniul energiei americani lucrează într-un grup numit IP3 International pentru a avansa un plan de miliarde de dolari pentru construirea reactoarelor nucleare în Orientul Mijlociu Est, inclusiv Arabia Saudită. Se pare că fostul consilier pe probleme de securitate Michael Flynn are legături cu această firmă.

 

 

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (28/07/2021)

Semnare contracte vanzare-cumparare actiuni

OMV PETROM S.A. (SNP) (28/07/2021)

Rezultate financiare semestriale S1 2021 (rezultate individuale OMV PETROM S.A.)

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (28/07/2021)

Situatia detaliata a investitiilor la 30.06.2021

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (28/07/2021)

Perioada inchisa tranzactionare: 29.07.2021 - 27.08.2021